nikolic-u-moskviПредседник Србије Томислав Николић рекао је да мисли да ће најважнији услов за ступање Србије у ЕУ бити признавање независности Косова, али да Србија то неће учинити јер на такав услов не би пристао ни један народ.

„Мислим да ће најважнији услов за наше ступање у ЕУ бити признавање независности Косова, али Србија је неће признати и никада је није ни признавала, и ми смо то јасно говорили представницима свих европских земаља и институција. Али, ако ЕУ настави да инсистира на таквој нашој одлуци, то ће значити да ЕУ не жели да нас види у свом саставу”, рекао је Николић у интервјуу руској агенцији Интерфакс.

У таквој ситуацији наша савест ће бити чиста, јер ће сви знати да смо учинили све да постанемо чланица ЕУ, додао је он.

„Али на такав услов не би пристао ниједан народ. На то могу пристати само робови”, рекао је председник Србије.

Упитан које кораке треба очекивати од Београда ако развој сарадње са Русијом буде препрека за интеграцију Србије у ЕУ, Николић каже:

„Мислим да ове претпоставке не стоје, пошто у нашим односима са Европском унијом значајнији проблем представља питање Косова и Метохије. Решавање овог питања је основни услов за наше приступање Европској унији, док однос с Русијом, конкретно увођење санкција против ње, може постати проблем тек када постанемо чланица ЕУ.„

Николић је додао да је Србија предочила свим европским званичницима свој став да се у овом тренутку не слаже са увођењем санкција против Русије, али када постане чланица ЕУ, биће у обавези да води заједничку спољну политику.

„За сада нисмо чланица ЕУ, и нисмо у обавези да се придружимо санкцијама”, нагласио је Николић.

Ипак, нагласио је Николић, проблем Косова и Метохије је питање које морамо решавати како бисмо постали чланица ЕУ, и морамо испунити услове које постављају Београду и Приштини поједине и врло утицајне државе.

„Конкретно, један од ових услова је да потпишемо међусобно обавезујући споразум. Иако ЕУ говори да у процесу преговора са Србијом остаје неутрална по питању статуса Косова, главно је да су најутицајније земље ЕУ већ признале независност Косова и Метохије”, рекао је он.

Он је подсетио да ради ступања у ЕУ земље морају да испуњавају 34 критеријума, и тако је било за све садашње чланице ЕУ, али у случају Србије, постоји још један критеријум, и то управо нерешен проблем Косова и Метохије.

„Мислим да прво треба да се покрене управо ово питање, како би смо разумели како европске и националне институције виде односе између Београда и Приштине и које поступке очекују од Србије у овом контексту. За сада се говори само о томе шта Београд мора да уради, а одговарајући кораци са стране Приштине се ни не помињу”, истакао је Николић.

Николић:Србија гради пут ка ЕУ, али се не одриче пријатеља

МОСКВА/БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић састао се данас у Москви са председником Републике Кубе, Раулом Кастром и том приликом поручио да Србија истрајно и марљиво гради свој европски пут, али не може да се одрекне старих пријатељстава према Куби и Русији.

Како је саопштено из кабинета председника, Николић је констатовао да два народа, Србије и Кубе, деле слична слободарска осећања и посвећеност миру.

„Србија истрајно и марљиво гради свој европски пут, али не може да се одрекне старих пријатељстава према Куби и Русији”, рекао је председник Николић.

nikolic-kastro

Он је додао да је Србија поносна на „наша традиционална пријатељства и желимо да их и даље развијамо и продубљујемо”.

„Где год се наши пријатељи споре ми не бирамо стране, већ настојимо да допринесемо помирењу”, казао је Николић.

Председник Кастро је изразио задовољство што има прилику да се сусретне са пријатељем као што је председник Николић, који долази из земље која гаји искрено пријатељство према Куби и кубанском народу.

„Ми се деценијама боримо да очувамо државу и обезбедимо опстанак народа. Реформе се спроводе на начин који ће обезбедити просперитет и бољи живот кубанског народа”, рекао је председник Кубе.

Саговорници су се сагласили да ће детаље даљег унапређења сарадње договорити током званичне посете председника Николића Куби 18. маја 2015. године.

Николић се састао с председником Индије

МОСКВА– Председник Србије Томислав Николић састао се данас у Москви са председником Индије Пранабом Кумаром Мукерџијем и том приликом му се захвалио на принципијелном ставу које та земља има по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова.

Николић је, такође, изразио задовољство због прилике да две земље обнове билатералну сарадњу на највишем нивоу, наводи се у саопштењу Генералног секретаријата председника Србије.

„Можда се руководства нису посећивала, али су наша два народа непрекидно у веома чврстим и искреним везама. Наше две земље немају шта једна другој да замере у прошлости”, рекао је председник Србије.

Николић је истакао да ће Србија пружити Индији подршку при реформама Савета безбедности УН.

„Изузетно ми је драго што имам прилику да се сретнем са председником земље са којом Индија дели исте погледе на међународну ситуацију и са којом имамо чврсто пријатељство још из времена несврстаних. Ми смо спремни да обновимо билатералне односе након 25 година”, рекао је председник Индије.

„Веома смо захвални на пријатељству и саосећајности Србије у тешким периодима кроз које је Индија пролазила”, додао је он и позвао Николића да посети Индију.

„Сарадњу морамо обновити и интензивирати, нарочито у области економије”, истакао је Мукерџи, наводи се у саопштењу.

Николић: Турски ток ће омогућити енергетску стабилност

БЕОГРАД – Кабинет председника Србије негирао је данас да је председник у интервјуу руској агенцији Интерфакс казао да гасовод Турски ток није могућ преко територије Србије и навела да је Николић заправо казао да би тај пројекат могао да обезбеди енергетску стабилност државе, али не и профит као што би то могао Јужни ток од кога се одустало.

„Поводом интервјуа који је председник Републике Србије Томислав Николић дао за руску информативну агенцију Интерфакс, обавештавамо вас да су наслови у појединим домаћим медијима издвојили из контекста изјаву председника Николића у вези са гасоводом Турски ток. Увидом у интегралну изјаву јасно је да председник није рекао да тог пројекта неће бити, већ је рекао да би тај гасовод могао да обезбеди нашу енергетску стабилност, али да би, уместо профита који би Србија остварила реализацијом пројекта Јужни ток, од Турског тока имали веће трошкове”, наводи се у саопштењу председничког кабинета.

Руска компанија Гаспром саопштила је јуче да нови гасовод Турски ток, који ће снабдевати Турску руским гасом и заменити обустављени пројекат Јужни ток ка ЕУ, почети да ради од децембра 2016. године. Према досадашњим најавама, Турски ток би преко Грчке, Македоније и Србије могао да снабдева и Мађарску и Аустрију.

Председник Србије Томислав Николић отпутовао је данас у дводневну посету Руској Федерацији где ће 9. маја присуствовати „Паради победника” поводом обележавања 70 година победе над фашизмом.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Николић у Москви са Кастром и Мукерџијем

* Обавезна поља