toma-nikolic-skupstinaБЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић рекао данас да је ситуација у региону веома сложена, констатујући да су напади све учесталији како је Србија ближа Европској унији.

„Србија ће учинити све да помогне Републици Српској. Моја подршка Влади је безусловна, време је тешко и морамо да будемо јединствени и сложни. Неки се труде да створе неповољније околности како би зауставили наш напредак, стога вас молим да успоставите и одржите снажне везе и будете као породица”, нагласио је Николић на заједничкој седници влада Србије и Републике Српске, саопштио је Кабинет председника Србије.

Николић је у обраћању члановима влада поручио је да „заједничке седнице две владе треба да буду правило, а Србија ће се старати о очувању Дејтонског споразума. Ми смо посвећени неговању специјалних и паралелних веза са Републиком Српском”.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ниво односа Србије и Републике Српске никад није био на тако искреном и на тако високом нивоу и захвалио се Србији на обећаној помоћи.

Николић позвао да се Председништво БиХ изјасни о резолуцији

Председник Србије Томислав Николић позвао је данас члана председништва БиХ Младена Иванића да закаже седницу тог тела како би донело став о резолуцији о Сребреници и додао да онај ко представља Републику Српску у Сарајеву мора да има став који му РС налаже.

Председник Србије је на конференцији за новинаре након заједничке седнице влада Србије и РС оценио да је та резолуција уперена против РС али и против интереса Србије.

„Данас не сме да постоји ниједан политичар у РС или у Србији који нема став о Сребреници какав год да је”, закључио је Николић.

Додик: Резолуцију о Сребреници треба одбити

Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је данас предлог резолуције о Сребреници као непристојну понуду коју треба одбити јер, како је истакао, не доприноси помирењу, али и додао да нема довољно доказа да је тамо почињен геноцид.

Додик је рекао да подржава ставове Владе Србије о резолуцију, наводећи да је сматра антисрпском и „делом континуитета лоших намера Велике Британије према српском народу”.

„Нема довољно доказа да је тамо почињен геноцид”, рекао је Додик на конференцији за новинаре после заједничке седнице две владе у Београду.

Предлог резулуције сматра лошом и непристојом понудом.

„Одбијамо је као непотребну, као ону која може само да уноси више проблема у БИХ него што може да донесе оно што је свима потребно, а то је помирење”, навео је председник РС и додао да предлог резолуције угрожава стабилност БИХ, као и достигнути степен мира и помирења.

„И зато не може да буде подржана”, закључио је он.

sastanak-velika

Додик је рекао и да британска резолуција о Сребреници неће бити на дневном реду на седници Савета безбедности УН 7. јула на основу онога што је рекао шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

На питање новинара да прокоментарише писање медија о томе како је рекао да резолуција неће бити на дневном реду, Додик је рекао:

„Ви (медији) волите да додајете. Ја нисам у Савету безбедности и не одлучујем о томе, само сам пренео оно што је рекао Лавров – да 7. јула није предвиђено да било каква резолуција буде на дневном реду , већ само минут ћутања за жртве ратова у периоду од 1991-1995”, рекао је Додик.

Вучић: Заједнички Дан сећања на страдале Србе – 5. август

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да су Влада Србије и Влада Републике Српске донеле одлуку да заједнички обележавају 5. август као Дан сећања на страдале и прогнане Србе.

Вучић је на конференцији за новинаре после заједничке седнице две владе рекао да ће се тај дан обележавати заједнички, као што ће, између осталог, бити обележен и Видовдан.

Он је такође указао да две владе, као и Србија и РС, имају добру, успешну сарадњу и сматра да ће она бити и још боља.

Следећу заједничку седница најавио је за октобар, након што почну „стварни радови” на мосту Братунац – Љубовија.

„Разуме се да Србија поштује интегритет БиХ али и зна се какав однос Србија има према РС и спремна је да уколико РС буде имала било каквих проблема, помогне. Србија ће бити место на које ће РС моћи да се ослони и увек ће бити спремна да пружи финансијску помоћ”, поручио је српски премијер .

Цвијановић: Заједнички пројекти у Подрињу развојна шанса

Председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да су заједнички пројекти на којима раде Србија и РС велика развојна шанса за 25 општина дуж обала Дрине.

Она је на конференцији за медије након седнице две владе посебно поменула инфраструктурне пројекте, оне у области пољопривреде, спорта и културе…

Изразивши захвалост за подршку Влади Србије, Цвијановић је затражила од српског члана Председништва БиХ Младена Иванића да уврсти на дневни ред наредне седнице тог тела резолуцију о Сребреници, како би се Председништво БиХ изјаснило о том документу.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић позвао на српску слогу и заједништво

* Обавезна поља