toma-nikolic-gazimestanБЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић оценио је данас да ће бити убрзан поступак решавања статуса Косова и Метохије, да Србија треба да буде спремна за то и да он зато иницира нову платформу у вези са Косовом.

„Чини ми се да ће се ући у убрзани поступак решавања статуса Косова и Метохије. Србија треба да буде спремна, а посебно они који у њено име преговарају у Бриселу. Како спремна – тако што ће Скупштина поново да усвоји програм мера, а да не бих бежао од тога ја сам спреман да урадим предлог тога, влада је спремна да заједно са мном у томе учествује“, рекао је Николић у разговору са уредницима неколико београдских медија.

Према његовим речима, платформа ће предвиђати „максимум који је данас остварив“ и представљати „оно испод чега Србија не сме да иде али исто тако и нешто до чега можда Приштина неће хтети да иде“.

Он је потврдио да је разговарао о косовској платформи са премијером Србије Александром Вучићем и да је договор да председник направи оквир за тај документ.

„Ја сам и први план направио (2012. године) па је доживео ревизију, јер је влада отворено рекла да постоје ствари које не може да спроведе. Ја и сада нећу да предложим нешто што влада не може да спроведе. Сигурно нећу написати план за оно што бих желео да буде, него за оно за шта мислим да је оствариво“, рекао је Николић.

На питање да ли ће нова решења захтевати и промену Устава Србије, Николић је рекао да то неће бити случај, односно да би једино признање независности Косова захтевало измену Устава.

„Све друго што је већ уписано у Устав, а назива се суштинска аутономија, око чега не постоји сагласност у свету шта се под тим подразумева, све друго што план буде садржавао заиста може да се сврста у ту суштинску аутономију“, рекао је српски председник.

На питање зашто сада инсистира на отварању ове теме, Николић је рекао да му се чини да би Србија „у року од месец дана“ постала чланица ЕУ, уколико би одлучила да призна Косово као независну државу.

„Ако је то заиста проблем за наше придруживање ЕУ, хајде да то одмах одлучимо да нас не сачека после пет година. Ја сам за то да не набијамо главу у песак, да наши разговори са ЕУ буду на тему – какав услов нам постављате у вези Косовом и Метохијом. Отворите то поглавље 35 па да видимо какав услов тражите“, рекао је Николић.

Додао је да је Србија до сада показала добру вољу, као и да проблем жели да реши, али да независност Косова неће да призна.

„Косово и Метохија је изгледа камен спотицања ЕУ да Србију третира као државу која је већ заслужила да буде чланица. Хајде да тај камен спотицања склонимо и да знамо – може или не може. Јесу ли толико одлучни у томе да је Косово независно да тиме угрозе дугогодишњи рад на испуњавању услова и све преговоре које са њима имамо, или можда постоји решење на које можемо да укажемо, а да они кажу Албанцима – па ово је сасвим прихватљиво решење“, рекао је Николић.

Упитан о променама на Косову у протекле две године, председник Србије је рекао да су од тада отклоњени извори нестабилности на Косову, а живот је ушао у „нормалније оквире“.

„Више нема такве бруталности какве је некад било, а поготово нема нереаговања КФОР-а, ЕУЛЕКС-а и УНМИК-а, а већ реагују и органи безбедности приштинске администрације када су у питању напади на Србе“, рекао је председник Србије.

Србија председава ОЕБС-у у право време

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да ће Србија „у право време” председавати ОЕБС-у, ако свет жели да реши украјинску кризу.

„Србија нема фаворите, има пријатеље међу свим државама у свету које се међусобно сукобљавају и никада није стала ни на чију страну, него покушава да нађе меру у свему па тако и сада на простору Украјине”, рекао је Николић у разговору са уредницима неколико београдских медија.

Према његовим речима, председавање Србије ОЕБС-у током идуће године идеална је прилика да се сви „извуку из ситуације у којој се налазе да седну за сто и да се договоре”.

„Ми сигурно нећемо да станемо само на једну страну”, рекао је Николић.

Председник Србије је проценио да ће Србија током председавања ОЕБС-у бити на великом испиту и да ће Србија тај испит положити.

„Волео бих да остане забележено у историји да је у време српског председавања једно жариште решено”, рекао је Николић.

Амбасадор Вилхелм прешао границу лепог понашања

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да га је амбасадор Немачке у Србији Хајнц Вилхелм „индиректно оптужио да лаже“ и да је тиме „прекорачио границу лепог понашања“.

„Амбасадор (Хајнц) Вилхелм прекорачио је границу лепог понашања и индиректно оптужио председника Републике да лаже и уопште не знам зашто се меша у то“, рекао је Николић у разговору са уредницима неколико београдских медија поводом интерпретација недавне изјаве потпредседника Европске комисије Јоханеса Хана дате у Београду у вези са Косовом.

Добро сам чуо,Косово је услов за ЕУ

Београд — Председник Томислав Николић рекао је у интервјуу за Н1 да је добро чуо европског комесара Јоханеса Хана да је признање Косова услов за улазак Србије у ЕУ.

„Ако ја лажем, не лажу снимци“, поручује Николић.

Николић је рекао да сензационалног признавања Косова нити може нити сме да буде.

Како наводи, мора бити нађено решење које не би било позивање искључиво на Устав Србије или, са албанске стране, позивање на ситуацију на терену.

Коментаришићи изјаву Хашима Тачија да је Србија де факто признала Косово, Николић је одговорио да је то безобразлук, зато што је Тачи учествовао у преговорима и зна да на сто није стављено признавање.

„То само отежава позицију привремених инстуитуција са Косова пред разговоре у Бриселу, пошто ће то бити тема“, каже Николић.


Извор: Бета, Н-1

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић о Вилхелму и Косову

* Обавезна поља