putin-dji-pingРусија и Кина су доследно и одлучно против свих покушаја фалсификовања историје Другог светског рата и рехабилитације нацизма и милитаризма – изјавио је Владимир Путин по завршетку преговора са Си Ђинпингом.

Руски председник је нагласио да су управо Русија и Кина имале највеће губитке у том рату.

Посебно је нагласио да је сарадња две земље „важна компонента градње праведног устројства света.

Кинески лидер је допутовао у Москву да би присуствовао прослави 70-годишњице Победе и позвао је Путина да 3 септембра присуствује манифестацијама поводом завршетка Другог севтског рата у његовој земљи.

Уочи разговора, шеф руске државе је у филму „Русија и Кина. Срце Евроазије“ нагласио да савез две земље није усмерен против било кога, већ да просто представља узајамно корисну сарадњу држава.

„Ми из принципијелних разлога не правимо никакве пактове против било кога. Не правимо никакве затворене блокове. То је напросто сарадња држава које спајају заједнички интереси“ – истакао је Путин.

У заједничкој изјави двојице лидера се подвлачи да је за Москву и Пенкинг формирање зоне слободне трговине „дугорочни циљ“ и да ће размотрити формирање заједничког економског простора у оквиру повезивања Евроазијског економског савеза и економског појаса Пут свиле.

Председници Русије и Кине потписали су изјаву о сарадњи у повезивању пројеката Евроазијског економског савеза и економског појаса Пута свиле.

То је један од најзначајнијих руско-кинеских докумената, који је потписан од прошлог пролећа, када је Русија, која је због санкција изгубила приступ западним тржиштима капитала и технологијама, најавила почетак политичког и економског окретања ка Истоку.

Економски појас Пута свиле је пројекат стварања транспортног, енергетског и трговачког коридора између земаља Централне и Јужне Азије и Европе, за који Кина већ намерава да издвоји 40 милијарди долара кроз специјални фонд. Идеју о овом пројекту изнео је кинески председник Си Ђинпинг у септембру 2013. године.

„Кинески „Пут свиле“ је импозантан пројекат и економски, и геополитички, и у сваком другом смислу“ – истакао је Путинов портпарол Дмитриј Песков.

По његовим речима, „у овом случају лидери говоре о спремности да делују усклађено у смислу повезивања Евроазијског економског савеза и кинеског Пута свиле.

Евроазијски економски савез чине Русија, Казахстан, Белорусија и Јерменија. Савет обезбеђује слободу кретања роба, услуга, капитала и радне снаге, спровођење координиране политике у различитим гранама привреде.

putin-dji-ping 2

Један од првих пројеката у оквиру повезивања Евроазијског економског савеза и економског појаса „Пута свиле“ биће изградња брзе железничке магистрале „Москва-Казањ“ вредне билион рубаља, која ће у будућности постати део брзог железничког коридора Пекинг-Европа.

„То је нови, стратешки супстрат у нашим односима са Кином“ – оценио је Песков.

Дужина магистрале „Москва-Казањ“ биће 770km; њен почетак ће бити на Курској железничкој станици у Москви, а крај на станици Востаније-Пасажирскаја у Казању. Планирано је да постоји девет међустаница.

Максимална брзина кретања износиће 400 km/h (у овом тренутку на свету не постоје железничке трасе са таквом стандардном брзином). На траси ће бити изграђено више од 100 километара надвожњака и мостова.

Претпоставља се да ће брза железничка магистрала ВСМ-2 омогућити да се време путовања између Москве и Казања смањи са тренутних 10-12 сати на три сата и 30 минута. Траса ће повезати три града са више од милион становника, могући проток путника процењује се на 18,2 милиона људи годишње.

Потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин одмах после Пескова је открио да ће Русија Кини у наредне три године испоручити можда и до 100 авиона 100 самолетов „Сухој Суперџет 100“.

„Ово је веома озбиљно. Ово ће омогућити произвидњу тог авиона у великој серији“ – подвукао је Рогозин.

Он је истовремено поручио Западу: „Са почетком широке сарадње са Кином у тој области – санкције против наше радиоелектронике изгубиле су смисао. Тачније: започињемо заједничку производњу са Кином, укључујући и пријемну апаратуру која је неопходна за даљи развој наших навигационих система“.

Запад ће сигурно бити још незадовољнији.

Јер, прво су шеф руског Роскосмоца, Игор Комаров, и председник Комисије за сателитски навигациони систем, Ван Ли, потписали изјаву о заједничком коришћењу националних навигационих система Бејдоу и ГЛОНАСС.

Одмах потом су руска банка ВТБ и China Eximbank потписале уговор којим је кинеска банка руској одобрила три милијарде јуана кредита. Плус: China Development Bank је ВТБ отворио кредитну линију за финансирање трговинских операција између две земље.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин се срео са Ђипингом

* Обавезна поља