Председник Србије Томислав Николић разговарао је са амбасадором САД Кајлом Скотом.

Николић је Скоту је рекао да разуме да Америка безусловно подржава нешто на чије стварање је директно утицала и да је званични Вашингтон спровођењем своје воље створио многе невоље, те да се нада да ће са новом администрацијом такво понашање да престане.

У саопштењу Прес службе се наводи да је председник Николић констатовао да су две земље на путу опоравка билатералне сарадње и изразио очекивање да ће са новом администрацијом односи две земље добити нови контекст.

„Међу грађанима постоји сумња да Србија може да има једнак третман као и неке друге земље, које су имале, чини се бољу перцепцију у очима САД“, нагласио је председник и додао да је понашање Приштине у вези са возом, који је у суботу кренуо из Београда ка Косовској Митровици, потпуно неприхватљиво.

„За њих (Албанце) је провокација воз украшен српским обележјима и на тај воз су кренули бомбама и дугим цевима, без одобрења КФОР-а. Нико не поставља питање да ли је провокација то што по територији Косова иду са обележјима велике Албаније и јавно промовишу ту бесмислену идеју“, рекао је председник Николић.

Додао је да Србија никада неће признати независност Косова, без обзира на притисак великих сила које су се окупиле око промоције те независности.

Амбасадор САД Кајл Скот се сагласио са председником око тога да две стране не могу да убеде једна другу око статуса Косова.

Он је подвукао да није реч о транспорту, већ о сагласности око уласка и кретања по Косову.

Председник је приметио да приштинске власти нису допустиле да он Божић проведе на Косову и Метохији и подсетио свог саговорника да није урађено ништа ни на имплементацији Заједнице српских општина, те додао:

„Ја ћу увек говорити искрено и отворено и штитити Устав Републике Србије. Разумем да ви безусловно подржавате нешто на чије сте стварање директно утицали. Ви сте спровођењем своје воље, створили многе невоље и ја се надам да ће са новом администрацијом такво понашање да престане.“

Амбасадор САД је нагласио да његова земља подржава реформе у Србији и отварање поглавља у оквиру европских интеграција.

„Србија је значајан фактор стабилности у региону и односи са суседима су имали својих успона и падова“, констатовао је амбасадор Скот и додао да су направљени кораци напред у нормализацији односа са Косовом и неки кораци уназад.

Он је изразио спремност да Сједињене Америчке Државе граде јаче односе са Србијом.

СКОТ: ИЗБЕГАВАТИ ЗАПАЉИВУ РЕТОРИКУ

Амерички амбасадор у Беогаду Кајл Скот рекао је, у разговору са председником Томиславом Николићем, да је стабилност у региону предуслов за будући прогрес.

Он је додао да сви треба да избегавају повишену реторику.

Како је саопштила америчка амбасада, Скот је истакао да САД настављају да подржавају дијалог између Београда и Приштине, уз посредовање Европске уније и да охрабрују Србију и Косово да траже могућности ка напредовању у свеобухватној нормализацији односа.

Председник Николић је, како се наводи, том приликом изразио своје ставове о потреби да се изграде још снажнији односи у будућности, упркос различитим ставовима двеју земаља о статусу Косова.

Скот и Николић су се, како се наводи, сложили да наставе контакте и изразили су наду да ће се нове основе за побољшање односа између двеју земаља ускоро развити, додаје се у саопштењу.

Амбасадор је похвалио напредак Србије у области економске стабилности и раста.

Он се осврнуо на отварање четири поглавља у процесу приступања Европској унији у 2016. години и подсетио да су четири милијарде долара америчких инвестиција и 16.000 људи који раде за америчке компаније у Србији – јасни показатељи снаге и живости билатералних односа.

Скот је такође истакао да је састанак потпредседника САД Џозефа Бајдена са премијером Александром Вучићем, данас у Давосу, показатељ важности ових односа за САД.

У саопштењу се напомиње да се амбасадор Скот састао са председником Николићем како би разговарали о години који је управо прошла, као и о будућој сарадњи у 2017. години.


Извор: Танјуг, Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић са Скотом о деловању Америке у региону

* Обавезна поља