tomislav-nikolic-gasicКРУШЕВАЦ – Председник Србије Томислав Николић положио је венац на Споменик косовским јунацима у центру Крушевца, одајући тиме пошту свим борцима за слободу Србије.

– Видовдан увек изазива помешана осећања. Неком треба да честитате празник, а, опет, знате да се на тај дан десило нешто јако трагично у нашој историји, што вас истовремено чини и поносним. Тог дана смо показали храброст која заслужује славу међу народима. Још се није десило да иоле образован човек, кога сам срео у свету, не зна за Косовску битку, односно за то шта нам се тог дана десило – изјавио је председник Николић после пријема у Скупштини града.

Одговарајући на питања новинара о блокадама које Хрватска поставља Србији на путу ка ЕУ, Николић је рекао да „спољашње манифестације понашања Хрватске према Србији не одражавају право стање ствари и да су последица унутрашњих и спољних притисака”.

– Очигледно, нема храбрости да се иступи са политиком која би рекла „Зашто да се више свађамо са Србијом…” Шта год ми учинили, увек дође некакав потез којим Хрватска покаже како је, ето, дочекала време када ће моћи да утиче на судбину Србије. Но, ЕУ је састављена од држава у којима постоји  разум. И, апсолутно је немогуће, неприхватљиво, и неће тако ни да буде да једна држава, посебно са оптерећењем које има, може да заустави другу државу која жели да уђе у ЕУ, која је испунила све услове. Зато се ја уопште не секирам што хрватска администрација понекад поступа непримерено – рекао је председник Николић.

У вези с поруком из Сребренице да је српско руководство непожељно на дан одавања поште жртвама последњег рата, Николић је рекао да је у разговору са господином Изетбеговићем, у присуству представника ЕУ, предложио да заједно оду на српско стратиште и на муслиманско, односно бошњачко, истог дана, али да Изетбеговић то није прихватио.

– Био је то тежак рат, безуман. Многи су се у њему понели нечасно, и многи Срби су се понели нечасно, али и представници других народа су се, у најмању руку, исто понашали као и наши који сада одговарају и налазе се у затворима. Ако руководство БиХ, посебно људи које је изабрао бошњачки народ, сматрају да ми не треба да имамо добре односе и ако газе обичаје својих предака да се покаже поштовање према онима који су дошли да искажу жаљење, онда тамо не треба ићи – сматра председник Србије.

О томе да ли ће му после „брегзита” бити лакше или теже да брани тезу „и ЕУ и Русија”, председник Николић је рекао:

– Немојте мислити да се ја радујем кризи у Европској унији. Како год да буде, ми ћемо као мала држава, која се ослонила на сарадњу са ЕУ, много да страдамо. Дакле, ја бих волео да ЕУ опстане и да напредује, а да ми наставимо сарадњу са својим пријатељима у свету. Но ако ЕУ процени да смо испунили услове за пријем, постаћемо члан, а ако нам постави услове које не можемо да испунимо, нећемо постати члан. Ја желим успех ЕУ, а наш пут, са традиционалним пријатељима који нису у тој унији, јесте и наш пут спаса – закључио је председник Томислав Николић

Krusevac-Nikolic-venac-na-Spomenik-kosovskim-junacima-Foto-R-Stankovic-28-6-2016-jp-g

Српски Видовдани

1389 – Косовска битка из које је Видовдан и настао као симбол

1881 – Потписивање Тајне конвенције, савеза између Србије и Аустроугарске

1914 – Сарајевски атентат као увод у Први светски рат

1919 – Потписан Версајски мир, чиме је и формално завршен Велики рат

1921 – Проглашен Видовдански устав Краљевине СХС

1948 –  КПЈ искључена из Информбироа, објављена Резолуција

1989 – Велики скуп на Газиместану на 600. годишњицу Косовске битке, чувени говор Слободана Милошевића

1992 – Видовдански сабор и протести ДЕПОС-а испред Скупштине СРЈ

2001 –Слободан Милошевић изручен Међународном суду у Хагу


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић обележио Видовдан у Крушевцу

* Обавезна поља