lesak protestЛЕШАК – Председник Синдиката фабрике „Лола” ФОТ из Лешка Миломир Перовић изјавио је да је полиција привела око 15 радника ове фабрике који су јутрос протестовали на магистралном путу Косовска Митровица – Рашка.

Перовић је рекао да их је полиција насилно растерала око 11.30 часова и да су потом неки од радника приведени

„Насилно су нас разбили, око 15 нас је приведено у станицу полиције. Налазимо се у једној сали, док су тројицу су одвели вероватно да дају изјаве” – рекао је Перовић Танјугу.

Радници фабрике „Лола” из Лешка на северу Косова блокирали су јутрос саобраћај на магистралном путу Косовска Митровица – Рашка.

На овај начин 190 радника жели да упозори на лош статус у којем се налазе и чињеницу да је рачун предузећа блокиран од 14. јануара. Главница дуга је, како истичу, 4 милиона динара док је камата на тај дуг нарасла на 42 милиона динара.

Радници који су блокирали пут рекли су да су тражили репрограм дуга, да од тога за сада нема ништа и да су у опасности да ће изгубити радна места од којих се храни око хиљаду чланова њихових породица.

Двери: Вучићу, хоће ли твоја влада националног спаса спасити Србију тако што гаси предузећа од којих живе Срби на КиМ

На дан када државни медији брује о некаквој Вучићевој влади националног спаса, Срби са Косова и Метохије блокирали држе у пуној блокади магистрални пут Рашка – Косовска Митровица да би спречили  државу у даљем гашењу фабрике „Лола“ из Лешке, од које живи две хиљаде Срба са КиМ!

Ту вест још ниједан медиј није смео да пренесе! Ево и зашто:

Око две стотине радника успоставило је пуну блокаду јутрос у шест часова и одлучни су да се не разилазе док Вучић не испуни предизборно обећање – а то је деблокада жиро рачуна „Лоле“. То је једини начин да та ковачница настави да послује, а радници да добију прву плату после пет месеци без динара! Рачун је блокиран 14. јануара 2014, због неисплаћених обавеза према фонду ПИО – 4 милиона главнице, а са каматама за три године дуг је нарастао на фантастичних 44 милиона!

Синдикат радника „Лоле“ истиче да су директор Канцеларије за Косово и Метохију, Александар Вулин и потпредседник Владе Александар Вучић на предизборном митингу у Лепосавићу обећали  да ће држава одблокирати рачун ако „Лола“ уђе у систем реструктуирања- односно ако припреми комплетну документацију која је потребна за приватизацију и преда је Агенцији за привредне регистре и Агенцији за приватизацију.

– Када смо сва документа уредно предали, челници Лоле су више пута одлазили у Канцеларију за Косово и Метохију и обраћали се премијеру Дачићу, потпредседнику Вучићу, министру привреде Мировићу, али и председнику државе Томиславу Николићу. Проблем није решен! Ми смо учинили своје, а држава своје није учинила. Према томе, директно због њеног нечињења, око 2000 људи пети месец буквално нема од чега да живи – кажу окупљени и наглашавају да је и сама фабрика угрожена јер због блокираног рачуна не може да учествује на тендерима.

У држави у којој ништа не ради, „Лола“ је светли изузетак као фирма која може да послује на територији целе државе – али директно држава спречава у томе. Ми смо изгубили стрпљење! Блокада ће трајати до испуњења захтева, јер је на делу – хуманитарна катастрофа, поручују Срби са Косова и Метохије.

Државни медији се старају да ту поруку нико не чује!


Извор: Танјуг, Двери

Оставите коментар

Оставите коментар на Приведено 15 радника Лоле ФОТ из Лешка

* Обавезна поља