soros (6)Распад Европске уније практично је неизбежан после изласка Велике Британије из њеног састава, изјавио је познати амерички финансијер, инвеститор и милијардер Џорџ Сорош.

У четвртак је у Великој Британији одржан референдум о чланству земље у ЕУ. Према званичним подацима, за излазак из Европске уније гласало је 51,9 одсто Британаца.

„Сада се катастрофалан сценарио којег су се многи плашили материјализовао, чинећи распад ЕУ практично неизбежним“, написао је Сорош у коментару објављеном на сајту новинског синдиката „Проџект синдикејт“.

Инвеститор је, такође, изнео могуће последице одвајања Велике Британије од ЕУ.

„Напустивши ЕУ у Британији ће на крају процват можда бити већи него у другим земљама, а можда и неће, али њена економија и житељи претрпеће губитке у средњој или краткорочној перспективи“, додао је Сорош.

О Џорџу Сорошу често говоре као о финансијском спекуланту. Активно се Сорош бави и политиком: његове фондације оптуживане су да су организовале смену власти у низу држава.

Милијардер не негира да је његов новац помогао, пре свега, да се изведе прва „наранџаста револуција“ у Украјини 2004. године и „евромајдан“ 2013.

Садашњи украјински председник Петро Порошенко чак му је уручио Орден слободе „за личне заслуге у учвршћивању међународног ауторитета украјинске државе“.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Сорош – Распад ЕУ практично је неизбежан

* Обавезна поља