dacic 6БЕОГРАД – Председник Владе Србије Ивица Дачић упозорио је Брисел да ће прекинути учешће у преговорима уколико Приштина не буде дозвољавала српским званичницима да посећују Косово до краја изборне кампање.

„Упозорио сам Брисел и амбасадоре квинте да је одлука власти у Приштини скандалозна и да представља ударац мировном процесу”, рекао је премијер Ивица Дачић у изјави за „Политику”.

Заменик косовског премијера Хајредин Кучи изјавио је да од данас, када почиње кампања за локалне изборе на Косову, ниједном званичнику Србије неће бити дозвољен долазак на Косово. А забрана ће да траје до до 1. новембра када се кампања завршава.

„Ако ја као потписник Бриселског споразума и представници владе који су га подржали и радили на његовој имплементацији не можемо на Косово да одемо и позовемо Србе да изађу на локалне изборе, онда се поставља питање сврсисходности мог даљег учешћа у дијалогу”, нагласио је Дачић који је планирао да данас посети општину Штрпце, али су га приштинске власти обавестиле да та посета није одобрена.

Премијер Дачић је у изјави за „Политику” оценио да је овим потезом Приштине доведен у питање кредибилитет Брисела под чијим окриљем се дијалог одвија. Председник владе је такође најавио да ће српске власти данас разговарати о даљим корацима и затражити став Европске уније о овом питању.

———————————————-

Вучић: Одлука Приштине неразумна, ирационална и бесмислена

БЕОГРАД – Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да је одлука Приштине да забрани српским званичницима да иду на Косово и Метохију током предизборне кампање за локалне изборе „неразумна, ирационална и бесмислена”.„У неку руку, та одлука је скандалозна, али увек волим да неке ствари преноће па да онда направимо договор како и шта да чинимо”, рекао је Вучић новинарима на пријему у резиденцији немачког амбасадора у Београду.

Он је нагласио да, у сваком случају, не можемо да дозволимо понижења, али да је важно да сачекамо дан или два па да онда реагујемо.

Вучић је навео да је о томе разговарао са премијером Ивицом Дачићем и очекује да разговара и са председником Србије Томиславом Николићем.„Ми ћемо имати, уверен сам, јединствену реакцију, али ми морамо увек да водимо рачуна о свим последицама, да не реагујемо на начин на који би то они који су против Србије волели”, истакао је вицепремијер.

На питање има ли времена да то „преноћи”, Вучић је одговорио да „за рационалне, мудре, разумне и добре одлуке увек има довољно времена”.

Немачки амбасадор Хајнц Вилхелм изјавио је новинарима на пријему поводом обележавања уједињења Немачке да се нада да ће бити пронађено решење за наставак дијалога Београда и Приштине и да ће ЕУ посредовати у томе.

Премијер Дачић претходно је упозорио Брисел да ће прекинути учешће у преговорима уколико Приштина не буде дозвољавала српским званичницима да посећују Косово и Метохију до краја изборне кампање, за изборе заказане за 3. новембар.„Ако ја као потписник бриселског споразума и представници владе који су га подржали и радили на његовој имплементацији, не можемо на Косово да одемо и позовемо Србе да изађу на локалне изборе, онда се поставља питање сврсисходности мог даљег учешћа у дијалогу”, рекао је Дачић, који је у петак планирао да посети општину Штрпце, али су га приштинске власти обавестиле да та посета није одобрена. (Танјуг)

———————————————-

Хоџај: Одлука владе Косова дефинитивна

Косовски министар спољних послова Енвер Хоџај изјавио је да је одлука владе Косова да се српским званичницима не дозволи улазак на Косово и Метохију док траје кампања за локалне изборе дефинитивна и да се никако не може променити. „Ниједан званичник Србије не може доћи на Косово док се не заврши изборна кампања”, рекао је Хоџај за Танјуг.

———————————————-

Брисел без коментара

Брисел – У седишту ЕУ нису јуче желели да коментаришу могућност повлачења премијера Ивице Дачића из дијалога Београда и Приштине због одлуке владе у Приштини о забрани доласка српских званичника на Косово. „Пратимо ситуацију и у контакту смо са обе стране”, рекла је за Танјуг Маја Коцијанчич, портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон.

———————————————-

Ђурић: Кршење слободе кретања

Саветник председника Србије Марко Ђурић гостујући на ТВ Б92 поручио је да би онемогућавање званичника Србије да током кампање уочи локалних избора на Косову бораве и покрајини било флагрантно кршење Споразума о слободи кретања и лош сигнал, те да би Србија предузела кораке да се таква ситуација отклони.

———————————————-

Дрецун: Приштина отежава примену Бриселског споразума

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је да забрана доласка званичника Србије у покрајину док траје изборна кампања за локалне изборе представља један у низу поступака Приштине којима се отежава реализација Бриселског споразума и покушај да се утиче на коначан резултат избора.

„Српска” ће имати бирачке одборе на северу Косова

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – И док званични Београд, после састанка у Бриселу, изјављује да ће у бирачке спискове за локалне изборе 3. новембра бити уписано 12.000 интерно расељених Срба, у Централној изборној комисији (ЦИК) у Приштини о томе није разговарано и тврде да је регуларно само око 6.000 апликација, од укупно 39.046, колико је пристигло поштом.

Оно ошто је извесно јесте да ће Грађанска иницијатива „Српска”, коју подржава званични Београд, имати чланове бирачких одбора у четири општине на северу (Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток), можда и у срединама јужно од Ибра, уколико буде места за чланове ове политичке групације, пошто бирачки одбори имају по седам чланова.

Представници ОЕБС-а, са канцеларијом у Косовској Митровици, који су задужени за спровођење и одржавање избора 3. новембра, кажу да немају информација о 12.000 расељених Срба који ће моћи да гласају.

Сваки политички субјект, њих 105, колико је потврдио ЦИК, од којих је 28 српских политичких субјеката, има право да поднесе апликацију за два своја посматрача, а рок за пријаву истиче сутра, 4. октобра.

———————————————-

Вучић се нада решењу проблема с пријавама расељених Срба

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић рекао је да се још разговара о проблему с интерно расељенима са Косова и Метохије који би желели да гласају на новембарским изборима и нагласио да се нада да ће то бити успешно решено, што је, како је додао, већ урађено за 12.000 особа.

Додао је да мисли да је у питању технички проблем, за који се нада да ће бити успешно решен и навео да су из Приштине поручили да документа која имају расељени Срби нису исправна, те да је то изгледало као_ да је Србија пробала да нешто фалсификује”.


Извор: Политика, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Нова фарса око косметских избора

* Обавезна поља