nikolic-beta_fУЖИЦЕ – Централна свечаност поводом Дана Војске Србије – 23. априла „Ђетиња 2014“ одржава се данас у центру Ужицу. Свечаности присуствују председник Србије Томислав Николић, министар одбране у техничкој влади Небојша Родић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Уз премијера техничке владе Ивицу Дачића, свечности присуствују и министри енергетике и спољних послова у техничкој влади Зорана Михајловић и Иван Мркић, и многобројни грађани.

Свечаност је почела почасним плотунима Гарде Војске Србије и дочеком државне заставе.

Председник Николић је поручио да је сада задатак да се рађамо и живимо а не да ратујемо и умиремо, посебно „никад више више због туђих свађа“.

„Хоће да нас увуку у страдања, а ми смо много страдали“, упозорио је Николић на централној прослави у Ужицу поводом Дана ВС, 23. априла.

Он је навео да су се недавно огласили виновници разарања Србије 1999. године признањем да су без сагласности УН спречили, како су рекли, могуће страдање једног народа и могући прогон цивила.

„Оправдање за бомбардовање једне суверене земље, чланице УН и убијање њене деце и уништавање богатства које су створили њени грађани нашле су у спречавању потенцијалног страдања. Боље да нису измишљали никакав разлог пошто га није ни било – Или је боље да признају да је разлог стварање албанске државе на територији Србије“, изјавио је Николић.

Оценивши то као нецивилизацијски преседан „за вјеки вјеков“ и нешто чега би се постидели и варварски народи из предхришћанског периода, Николић је додао:

„Оправдано очекујемо да Србија стане на ноге и уз накнаду штете начињене неправдом“.

Председник Србије је запитао и да ли међународни судови заиста постоје само зато да би се опрала савест оних који чине неправду и додао „ком суду да се жалимо а да буде непристрасан, објективан и правичан“.

Николић је упозорио да и данас, по ко зна који пут велике и много наоружане државе показују да немају исто мишљење о начину на који се решавају проблеми у свету и додао „не питају нас када се посвађају и угрозе мир у целом свету – неће нас ништа питати и када се буду мирили“.

„Хоће да нас увуку у страдања, а ми смо много страдали чак и од оних са којима смо побеђивали у светским ратовима.

Данас нам је задатак да се рађамо и живимо а не да ратујемо и умиремо и никада више због туђих свађа“, казао је председник Србије и поручио да је слобода малих народа јача сила од великих и моћних.

Подсетивши да је Србија у Другом светском рату била на страни победника, али да је свој национални идентитет поново утопила у заједницу „створену на компромису и опроштају неопростивог“, Николић је констатовао да смо као захвалност за то добили злочине, прогоне, увреде, тужбе.

„Победом у Великом рату Србија је повећала своју територију, али и број спољашњих непријатеља“, навео је председник и нагласио да је наша земља најздравије, најсопособније и најбоље људе губила у ратним дејствима, али и да је српски војник увек био поштован и од стране савезника али и непријатеља.

Војска Србије је у протеклој години реализовала све постављене задатке – савесно, одговорно и дисциплиновано, поручио је данас начелник Генералштба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Он је на свечаности нагласио и да су припадници војске тако навикли и да „ми другачије не знамо да радимо“.

„Радимо, штедимо и чувамо – највише мир у земљи а и свету“, рекао је он на свечаности у центру Ужица којој је уз многобројне грађане присуствовао и државни и војни врх.

Диковић је нагласио и да се Војска Србије данас препознаје по делима и да „све што бих даље казао стаје у три речи – Живела Војска Србије“.

Војска Србије прославља свој празник 23. априла, у знак сећања на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, који је био прекретница у стварању модерне српске државе и војске.

Други српски устанак на одређени начин представља темељ за стварање српске државе односно српске војске, а као продукт самосталности српске државе уследило је стварање стајаће војске и установљавање Гарде, од 76 младића „по стасу и угледу“ из најбољих сеоских кућа.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић поменуо накнаду штете од бомбардовања

* Обавезна поља