nikolic-vilhelmБЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић рекао је данас, у разговору са амбасадором Немачке Хајнцом Вилхелмом, да је улазак Србије у ЕУ питање опстанка, али да би грађани Србије пре прихватили да живе у сиромаштву, него да неко у њихово име призна Косово и Метохију.

„Србија је посвећена стабилизацији и миру у региону”, рекао је Николић и нагласио да је, подизањем преговора са Приштином на највиши ниво и на основу платформе која је била основ за потписивање Бриселског споразума, направљен преокрет у смеру свеобухватне политичке и економске стабилности.

Председник Србије је истакао да је га је веома погодила тврдња немачког амбасадора у једном таблоиду, која је била у супротности са његовим изјавама претходних дана.

„Вероватно је дошло до неспоразума, услед недостатка комуникације и то ме је веома изненадило, јер сматрам да сте веома одмерени у изјавама”, рекао је Николић немачком амбасадору.

„Ви сте у праву да Србији у овоме часу нико не тражи признање Косова, али у тим флоскулама, ми мало по мало чинимо ствари које ће довести до де факто признавања. Мене грађани нису бирали да причам бајке, већ да говорим истину”, подвукао је председник Србије.

Нагласивши да његова каријера не зависи од једне изјаве и да му не треба стицање политичких поена, Николић је рекао да жели да изнесе пред грађане своје виђење онога што Београд треба да потпише са Приштином.

„Мени није потребан политички маркетинг, већ решење проблема”, истакао је председник Србије.

Он је рекао да је улазак Србије у ЕУ питање опстанка, али исто тако изразио уверење да би грађани Србије пре прихватили да живе у сиромаштву, него да прихвате да неко у њихово име призна Косово и Метохију.

„Поставља се питање зашто Европска унија као услов за улазак тражи да потпишемо обавезујући уговор са Косовом, ако не тражи признање, и да ли ми тај уговор потписујемо са независном државом или са суштинском аутономијом и шта ако Приштина неће да се договори?” запитао је председник Николић.

Амбасадор Немачке је, захваливши се председнику на пријему, рекао да му није била намера да му се супротстави.

„Шта год да сам рекао поводом Ваше изјаве, било би погрешно протумачено”, рекао је амбасадор Вилхелм српском председнику.

Он је истакао да је дао изјаву која није позитивно прихваћена ни на Косову, у којој је тврдио да Немачка неће тражити од Србије признање Косова.

„Говоримо о нормализацији односа Београда и Приштине и свако има своје тумачење шта значи нормализација. Важно је наћи решење за добросуседски живот, али ја не знам како треба да изгледа то решење”, рекао је Вилхелм.

Немачки амбасадор је изразио уверење да би захтев за признање Косова онемогућио даље преговоре са Приштином.

У овом тренутку то није услов, али нико не зна шта ће бити за 10 или 15 година, закључио је амбасадор Немачке.

ivica-dacic-kongresДачић: Односи Србије и Немачке нису нарушени

БЕОГРАД– Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је данас да односи између Србије и Немачке нису нарушени после изјава председника Србије Томислава Николића и амбасадора Немачке у Београду Хајнца Вилхелма у вези са порукама комесара ЕУ за суседство Јоханеса Хана.

„Односи између Немачке и Србије нису нарушени због овога што се десило”, рекао је Дачић додавши да је реч о сплету околности који је довео до различитих речи, „можда недипломатских од стране немачког амбасадора”.

Дачић је истакао да су председник Николић и амбасадор Вилхелм у добрим односима.

„Мислим да је интерес свих да будемо принципијелни и да ту тему релаксирамо како бисмо извукли оно што нам је важно за нашу будућу сарадњу”, рекао је Дачић одговарајући на питања новинара на редовној месечној конференцији за медије.

„Веома је јасно око чега се ми са многим земљама не слажемо и увек је било основно полазиште да пробамо да нађемо теме око којих се слажемо – слажемо се око тога да Немачка представља нашег веома значајног партнера и да у складу са тим треба отклонити све овакве проблеме који постоје”, нагласио је он.

Дачић је рекао да разуме и реакцију председника Николића имајући у виду, како је рекао, „да смо сви сведоци, у разним приликама, разних изјава међународних званичника који понекад не полазе од става организације коју представљају, већ од ставова земаља из којих долазе”.

„Без обзира шта је комесар Хан рекао и да ли је рекао, став Европске уније никада не може бити да Србија мора да призна независност Косова пре уласка у ЕУ, зато што то нису урадиле земље које су чланице Уније”, истакао је Дачић.

„Не може се Србији наметнути нешто што нису урадиле државе чланице ЕУ”, нагласио је он и подсетио да има пет чланица ЕУ које нису признале независност Косова.

Из ове ситуације, оценио је Дачић, треба изаћи тако што ће се разговарати о свим тим спорним изјавама, штитећи интегритет председника Републике и осталих државних институција и органа, и наставити сарадњу са Немачком у у циљу наших заједничких интереса.

„Без обзира на изјаве различитих званичника, Европска унија никада пред Србију званично није поставила такву врсту захтева. Ако буде поставила, то је тема о којој се мора озбиљно разговарати, а мислим да сви знају да смо ми већ унапред принципијелно рекли каква је наша позиција кад је реч о Косову и Метохији”, истакао је Дачић.

Он је додао да ће и наставак разговора у Бриселу бити у том тону.

„Ми те разговоре сматрамо статусно неутралним, разговарамо о нормализацији нашијх односа, а не о признању независности Косова”, закључио је српски шеф дипломатије.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић са Вилхемом о Косову

* Обавезна поља