nikolic ruski investitoriМОСКВА – Председник Србије Томислав Николић позвао је данас на пословном форуму у Москви потенцијалне инвеститоре из Русије да дођу у Србију, која је из дана у дан инвестиционо све атрактивнија дестинација и где могу да рачунају на стабилно економско окружење. После подне Николић се састаје са председником Русије Владимиром Путином.

„Дођите у Србију. Нека вам наше пријатељство и моја реч буду гарант за ваше сигурно пословање у Србији. Ми ћемо са наше стране учинити све да се у Србији осећате добро и да ваше инвестиције буду сигурне и успешне“, рекао је Николић отварајући Инвестициону конференцију у Москви.

Како је нагласио, он жели да охрабри инвеститоре да улажу у Србију и да путем развоја свог пословања на тржишту Србије оснаже и економску, политичку и културну сарадњу и пријатељске везе две земље.

Николић је оценио да је економска сарадња са Русијом веома развијена, али да истовремено постоје реалне могућности и велики потенцијал за унапређење сарадње и повећање обима инвестиција, пре свега у области пољопривреде, путне инфраструктуре, енергетике и туризма.

Он је потенцијалним улагачима из Русије поручио да Србија из дана у дан добија на значају као инвестицоно атрактивна дестинација и да могу да рачунају на стабилно економско окружење, добра законска решења, пореску политику са најнижим стопама у региону и разноврстан спектар државних подстицаја и финансијских олакшица.

„Циљ Инвестиционе конференције у Москви је да вам буде представљено више од 80 најзначајнијих инвестиционих пројеката у привредним секторима пољопривреде, индустрије, енергетике, грађевинарства и туризма“, рекао је Николић.

Он је позвао инвеститоре да учествују у великим пројектима изградње и обнове саобраћајне и телекомуникационе инфраструктуре, капиталним инвестицијама у енергетици – обнови старих и изградњи нових капацитета, као и у примени нових технологија.

„Кроз партнерство или куповину предузећа у државном власништву добијате могућност активног учешћа и улогу модератора и креатора привредног окружења Србије“, додао је он.

Председник Србије је подсетио да је од почетка деведестих година прошлог века па до данас потписано 60 билатералних уговора између две земље, да је маја ове године у Сочију потписана Декларација о стратешком партнерству, као и да Русија и Србија имају и Споразум о слободној трговини. Према његовим речима, прошле године извоз из Србије у Русију достигао је 867 милиона долара, док је вредност увоза износила 2,078 милијарди долара.

Од јануара до августа ове године вредност извоза износила је 683 милиона долара, а вредност увоза 1,097 милијарди долара, навео је Николић.

„Остварује се интензивна кредитно-финансијска сарадња, Русија је одобрила Србији кредит за подршку буџета од 200 милиона долара, кредит за модернизацију железничке инфраструктуре од 800 милиона долара и кредит за подршку буџету од 500 милиона долара“, сумирао је он.

Посебну важност у економској сарадњи има изградња гасовода „Јужни ток“, рекао је Николић, уз очекивање да изградња српске деонице почне до краја 2013. године.

Николић је искористио прилику и да укаже да Србија и Русија имају вишевековне пријатељске, разноврсне и богате односе, и да су у најзначајнијим историјским тренуцима биле на истим странама.

„У последњој декади односи се развијају у свим областима, уз поновно истицање, и са наше и са руске стране, традиционалног пријатељства, културне, историјске, језичке, верске и словенске блискости“, рекао је Николић.

Он је напоменуо да се две земље нису најбоље разумевале од 1990. до 2000. године, а посебно после политичких промена у Србији 2000. године, јер је руководство Србије сматрало да мора да се определи између Русије и ЕУ, Истока и Запада.

„То нас је привремено удаљило, удаљило наша руководства. Народ, Србе и Русе, нико и никада неће моћи да посвађа“, поручио је Николић.

Сада је, како је истакао, све другачије.

„Ми смо одлучили да спроведемо политику коју сам и сам заступао и пропагирао: и Исток и Запад, и Русија и ЕУ. Јасно смо то рекли Москви и све се променило. Била је довољна само једна искрена и братска изјава председника Путина, да је цитирам:’Оно што је добро за Србију, добро је и за Русију’, па за Србију из дана у дан буде све боље“, закључио је Николић.

На конференцији се обратио и Андреј Хрипунов, представник трговинског представништва Русије у Србији, истакавши да је у Комори мало места за све заинтересоване руске инвеститоре.

Инвестициону конференцију организује Привредна комора Србије у сарадњи са Трговинско-индустријском комором Руске Федерације, а пројекти који ће бити представљени на скупу вредни су готово седам милијарди евра. Према најавама организатора, пројекти су углавном из области енергетике, инфраструструктуре, аграра, индустрије и туризма, а најзначајнији су они из енергетског сектора, чија је вредност 4,5 милијарди евра.

Долазак је најавило око 100 руских компанија, саопштено је из ПКС.

Учесницима ће се обратитити и министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић, председници Комора, Жељко Сертић и Сергеј Катирин, заменик генералног директора „НИС Гаспромњефта“ Јевгениј Кудинов и председник Извршног одбора Сбербанке Србија Валериј Овсјаников. Планирано је и потписивање Писма о намерама између компаније Мајевица холдинг из Бачке Паланке и ТЕСЕ из Вороњежа, као и Уговора о заједничком улагању и сарадњи између „Спектра“ из Чачка и „Метромеда“ из Омска.

Председник Србије Томислав Николић разговарао је данас у Москви са директором „Гаспромњефта“ Александром Ђуковом. До сусрета је дошло на маргинама Инвестиционе конференције на којој ће Србија потенцијалним руским инвеститорима представити скоро 80 пројеката, вредних седам милијарди евра.

Ово је први пут да се Србија представља у свету на овакав начин. „Гаспромњефт“ је већински власник компаније НИС.

Николић се касније у току дана састаје са са председником Русије Владимиром Путином, а како је уочи посете најављено, на дневном реду биће широк спектар тема – билатерални односи, напедак у радовима на пројекту „Јужни ток“, ситуација у свету.

Такође, двојица лидера разговараће и о руским улагањима у српску железницу, актуелним и потенцијалним инвестицијама у Србију, као и о извозу из Србије у Русију.

Данашњи састанак је њихов пети сусрет од маја прошле године када је Николић постао председник Србије. Декларација о стратешком партнерству, потписана маја ове године, потврда је пријатељских односа и међусобне подршке две земље.

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић руским инвеститорима понудио реч

* Обавезна поља