dragica-i-toma-foto-dejan-zivancevic-500x330БЕОГРАД – Председник Томислав Николић успео је да од важног службеног пута поводом почетка заседања Генералне скупштине УН-а направи праву аферу, која је тресла Србију више од недељу дана.

Повод за то је био списак путника које је Николић из потпуно нејасног разлога повео у Њујорк, међу којима су се нашли не само његова супруга, већ и снаја и други представници приватне фондације Драгице Николић, као и бројни чиновничићи из Председништва Србије. Занимљиво је да су чланови Томине свите били медијима од велике помоћи у разоткривању ове афере јер су се на друштвеним мрежама сами хвалили фотографијама из Њујорка и тако открили да је списак путника био знатно шири од званичног.

Драгичини милиони без порекла

Супруга председника државе Драгица Николић јавно се хвали да је кроз фондацију која носи њено име успела да сакупи невероватних седам милиона евра, али као змија ноге крије порекло тог новца. Ова организација од почетка је наопако кренула са радом, смештајући седиште приватне фондације на адресу Председништва!

Упркос притиску јавности, госпођа Николић и даље крије ко је уплаћивао новац за њен хуманитарни рад, чиме поткрепљује сумње да фондација послује аферашки. У њену одбрану скочио је и сам председник Томислав Николић, који је образложењем да је реч о донаторима из иностранства само додатно замутио ствар. Прва дама изазвала је скандал и када је од државних пара покренула сопствени сајт „супруга.председник.рс“, који је не само идентичан званичној интернет презентацији шефа државе, већ је био „окићен“ заставом, коју једино председник Србије може да користи. Уклањање тог знамења био је једини уступак који је Драгица Николић ове године учинила на притисак јавности. Милиони су остали строго чувана тајна.

Старлете у српској дипломатији

После прашине коју је подигао ангажовањем обнажене саветнице Вање Хаџовић, министар спољних послова Иван Мркић већ на почетку 2014. упао је у нову, још провокативнију аферу – појачао је свој кабинет са још две старлете сличног калибра.

Мркић је непосредно пред забрану запошљавања у јавном сектору у ватру српске дипломатије, и то без конкурса, убацио манекенку Марију Грујић, која је у еротским позама пунила насловнице мушких магазина, и глумицу Невену Љубић Лојовић, која је у дипломатију улетела право из серије „Село гори, а баба се чешља“.

Нови шеф српске дипломатије Ивица Дачић није их најурио, већ је елегантно сачекао да им истекну уговори и оне су у октобру напустиле МСП.

Огољени Вулин

У финишу 2014, министар рада Александар Вулин накарикао је толико афера у вези с расподелом државног новца да их је тешко и набројати. Две најтеже свакако су оне које се тичу НВО сектора и набавке столица. Његово министарство дало је 1,8 милиона евра сумњивим организацијама социјалне заштите које нити испуњавају критеријуме конкурса нити су постојале када је конкурс расписан.

Када је афера откривена, заштитио се од кривичне одговорности тако што је напрасно поништио конкурс и решио да новац преусмери у фонд за лечење деце. Истовремено је одлучио да потроши 1,4 милиона евра на канцеларијски намештај и компјутерску опрему за установе социјалне заштите, избегавајући тендер и сугеришући набављаче, чиме је оставио велики простор за мито и корупцију. Међутим, ниједна од ових афера и аферица није толико оголила Вулина колико једна необична сличица која је исцурила у јавност: министар Вулин кришом је усликан како се башкари у спа центру луксузног престоничког хотела!

Доктори или „доктори”?

Испало је тако да је Мића Јовановић једина колатерална штета афере чији су актери били много веће зверке од њега. Део стручне јавности оптужио је првог човека српске полиције Небојшу Стефановић да је плагирао докторски рад којим је на Универзитету „Мегатренд“ стекао највише академско звање. Бура је некако стишана када се умешао Александар Вучић, који је рекао да је образложење које је пратило твдњу о плагијату највећа глупост коју је икада чуо.

Убрзо после Стефановића, сличне непријатности осетили су и градоначелник Београда Синиша Мали, али и бивши функционер Демократске странке Александар Шапић. И њихови докторати били су предмет стручне анализе, а закључак је био исти – преписано!

dragica-nikolic

„Утисак недеље“ на улици

У овој години превремено је пензионисан најдуговечнији политички ток шоу „Утисак недеље“! Ауторка емисије Оља Бећковић отворено је проговорила о начину на који је то урађено и означила то као класичну забрану емитовања. То је био окидач да се јавност прилично усталаса и актуелну власт оптужи за гушење медијских слобода и цензуру. Готово истовремено, с програма Студија Б је скинут Предраг Сарапа, што је само појачало повике против дисциплиновања медија, па довело и до организовања петиција, али и протестних окупљања испред зграда Телевизије Б92 и Студија Б.

Подаци грађана на извол’те

Због безбедносних пропуста, мањкавости система или бахатости одговорних, лични подаци грађана Србије, како се недавно открило, дељени су шаком и капом, па је цурење оваквих информација у неколико наврата попримило одлике велике афере. О штети која је милионима грађана Србије овим причињена може се само нагађати, јер су сви откривени случајеви још под истрагом. Највећи блам доживела је Агенција за приватизацију, на чијем сајту су неовлашћено објављени подаци о личности за 5.190.396 грађана Србије и више од 4.000 финансијских докумената.

Огромна количина података од чак 1,22 гигабајта остављена је тако да свако може да им приступи, преузме и потенцијално злоупотреби. Отприлике у исто време, група хакера алармирала је и српску јавност и тужилаштво када је објавила да је узела ЈМБГ и остале личне податке готово свих становника. Директор Пореске управе Марко Маринковић шокирао је јавност када је открио да Милица Бисић, која је радила као саветник у Министарству финансија у време Млађана Динкића, и данас као консултант, користи базу података коју је изнела из Пореске управе.

Чистка у врху полиције!

Једна од најделикатнијих афера ове године свакако је била она у врху српске полиције. Велика сеча полицијских генерала званично је образложена лошим резултатима у борби против нарко-дилера. Међутим, смена начелника полицијских управа месецима је припремана кроз медије отварањем бројних афера чији су главни актери били из самог врха МУП-а.

Најупечатљивији детаљ била је права игранка са идентитетом „генерала Папаје“, како је нарко-бос Дарко Шарић на суђењу шифровано називао начелника УКП-а Родољуба Миловића. Афера је завршена сменом укупно пет начелника. Уз Миловића, склоњени су начелник Управе полиције Младен Курибак, начелник Управе МУП-а за обезбеђење личности и објеката Зоран Томашевић, начелник Управе граничне полиције Ненад Бановић и начелник саобраћајне полиције Драгиша Симић.


Извор: А л о

Оставите коментар

Оставите коментар на Праве старлете, лажне дипломе и егзотично воће

* Обавезна поља