ХАГ – Хашки трибунал осудио је данас Ратка Младића на доживотни затвор, са образложењем да је „значајно допринео извршењу геноцида у Сребреници и других ратних злочина почињених на територији Босне и Херцеговине”.

Суд је закључио да је он својим деловањем значајно допринео извршењу генодица над босанским муслиманима у Сребреници, да је терорисао становниство Сарајева, да је наређивао узимање талаца….

Младић је осуђен по 10, од 11 тачака оптужнице.

Ослобођен је само оптужбе за геноцид у шест општина – Фоча, Кључ, Котор-варош, Приједор, Сански мост, Власеница.

Ово је првостепена пресуда на коју постоји право жалбе.

Председник судског већа Алфонс Орије рекао је да је веће закључило да Младић није крив по тачки 1 по оптужби која га терети за геноцид у шест општина БиХ, претходно образложивши да није доказано да је циљ удруженог злочиначког подухвата био геноцид.

Осуђен је по других 10 тачака оптужнице:

– по тачки 2 за геноцид у Сребреници,

– по тачки 3 за злочин против човечности,

– по тачки 4 за истребљење и злочин против цивилног становништва,

– по тачки 5 због убистава и злочин против цивилног становништва,

– по тачки 6 због убистава и кршења закона и обичаја ратовања,

– по тачки 7 због депортација и злочина против цивилног становништва,

– по тачки 8 због нехуманог премештања и злочина против цивилног становништва,

– по тачки 9 осуђен је због терорисања, кршења закона и обичаја ратовања,

– по тачки 10 осуђен је због противправнних напада на цивиле и кршење закона и обичаја ратвоања, и

– по тачки 11 због узимања талаца – особља УН и кршења закона и обичаја ратовања.

Оптужницом се теретио за четири злочиначка подухвата, а за један од њих, који се односи на шест оптшина, је ослобођен.

Осуђен је због удружених злочиначких подухвата који се односе на Сребреницу, Сарајево и узимање талаца.

Када је реч о удруженом злочиначком подухвату који се односи на Сребреницу, трибунал је закључио да је Младић имао намеру да се босански муслимани из Сребренице елиминишу убијањем мушкараца и дечака, као и присилним одвођењем жена, деце и старих мушкараца, и то путем почињења геноцида, прогона, истребљења, убиства и присилног премештања, рекао је судија.

Према његовим речима, једини разумни закључак је да је Младић имао намеру да уништи босанске муслимане из Сребренице, те да је имао намеру да оствари циљ УЗП-а у вези са Сребреницом почињењем кривичног дела геноцида.

Када је у питању Сарајево, судско веће је нашло да је Младић имао намеру да „покрене и спроведе кампању гранатирања и снајперског деловања са циљем ширења терора међу цивилним становништвом Сарајева”.

„Лично наредио прекид свих линија снабдевања Сарајева како би људи излазили на отворено, под снајперску паљбу и гранатирање”, рекао је судија.

Младић је, према закључку Оријеовог већа, предложио да се бомбардује Сарајево, а 6. септембра 1995. је наредио прекид снабдевања Сарајево водом и струјом што је становнике натерало да изађу из домова и буду изложени снајперском деловању и гранатирању.

Судија је претходно прочитао закључке који се односе на више тачака оптужнице.

Судско веће је констатовало да је у више општина почињена депортација и присилно пресељење (Бањалука, Бијељина, Фоца, Илиџа, Нови Град, Пале, Приједор, Рогатица, Сански Мост, Соколац, Власеница).

Веће је, како је додао судија, констатовало да је било злочина против човечности и масовних погубљења босанских муслимана, да су извршиоци показивали показивано мало или нимало хуманости и нечовечна поступања.

У логорима, како је навео, није било довољно хране и воде, санитарни услови су били лоши, заточеници су премлаћивани понекад и гвозденим боксерима, приморавани су да једну друге силују и да међусобно под присилом врше и друге полне радње.

Орије је навео да су многе муслиманке силоване, од којих су неке имале тек 12 година.

Када је у питању тачка оптужнице која се односи на Сарајево, веће је према речима суђе, утврдило да су припадници сарајеско-романијског корупса ширили терор и застрашивали становништво, да починили убиства цивила и злочин против човечности,.

 

Од средине маја 1992 до новембра 1995. године намерно је гранатирано и снајперским хицима гађано становнишво Сарајева и то често на локацијама где је било мало или нимало војних објеката.

