nikolic.predsedništvoПредседник Србије Томислав Николић разговарао је са шефом УНМИК-а Захиром Танином, поновивши том приликом став о важности улоге Мисије УН на Косову и Метохији и изразивши очекивање да ће обим и број припадника те организације остати непромењен.

„Ја сам, дошавши на чело државе, испунио обећање да ћу подићи преговоре са Приштином на највиши политички ниво. Жело бих да подвучем да се разговори са Приштином не воде око тога како ће та територија да добије независност, већ како да се омогући грађанима Косова и Метохије да живе боље”, нагласио је председник Србије.

Он је подвукао да би условљавање уласка Србије у ЕУ признавањем Косова било у најмању руку непримерено, с обзиром на то да пет чланица није признало независност.

„Како је могуће да Србија не може да постане чланица ЕУ уколико не призна Косово, а пет чланица је није признало?”, запитао је председник Србије.

Николић је изразио задовољство статусно неутралном улогом УНМИК-а и напорима да се реше бројни проблеми на терену, посебно у области владавине права, људских права, безбедности и борбе против тероризма, као највећег изазова савременог доба.

Председник Србије је изразио задовољство што се редовно подносе извештаји у Савету безбедности и рекао да то доприноси увиду међународне заједнице у дешавања на Косову и Метохији.

Он је подсетио свог саговорника да ће следеће године поново бити гласање о чланству Косова у УНЕСКО и изразио бојазан да ће Албанци можда добити прилику да се старају о српској баштини, коју су у не тако давној прошлости рушили и палили.

„То би био назапамћен преседан и злочин према једном европском народу”, констатовао је председник Србије, преноси Танјуг.

nikolic-tanin

Николић је, такође, констатовао да све оно што је договорено у Бриселу обавезује Београд, а не обавезује Приштину и да је потпредседник САД Џозеф Бајден опоменуо приштинско руководство око примене ЗСО.

Шеф УНМИК-а Захир Танин се захвалио председнику на снажној подршци тој организацији и рекао да ће квартални извештај Генералног секретара на следећој седници Савета Безбедности о раду УНМИК-а на Косову бити реалан, избалансиран и статусно неутралан.

„Ми смо пуно радили на терену, пружајући подршку институцијама у успостављању владавине права, људских права, решавању проблема безбедности и борби против тероризма, тако да ће извештај Генералног секретара на седници СБ бити реалан и детаљан”, нагласио је Танин.

Он је додао да ће извештај бити од велике користи свим чланицама и изразио очекивање да ће активности УНМИК-а бити продубљене и да ће мандат те организације на Косову бити снажнији.

Седница ће бити одржана 25. августа, најављено је раније на сајту светске организације.

Танин је разговарао и са шефом дипломатије Ивицом Дачићем.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић са шефом УМНИК-а

* Обавезна поља