Tomislav-Nikolic48025410БЕОГРАД – Председник Републике Србије Томислав Николић одржао је данас састанак са министром одбране Братиславом Гашићем и начелником Генералштаба Љубишом Диковићем од којих је затражио комплетан извештај о паду хеликоптера, у коме је у петак погинуло седам особа, у најбржем могућем року.

Николић је нагласио да та трагедија потреса читав регион и да су њене размере веће него што било ко у овом тренутку може да сагледа, саопштила је Служба председника за сарадњу с медијима.

„Једно хумано, величанствено дело претворило се у трагедију која је дубоко потресла Србију”, констатовао је председник Николић.

Истакавши да је цела нација у потпуном шоку, председник Србије је подвукао да се мора сачувати прибраност и расветлити све околности које су довеле до трагедије. Он је захтевао од министра Гашића и начелника Диковића комплетан извештај у најбржем могућем року, наводи се у саопштењу.

„Једино истина и изношење чињеница могу развејати сваки трачак сумње и очувати кредибилитет институције од највећег поверења међу грађанима Србије” рекао је председник Николић.

Он је истакао важност континуиране бриге о породицама погинулих, на пријатељски и непосредан начин.

Министар Братислав Гашић се захвалио председнику на подршци и известио га о подацима којима војска располаже у овом моменту.

Gasic-Ljubisa-Dikovic-2

 

„Што се тиче породица, оне ће бити обезбеђене у складу са законом”, рекао је Гашић. Он је нагласио да је веома важно отклонити све сумње и зато ће извештај Комисије о томе шта се десило бити прецизан и недвосмислен.

Он је истакао важност слоге у војсци, која је изложена честим нападима и подвукао да ће учинити да се оствари јединство у тој институцији.

Састанку су присуствовали Ранко Живак, командант ваздухопловства и ПВО, Јовица Драганић заменик НГШ, Славољуб Јанићијевић заменик команданта здружене оперативне команде, пуковник Милорад Видаковић, начелник одељења за планирање у управи за оперативне послове.

Младен Иванић упутио саучешће Николићу поводом несреће

САРАЈЕВО – Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Младен Иванић упутио је телеграм саучешћа председнику Србије Томиславу Николићу поводом трагичне хеликоптерске несреће у којој је животе изгубило седам особа.

„Све нас је дубоко потресла вест о погибији тек рођене бебе и шесторице хуманих и пожртвованих људи, која представља ненадокнадив губитак за њихове најближе, али и за читаву Србију”, наводи се у телеграму саучешћа који је објавила Служба за односе с јавношћу Председништва БиХ, а пренела Фена.

Иванић је у телеграму Николићу упутио породицама настрадалих најискреније саучешће због бола који их је задесио.

Гашић – Не може се тек тако рећи ко је одговоран

БЕОГРАД — Министар одбране каже да одговорни људи не могу тек тако да говоре ко је крив и да су зато формиране комисије како би се установило шта је претходило несрећи.

Министар Братислав Гашић је изјавио да су формиране комисије како би се установили узроци несреће хеликоптера Војске Србије у којој је погинуло седам особа и да ће све званичне информације бити презентоване јавности.

Он је за телевизију Пинк рекао да независно од комисије раде и државни органи, односно тужилаштво и правосуђе и да свако од њих има свој предмет интресовања и истраге и додао да у хеликоптеру, као и у сваком авиону, постоји „црна кутија“ која снима све податке и разговоре током лета, тако да би она у истрази могла да расветли шта се догодило на лету хеликоптера Ми -17.

Гашић је рекао да не жели да коментарише спекулације да хеликоптер није имао горива, као ни стручност пилота.

„То су најбољи што је Војска Србије имала. То су бисер официри који су на хиљаде сати налета имали“, рекао је министар одбране.

„Избор је контроле лета и самог пилота место слетања… Шта се десило и зашто је пилот изабрао и покушао да слети три пута на аеродром ‘Никола Тесла’, а имао је и могућности и алтернативу“, рекао је Гашић.

Он је указао да је Војска Србије уређен систем и да се знају процедуре.

„Ова јединица је дежурна сваког дана. У Војсци Србије постоји у Батајници у оквиру наших ваздухопловних снага Јединица за спасавање и трагање и њима је примарна мисија спасавање грађана било где на територији Србије“, рекао је Гашић и додао да је реч о јединици која је апсолутно оспособљена за такав вид помоћи.

Он је казао да је реч о хеликоптеру који је у ВС био најбољи, са свим уређима за ноћни лет.

Гашић је додао и да га не интересују „зли коментари“ у јавности и да ће комисије дати свој суд.

Транспортни хеликоптер ВС Ми-17 срушио у петак касно увече у ширем реону аеродрома „Никола Тесла“ у Сурчину, а у удесу су погинули мајор Омер Мехић, капетан Милован Ђукарић, чланови посаде Небојша Трајић и Иван Миладиновић, лекар Џевад Љајић и анестезиолог Мирослав Веселиновић из Новог Пазара, као и беба из породице Адемовић.

Хеликоптер ВС био је упућен у Рашку да обави хитан транспорт здравствено угрожене бебе, што због одрона није могло да буде обављено комбијем до Клиничког центра у Крагујевцу.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић се састао са Диковићем и Гашићем

* Обавезна поља