kovač-dačić-amsterdamХрватска више неће трпети никакве провокације и застрашивања својих грађана какве проводе власти Србије и увешће противмере због прогона хрватских бранитеља.

То је изјавио хрватски министар спољних послова Миро Ковач у интервјуу који је објавио сарајевски „Дневни аваз“.

Ковач је рекао да је последњи иступ премијера Србије Александра Вучића у Доњој Градини у којем је Хрватску оптужио за рехабилитацију усташтва тек један у низу сличних наступа, што говори о континуитету политике Београда, пренела је агенција Хина.

Хрватски министар је подсетио да је „Вучић и 4. августа у говору у Земуну акцију ослобађања окупираних делова хрватског територија назвао ‘злочиначким коначним решењем“.

„Притом је користио изразе попут ‘вађења српских очију’ и ‘сечења српских ушију и носева“, наводи Ковач.

„Какав је то речник?“, поставио је питање Ковач, додајући да то нису метафоре које воде стварању добросуседске сарадње.

Он је истакао да никад нико од представника власти у Хрватској није на сличан начин говорио о Србији.

„Србији ће требати пуно помоћи и мукотрпних реформи како би усвојила европске вредности, европску реторику и европско поступање“, навео је шеф хрватске дипломатије.

Објашњавајући своју ранију изјаву да Србија „никад неће ући у ЕУ“, Ковач је навео да се то односило на Србију која спроводи садашњу политику.

„Понављам, оваквом политиком (Србија) никада неће ући у ЕУ и Хрватска ће увести противмере због прогона хрватских бранитеља након што је на граничном прелазу са Србијом ухапшен хрватски држављанин. Такво понашање, застрашивање и провокације више нећемо трпети“, изјавио је Ковач.

Потврдио је да Хрватска тражи од Србије да коначно достави све податке о хрватским држављанима који су осумњичени или оптужени, за којима је у Србији расписана потерница или којима је у тој земљи суђено у одсуству.

„У томе нема ничега спорног ако желимо да градимо добросуседске односе“, изјавио је Ковач потврђујући да Хрватска жели да са Србијом има добросуседске и партнерске односе али претпоставка за то остаје решавање билатералних питања.

„Устрајаћемо на томе да Србија на путу према чланству у ЕУ мора да испуни све критеријуме. Бићемо строги и поштени. Попуштања неће бити“, поручио је Ковач.

За разлику од оних са Србијом, односи Хрватске с другим државама југоистока Европе су добри уз жеље за наставак изградње њихове европске перспективе, рекао је хрватски министар спољних послова.

Додао је да се то односи и на Босну и Херцеговину, за коју је важније да што пре добије статус кандидата за чланство у ЕУ.

„То укључује да БиХ мора да опстане као суверена држава у којој ће сва три уставотворна народа, Хрвати, Бошњаци и Срби бити у потпуности равноправни“, казао је Ковач.

Дачић – Претње Хрватске звуче трагикомично

БЕОГРАД – Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да претње Хрватске да ће спречити улазак Србије у ЕУ „као и лекције о европским вредностима, европској реторици и европском поступању, звуче више него трагикомично и гротескно“.

Дачић је у одговору хрватском министру спољних и европских послова у техничком мандату Миру Ковачу, рекао да је хрватска политика „тренутно највећа срамота саме ЕУ“, саопштило је министарство спољних послова Србије.

Ковач је у интервјуу за Дневни аваз рекао да Хрватска неће трпети застрашивање и провокације из Србије којој је, како је навео, потребно „пуно помоћи и мукотрпних реформи како би усвојила европске вредности, европску реторику и европско поступање“.Он је критиковао говор српског премијера Александра Вучића на скупу у Доњој Градини поводом 75. годишњице од почетка геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у усташком Концентрационом логору Јасеновац.

„Претње Хрватске о томе да ће спречити улазак Србије у ЕУ, као и лекције о европским вредностима, европској реторици и европском поступању, звуче више него трагикомично и гротескно, изговорене од стране министра земље чија политика је тренутно највећа срамота саме ЕУ“, рекао је Дачић.

Дачић је рекао да Ковач „врши класичну и крајње провидну замену теза, замерајући премијеру Србије што Хрватску оптужује за рехабилитацију усташтва, ‘што говори о континуитету политике Београда'“.

„Сама чињеница да министар Ковач, говори о ‘вађењу српских очију’ и ‘сечењу српских ушију и носева’ као метафорама, сведочи о одсуству минимума пијетета према српским жртвама настрадалим на тлу Хрватске у Другом светском рату и сукобима приликом распада бивше Југославије, као и свесном потискивању и негирању историјских чињеница“, навео је Дачић.

„Испада да није проблем што се пред хрватским правосуђем рехабилитује викар НДХ Алојзије Степинац, што се улице по Хрватској називају по усташком министру Милету Будаку, што се усташком терористи и атентатору Мири Барешићу у присуству два актуелна министра хрватске владе свечано отвара споменик, што се укида пресуда Бранимиру Главашу и што се покреће иницијатива за легализацију усташког поздрава ‘За дом спремни’, већ је проблем државно руководство Србије које Хрватској и читавом цивилизованом свету указује на неприхватљивост овакве политике у 21. веку“, рекао је Дачић.


Извор: Танјуг, РТВ

Оставите коментар

Оставите коментар на Нова полемика Ковача и Дачића

* Обавезна поља