БУЈАНОВАЦ – Албански председник Бујар Нишани, како је било најављено, допутовао је данас у Србију, где ћео обићи општине Бујановац и Прешево, на југу централне Србије, које насељава већинско албанско становништво.

Нишанија су у Бујановцу дочекали председник општине Шаип Камбери и председник Скупштине општине Бујановац Јонуз Муслију, који је и председник Националног савета Албанаца.

На дочеку Нишанија није интонирана ни албанска ни српска химна.

Нишанија су на путу до зграде Скупштине општине и испред дочекали грађани, који су махали албанском заставом.

Нишани ће поподне боравити у Прешеву, где ће се, како је најављено, обратити грађанима.

Безбедност у Бујановцу због посете Нишанија је повећана, али на улицама није видљиво присуство припадника полиције.

Иначе, Нишани је први председник Албаније у посети Србији, након Енвера Хоџе 1948. године.

Муслију је уочи посете Нишанија изјавио да он долази да посети албанску националну заједницу у Србији и увери се у каквим условима они живе.

Муслију је рекао и да ће Нисани имати низ сусрета са Албанцима у Бујановцу и Прешеву, али не и са званичницима у Београду.

Станковић: Циљ посете Нишанија боље разумевање и сарадња

БУЈАНОВАЦ– Шеф Координационог тела за југ Србије Зоран Станковић сматра да би основни циљ посете председника Албаније Бијановцу и Прешеву могло да буде успостављање бољег разумевања и успешније сарадње између Србије и Албаније.

„То може да буде на добробит грађана који живе на овом простору и на простору Албаније”, рекао је Станковић Танјугу.

Он је додао да се нада да ће посета омогућити и бројне заједничке активности на побољшању услова сарадње у образовању, култури, али и на економском пољу.

Станковић је као представник Владе Србије на административној линији Кончуљ дочекао председника Албаније Бујарама Нишанија, који је дошао на позив председника општине Бујановац.

Како каже, Нишани му је захвалио на свим активностима које је држава Србија учинила да се та посета оствари и да протекне у најбољем могућем реду.

Нишани ће се састати с представницима локалне самоуправе, локалним лидерима Албанаца, Албанцима из Медвеђе, те са представницима Срба који су у коалицији са Албанцима у Бујановцу.

Потом ће се састати са Станковићем, са којим ће посетити и основну школу у Великом Трновцу и Дом културе, а затим и Прешево.

Нишани ће у поподневним сатима напустити Србију.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Нишани у Србији без српске химне

* Обавезна поља