Hasim-Taci„Заменик премијера“ и „министар спољних послова Косова“ Хашим Тачи изјавио је данас да верује да ће на наредном састанку премијера Србије и Косова, 29. јуна у Бриселу, бити постигнути споразуми у областима енергетике, телекомуникација, слободе кретања на мосту на Ибру, као и Заједнице српских општина, која, како је рекао, неће имати ни законодавну ни извшну власт.

Тачи је за Дојче веле, у интервјуу за албански програм, рекао да ће се Заједница организовати и деловати према „законима Косова“ и европским стандардима.

„Понављам још једном Заједница општина са српском већином неће имати нити законодавни нити извршни карактер. Регистроваће се на Косову, функционисаће на основу стандарда који су у складу са Уставом и законима Косова“, рекао је Тачи.

Он је рекао да је на последњем састанку двојице премијера у Бриселу било прогреса и дошла је до изражаја обострана воља да се питања, која су била на дневном реду, што је брже могуће окончају.“Ради се о телекомуникацијама и енергетици. Постигнут је напредак и у другим питањима која су предвиђена да се третирају у агенди разговора, посебно око отварања моста на Ибру. Остало је да се расправе техничка питања и надам се да ће се наредног понедељка, на састанку на највишем нивоу заокружити заједничким ангажовањем”, казао је „шеф косовске дипломатије“.

Тачи је рекао да је питање телекомуникација решено и да ће Косово имати свој телефонски позивни број (међународни префикс).

„Тренутно разговарамо са трећим земљама, које могу да помогну у решењу тог питања. Разговарамо посебно са Аустријом и неким другим земљама. Србија не може да одлучи о овом питању. О томе ће одлучити институције Косова у сарадњи са институцијама Европске уније”, казао је он.

Тачи сматра да ће Косово успети да формира Специјални суд што ће једном за свагда уклонити тамну сенку над Косовом.

„Косово не сме да изгуби ни квадратни метар“

„Косовски министар спољних послова“ Хашим Тачи најавио је почетак процеса демаркације територије са Црном Гором, али и са Србијом.Како преноси портал koha.net, он је навео да Косово не сме да изгуби нити један квадратни метар своје територије у демаркацији са Црном Гором.“У духу добросуседских односа почели смо процес демаркације граница са земљама у околини. То се завршили са Албанијом и Македонијом, ускоро ћемо и са Црном Гором, а радимо на томе и са Србијом као бисмо једном за свагда ставили тачку на питање граница на Балкану“, рекао је Тачи.

Вицепремијер самопроглашене државе је рекао да је демаркација процес обележавања граница између две земље, не преговарање око граница, већ процес цртања граница које постоје у катастарској документанцији.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Тачи – Број договорен, ЗСО без овлашћења

* Обавезна поља