Многи од њих су убијени док су шетали са децом, ишли у продавницу…

На Маркалама је убијено 48 цивила а рањено најмање 140.

Када је у питању Сребреница, припадници српских снага су поубијали неколико хиљада босанских муслимана за само неколико дана, које су претходно мучили, псовали и терали их да певају спрске песме, рекао је Орије.

Веће је утврдило да су физички изврсисоци починили радње геноцида над босанским муслиманима, прогона, убиства као и нехуимано дело присилног премештања.

Суђење генералу ВРС почело је у мају 2012. године, а окончано 15. децембра 2016. године.

Младић је ухапшен у мају 2011. године, након 12 година скривања у околини Лазаревца и изручен Хагу.

Влада Србије недавно је на захтев његових бранилаца и породине дала гаранције за Младићево пуштање на привремену слободу из притвора Хашког трибунала ради леÄŤења, а одговор Хага се и даље чека.

Хашко тужилаштво је 25. јула 1995. године Трибуналу поднело прву оптужницу против Ратка Младића на којој је био заједно са првим председником Републике Српске Радованом Караџићем.

Оптужница је више пута проширивана, а коначно је прецизирана 2002. године. Будући да су у размаку од три године ухапшени да им је суђење почело у разлчитим периодима оптужнице против су њих развојене и судило им се у одвојеним поступцима.

Караџић у марту 2016. године првостепено осуђен на 40 година затвора и чека правоснажну одлуку Трибунала у притворској јединици у Схевенингену.

Младић је током суђења негирао кривицу а са тимом својих бранилаца покушао да оспори наводе тужилаштва и исказе сведока.

Будући да је лошег здравственог стања, његова породица и браниоци су тражили да му се омогући лечење на слободи, али Хашки трибунал те захтеве до данас није усвојио.

Младић удаљен из суднице

Некадашњи комадант ВРС удаљен је из суднице Хашког трибунала, на половини саопштавања пресуде јер је негодовао због одлуке судског већа да настави са читањем пресуде. Удаљен је уз помоћ страже, по налогу председника судског већа Алфонса Орија.

Ори је претходно саопштио да је пауза у саопштавању сажетка пресуде, која је требало да траје пет минута, потрајала дуже, јер је веће добило савет лекара да тако поступи.

Младићев бранилац Драган Иветић рекао је да је током паузе Младићу три пута измерен притисак и да је први пут био 175/76, други пут и 180/80 и трехци пут 180/80.„То се зове кризом хипертензије и тражимо или да прекинете заседање или да одустанете од читања резимеа и прочитате пресуду, како би се смањио ризик за здравље Малдића с обирзом на висину крвног притиска, јер може да дође до животне угрожености”, рекао је Иветић.

Судија му је одговорио да је веће добило информацију да је Младићу 3. пут притисак био 170.Након одлуке да настави са читањем пресуде, Младић је негодовао, а медији преносе да је том приликом викао „лаж, лаж”, након чега је удаљен из суднице.

Порука Ратка Младића – Све ово је лаж, хашки суд је Комисија НАТО

Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, пренео је из Хага јавности поруку свог оца након изрицања пресуде Хашког трибунала, у којој Ратко Младић тврди да је „све ово лаж” и да је Хашки трибунал комисија НАТО-а „која покушава да криминализује српски народ који се штитио од агресије”.

„Откако се завршио рат у бившој Југославији није било прекида ватре у свету и нисмо видели верзије генерала Младића у Сирији или негде друго широм света. Истовремено, када се друга страна одлучи на такве потезе, тада нема суђења и процесуирања злочина”, казао је Дарко Младић преносећи поруку свог оца.Младићев син је још навео да мисија Хашког трибунала није успела, јер је тај суд занемарио бројне српске жртве.

„Данас смо сведочили како је правда замењена ратном пропагандом. Чињенице су занемарене”, казао је Дарко Младић.

Дарко Младић најавио жалбу на пресуду Трибунала

Бранилац Младића Драган Иветић и син Дарко Младић (Фото Бета/АП)

ХАГ – Син Ратка Младића, Дарко Младић, најавио је данас да ће се одбрана жалити на пресуду којом је његов отац осуђен на доживотни затвор.

Он је новинарима у Хагу рекао да сматра да је та пресуда резултат ратне пропаганде, те да није заснована на чињеницама.

