vojislav seselj - konferencijaБЕОГРАД – Лидер Српске радикалне странке и хашки оптуженик Војислав Шешељ затражио је од Претресног већа Хашког трибунала да против главног тужиоца Сержа Брамерца примени ригорозне дисциплинске мере и казни га због „недозвољеног понашања“, саопштио је Хашки трибинал.

У одговору на захтев Тужилаштва да се повуче одлука о његовом привременом пуштању на слободу, Шешељ наводи да је Брамерц, поступањем у његовом предмету, демонстрирао „висок степен недозвољеног понашања, прихвативши да буде политички инструментализован од стране бриселске администрације и хрватских политичара“, преноси Танјуг.

„Очигледно је да је главни тужилац Серж Брамерц злоупотребио функцију, да је политички инструментализован и да је ‘продужена рука’ хрватског режима и бриселске администрације“, наводи Шешељ у поднеску који је објавио Хашки трибунал.

„Захтев главног тужиоца Брамерца је доказ да он баца љагу на функцију тужиоца. Он се хвали тиме што је ‘продужена рука’ хрватског режима и Брисела и рачуна да ће, захтевом доказана његова злоупотреба тужилачке функције, бити награђена“, стоји у поднеску.

У Шешељевом одговору се указује на то да је недвосмислено прописано да тужилац не сме да прима упутства од било које владе или било којег другог извора, док „Брамерцов захтев од 28. новембра доказује супротно“.

„О томе мора да води рачуна Претресно веће, јер је дужно да обезбеди фер и правичан поступак и у том смислу је дужно да спречи сваку злоупотребу од стране учесника у поступку“, истиче Шешељ у поднеску.

Он наглашава да Претресно веће има обавезу да такво понашање главног тужиоца утврди као недозвољено и супротно одредбама Статута, али и у складу са својим овлашћењима покрене одговарајући дисциплински поступак против Брамерца.

Шешељ у поднеску објашњава да је, у поступку против њега, Тужилаштво показало склоност да тужилачку функцију потчини захтевима и налозима који долазе са стране.

„Зато је и комплетан поступак против Шешеља по дужини и кршењима основних и људских и процесних права превазишао све до сада вођене поступке пред неким међународним судом“, закључује се у поднеску.

Тужилаштво Хашког трибунала затражило је крајем новембра укидање одлуке о привременом пуштању на слободу Војислава Шешеља, уз образложење да његово понашање по повратку у Србију поткопава основе за пуштање, коју је Судско веће донело 6. новембра.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Шешељ тражи кажњавање Брамерца

* Обавезна поља