Бивши генерални секретар НАТО и некадашњи високи представник за спољну политику и безбедност Европске уније, шпански социјалиста Хавијер Солана, рекао је да Хрватска има „ужасну, националистичку“ власт, а да су што бољи односи Хрватске и Србије предуслов стабилности у том делу Европе, преноси Хина.

„Међународна заједница није изгубила интересовање за тај део Европе. Стабилност се онде може осигурати једино што бољим односима Хрватске и Србије али Хрватска има ужасну, националистичку, патриотску власт која није далеко од оне у Мађарској“, изјавио је седамдесеттрогодишњи Солана у Дипломатској школи у Мадриду на конференцији „Мишљења о међународној ситуацији“.

„Сада имамо Хрватску у ЕУ, а Србију изван ње. Немачка је увек фаворизовала Хрватску због традиционалних односа и католичанства, а Србија је занемаривана. Србија мора постати део ЕУ, не желимо такву Србију преко које би Русија ушла у Европу“, изјавио је Солана пред дипломатима из бројних земаља. Солана, члан Социјалистичке радничке странке Шпаније (ПСОЕ), био је генерални секретар НАТО од 1995. до 1999. те високи представник за заједничку спољну и безбедносну политику ЕУ од 1999. до 2009. „Из рата у бившој Југославији научили смо да је потребно превентивно деловати. Одгоде су погубне. Потребно је бити способан увести полицију и судије, а не само војску како се не би ломиле границе“, рекао је Солана који је био министар спољних послова Шпаније од 1992. до 1995. „Сада у БиХ имамо Републику Српску те онај други део гдје живе Бошњаци, Арапи и остали“, додао је Солана.

Он је рекао да су „битке укопане у срцима тамошњих народа“. Шпанија је једна од пет земаља ЕУ која није признала Косово. „На Косову ствари нису испале добро. Граница између Србије и Косова је нелегална, но ипак је то граница, али Србија је спремна да разговара. Такође треба имати на уму и Албанију која је тешка земља“, рекао је Солана. „Треба да обновимо односе с Русијом. Није лако заборавити оно што је Русија направила с Кримом но требамо обновити односе“, рекао је Солана. Како је рекао „добро је што Немачка жели да разговара о томе, ачи је проблем нова пољска влада која је тешка и антируска“, додао је Солана.


Извор: Газета

Оставите коментар

Оставите коментар на Солана не жели Србију која ће Русији бити улаз у Европу

* Обавезна поља