„Не слажемо се са оваквом пресудом која је у супротности са чињеницама и уложићемо жалбу. Она има за циљ ширење пропаганде и да онемогући будући миран живот у региону”, рекао је Младићев син новинарима у Хагу, уз опаску да суд ниједном није поменуо, како је рекао, 40.000 српских жртава.

Дарко Младић, је рекао да Срби имају другачији третман у Хашком трибуналу.

„Ово није правда, као што је и сам генерал рекао, ово је НАТО суд, ништа ново нисмо видели. Ово је ратна пропаганда која је верификована и то представља изазов са којим ће се суочити цели регион”, истакао је Младић млађи за РТРС.

Поручио је да је главни приоритет да се сада генералу Младићу спаси живот и да му се обезбеди лечење у Србији.

Додик – Младић је истински херој и патриота

БАЊАЛУКА –  Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је за српски народ генерал Младић је истински херој и патриота и да пресуда Хашког суда генералу Ратку Младићу, у условима неједнаког третмана и селективне правде овог трибунала, не представља изненађење.

Председник Српске је рекао да пресуда генералу Младићу није пресуда српском народу, те да у Републици Српској нико не верује да је генерал крив.

„Ово није пресуда ни Републици Српској, ни српском народу, ни српској војсци. Ово је покушај удара на слободу читавог једног народа”, нагласио је Додик.

Он је истакао да је однос Хашког суда према Србима неправедан, да је струка у Хагу потпуно поражена и да је Хаг онемогућио помирење у БиХ.

„Из уџбеника треба избацити све о неправедном Хашком трибуналу”, рекао је Додик, додавши да је данашњом пресудом и досадашњим односом Хашког трибунала према Србима задат ударац, пре свега, Босни и Херцеговини.

Додик је рекао да ће историја једног дана потврдити да је Хашки трибунал основан искључиво да суди Србима и са намером да их сатанизује.

„Морамо се окупити око наших вредности, око наше Републике Српске, а генерал остаје легенда српског народа. Треба да се окупимо и око његове породице, да им помогнемо у овим тренуцима и да заједно пребродимо ово тешко време – нагласио је Додик.

Брамерц: Није пресуда читавом српском народу

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изјавио је данас, након што је суд изрекао доживотну затворску казну Ратку Младићу, да то није пресуда читавом српском народу.

Како је рекао новинарима у Хагу, „Младићева кривица је његова и само његова”, преноси АП.

Брамерц је рекао да ће проучити пресуду пре него што се одлучи да ли да поднесе жалбу поводом једне тачке по којој је Младић ослобођен.

Иванић: Пресуда Младићу доноси неповерење уместо поверења

БАЊАЛУКА – Српски члан Председништва БиХ Младен Иванић изјавио је данас да је  пресуда Хашког трибунала Ратку Младићу била очекивана и да је њоме тај суд уместо поверење донео неповерење, а уместо помирења довешће, како је казао, до нових политичких сукоба.

Иванић је подсетио да је Хашки трибунал током мандата пре пресуде Младићу, изрекао пет доживотних казни и укупно 758 година затвора, Хрватима 166 година, а Бошњацима свега 41,5 годину.

„Када погледате све ове стотине година које су добили Срби и томе додате податак да је Хашки суд укупно за све злочине над Србима до сада изрекао свега 50 година затвора – то о овом суду довољно говори”, рекао је Иванић за Фену.

Сматра да пресуда Младићу „показује да се наставља с негативним односом према Србима и да ће Хашки трибунал остати упамћен по томе да није делио правду, већ политику”.

„Хашки трибунал је уместо поверења донео неповерење. А уместо помирења довешће до нових политичких сукоба”, рекао је члан Председништва БиХ.

Нагласио је да РС наставља да функционише и да остаје гарант опстанка српског народа у БиХ.

„Сви који у Сарајеву покушавају да РС доведу у питање у томе неће успети. Српски народ има довољно инструмената да одбрани своју позицију и своје институције”, поручио је Иванић.

Рекао је и „да никако не треба да одустане од подршке генералу Младићу и да му треба пружити максималну помоћ у жалбеном поступку”.

Вучић – Пресуда очекивана, гледати у будућност

НОВИ САД – Председник Александар Вучић рекао је данас да је пресуда генералу Ратку Младић очекивана, да он као председник државе не може да коментарише неправоснажну пресуду, а грађанима Србије поручио је да од данас почнемо да гледамо у будућност и размишљамо како ће нам живети деца и како очувати мир и стабилност у региону.

