SERGEJ ŠOJGU I TOMISLAV NIKOLICТомислав Николић уручио Орден српске заставе првог степена Сергеју Шојгуу

Председник Србије Томислав Николић уручио је министру одбране Русије Сергеју Шојгуу Орден српске заставе првог степена за нарочите заслуге у развијању међународних односа и пријатељства народа Србије и Русије.

Србија и Русија су увек биле на истој страни и тако ће бити и убудуће, рекао је председник Николић уручујући орден руском министру одбране.

Николић је нагласио да Србија има свој пут „јасан и опредељен“ и да је на том путу потребна помоћ целог света, али да би га било тешко извести да није „овакве Русије – данашње Русије“.

„Данас вас одликује Србија“, рекао је Николић обраћајујући се руском званичнику.

Он је навео да пријатељство Шојгуа према Србији и њеном народу није завислио од наших унутрашњих односа нити је било спутавано.

 

Николић је Шојгуа замолио да пренесе поздраве председнику Русије Владимиру Путину и руском народу и нагласио да су односи ушли у нову еру изградњом Јужног тока и кроз друге инвестиције.

Шојгу је разумео каква је помоћ Србији потребна и да је осим неговања поштовања, љубави традиције и онога што две земље вековима спаја потребно унапређивати и економске односе, оценио је председник Србије.

Николић је рекао да се нада да против уручења овог ордена неће имати ниједну реч да кажу ни они који, казао је, будно мотре да њему лично нађу неку грешку.

Председник Србије је рекао да су Србија и Русија увек боље сарађивале у рату него у миру и да је Шојгу тај начин размишљања преокренуо.

У многоме је од вас зависило хоћемо ли да успоставимо много добре односе и у миру, рекао је Николић обраћајући се руском министру.

„Наша оружја су увек дејствовала заједно“, рекао је Николић и додао да се нада да више у свету неће дејствовати никакво оружје.

„Али Србија само једно зна, Србија и Русија су увек било на истој страни, тако је било, тако ће бити и убудуће“, поручио је Николић.

Захваливши се председнику Србије за орден, Шојгу је истакао да сматра да му је тиме указана велика част.

Он се такође Николићу захвалио и за однос који изражава када говори о пријатељству Русије и Србије које има вишевековне корене.

Према његовим речима, те корене је јако тешко извадити и уништити.

Шојгу је навео и да је апсолутно сигуран да је ово одликовање „достојанствен наставак наших односа, како међу људима тако и међу државама“.

Он је рекао да ће на дужности министра одбране коју је преузео крајем прошле године уложити све напоре за наставак тих добрих односа и да се они развијају у складу са стратешким уговорима које су потписали председници две земље.

Русија подржава територијални интегритет Републике Србије

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић разговарао је данас у Београду са министром одбране Руске Федерације Сергејом Шојгуом о наставку билатералне сарадње две земље.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић разговарао је данас у Београду са министром одбране Руске Федерације Сергејом Шојгуом о наставку билатералне сарадње две земље, потреби побољшања економске сарадње и инвестицијама у развој привреде у Србији.

Тема разговора била је и ситуација на Косову и Метохији, као и резултати недавно одржаних избора, саопштила је Канцеларија за сарадњу с медијима Владе Србије.

Шојгу је истакао да ће Русија подржавати политику Владе Србије и територијални интегритет Републике Србије.

Вучић је током разговора нагласио да Србија поштује свој Устав и скупштинску Декларацију о војној неутралности.

Договорено је и јачање сарадње у области безбедност, војно-техничкој сарадњи и модернизацији српске војске.

Шојгу је Вучића обавестио о процесу модернизације руске армије и плану да до 2020. године Руска Федерација уведе 70 посто наоружања најмодерније технологије.

Тема разговора била је и тешња сарадња две земље у обележавању 70 годишњице ослобођења Београда и стогодишњице почетка Првог светског рата, додаје се у саопштењу.


Извор: ФоНет

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић одликовао Шојгуа

* Обавезна поља