Кад је реч о пресуди Младићу, председник Србије је поновио да Србија поштује жртве других народа, те да зна да не можемо да очекујемо поштовање за наше жртве и да ћемо то морати сами да учинимо.

Вучић је рекао да су сви очекивали пресуду какву је изурекао Хашки трибунал, али и да зна колико су емоције узавреле, и додао:

„Данас није дан ни за радост, ни за тугу, већ да видимо какву будућност желимо. Мој позив грађанима Србије је да данас почнемо да гледамо у будућност, да размишљамо где и како ће нам живети деца, како и на који начин чувати мир и стабилност у региону, како да отварамо више фабрика и да се не гушимо у сузама прошлости већ да од радничког зноја стварамо другачију и бољу будућност за све нас”, рекао је председник државе.

Додао је да је уверен да српско друштво има снаге да иде напред.

На питање о изостанку правде за српске жртве, рекао је да то што нису одговарали они који су убијали српске жртве треба да иде на срамоту онима који су тако одлучили, али и да то не сме да умањи, нити тиме смемо да правдамо злочине које су неки починили у име Срба.

„За све што нису одговарали они који су убијали српске жртве, а за то постоје живи сведоци, то на срамоту онима који су такву правду делили, али то не сме да умањи нити тиме треба да правдамо злочине које су неки починили са српским именом и презименом. Зато треба да будемо одговорни према будућности и да не спуштамо главу ни пред ким и да идемо право будућност”, поручио је председник.

А сви који хоће у прошлост, срећан им пут, поручио је одговарајући на питање о томе да многи који су чинили злочине према Србима нису осуђени.

Ми смо, како је навео, у стању да своју одговорност прихватимо, а „плашим се да други то нису, али у томе није наша слабост, већ снага”.

Додао је и да не очекујемо да ће „наша суза наћи родитеље у међународној заједници…„

„Немојте ни да је тражимо ни да очекујемо. Али не треба ни да кукамо и плачемо, већ да радимо и изградимо друштво којим ћемо да се поносимо и у којем нико неће да се осећа угроженим”, рекао је Вучић и додао да треба да сви заједно да се трудимо да остваримо економски напредак те да једни другима верујемо, а да нам се ратне страхоте више никад не догоде.

Љајић: Очекивана пресуда, спречити етничке нетрпељивости

Потпредседник Владе Србије Расим Љајић указао је данас, поводом изрицања пресуде Ратку Младићу, да треба спречити нови талас етничких нетрпељивости.

Љајић је истакао да пресуда Младићу не представља изненађење, имајући у виду досадашњу судску праксу у Трибуналу, као и раније пресуде Младићевим подређенима.

Без обзира на то што ће у овом тренутку националне тензије у региону вероватно бити повећане, истиче Љајић, помирење засновано на истини и правди је императив за све државе и народе региона.

„Морамо учинити све да спречимо нови талас етничких нетрпељивости”, рекао је Љајић.

„Овом пресудом ће породице жртава вероватно добити делимичну сатисфакцију, али у јавности земаља региона неће престати расправе о интерпретарције ове одлуке Трибунала, у зависности од етничке призме из које се она посматра”, казао је Љајић.

Љајић је подсетио да су на доживотне казне пред Хашким трибуналом већ осуђени Вујадин Поповић, Љубиша Беара и Здравко Толимир, а Младић се и у тим предметима већ спомиње као део удруженог злочиначког подухвата, наводи се у саопштењу из његовог кабинета.

Он додаје да се „нажалост, свих ових година, много мање говорило о патњама жртава, а много више о онима који су те злочине починили, без обзира на њихову националну припадност”.

„Све док имамо острашћену и у навијачке таборе подељену јавност, неће бити озбиљнијег суочавања са прошлошћу и злочинима који су почињени деведесетих година”, сматра Љајић.

Поповић: Хашки трибунал обичан политички инструмент

Пресуда, коју је Хашки трибунал изрекао Ратку Младићу, потврђује да овај суд нема везе са правом и правдом, већ да је реч о обичном политичком инструменту, формираном са циљем да читаву српску нацију представи као геноцидну, изјавио је данас председник Српске народне партије и министар Ненад Поповић.

Зато је, и поред свих могућих доказа који су му пружени, „овај суд свесно ослобађао крвнике попут Насера Орића, Готовине и Харадинаја”, док је с друге стране, осудио све српске политичке и војне лидере који су се нашли пред овим трибуналом, навео је Поповић у саопштењу.

За Хашке судије и тужиоце, сматра он, убијена српска деца и старци, ископане очи, преклани вратови и извађени органи нису доказ никакве кривице. „Одрубљене српске главе, које су носили по Босни муџахедини Изетбеговићеве војске за те људе и тај суд не представљају ништа”.

Када је испунио своју политичку мисију овом срамном пресудом, наводи Поповић, Хашки трибунал завршава свој рад, мислећи да ће оваквим пресудом додатно нанети штету српским интересима.

Српски народ је својом слободарском традицијом и херојством створио Републику Српску, а Србија је данас независна и слободна држава, која брани интересе Срба где год да се налазе, наведено је у саопштењу.

Зато ће српски народ, истакао је Поповић, и поред свих покушаја да га сломе и одузму му слободу, што је покушао и Хашки трибунал, наставити да траје, развија се и јача, чувајући своју слободу и независност држава које је сам створио.

Шешељ: Политичка пресуда, усмерена против српског народа…

Лидер СРС Војислав Шешељ оценио је да је пресуда Ратку Младићу политичка.

„Пресуда је политичка, а уперена је против српског народа који је учествовао у рату, помало и против Србије, а највише против Републике Српске”, рекао је Шешељ за Пинк телевизију.

Све тачке оптужнице говоре о удруженом злочиначком подухвату, што, наводи Шешељ, за Трибунал значи да нема потребе да се објашњава како је шта урадио и где је директна веза.

Марковић: Завеса на највећу срамоту светског правосуђа

ЈАГОДИНА – Народни посланик и лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма оценио је данас да је пресуда Хашког суда изречена генералу Ратку Младићу, спуштење завесе на највећу срамоту у историји светског правосуђа.

„Данашњом пресудом генералу Ратку Младићу Хашки трибунал спушта завесу на највећу срамоту у историји светског правосуђа. Резултат рада Хашког трибунала је да су они који су највише страдали, највише и осуђени. Срби су укупно осуђени на 12 векова робије, а Хрвати, Муслимани и Албанци на око 200 година. С тим да су Хрвати углавном осуђени за злочине над муслиманима и обрнуто”, навео је Марковић у писаној изјави дотављеној медијима.

То, према његовим речима, значи да за злочине над Србима нико није крив.

„ Од убиства породице Зец у Загребу, кристалне ноћи у Задру, протеривања Срба из хрватских градова, преко Миљеваца, Медачког џепа, Равних котара до Бљеска и највећег етничког чишћења у Европи од Другог светског рата – Олује, па преко Подриња, Кравица, Братунца, Сарајева до Старог Грацка, Подујева, Обилића, Гораждевца и протеривања Срба са Косова и Метохије”, навео је Марковић реагујући на изречену пресуду Младићу на доживотни затвор.

Он тврди да је Младић био последња брана стварају Исламске државе у Европи. „Преко 10 000 муџахедина са Блиског истока је клало у Босни и Херцеговини Србе и стварало своју државу. Клинтон и његови европски савезници су то знали, да би касније добили терористичке нападе у Њујорку, Лондону, Паризу, Бриселу, Мадриду, Берлину и целој Европи”, навео је Марковић.

Према његовим речима, да није било Ратка Младића и Републике Српске данас би у Европи имали Раку, Мосул и Ел Багдадија.

Поред тога, истиче, у Босни и Херцеговини и даље постоје исламистички центри, а шеф муслимана Бакир Изетбеговић и данас позива на рат.

„Питам холандског судију Алфонса Орија – где су Срби из Загреба, Сарајева и Приштине, Хрватске, БиХ и Косова и Метохије. Хашки трибунал и његови финансијери и наредбодавци су одговорни за терористичке акције исламиста по Европи, јер су им то дозволили у Босни и Херцеговини. То грађани Европе и САД и целог света треба да знају” , поручио је Марковић.

Китаровић: Пресуда Младићу делимична сатисфакција

РИЈЕКА– Председница Колинда Грабар-Китаровић оценила је да ће пресуда хашког трибунала Ратку Младићу бар делимично бити сатисфакција породицама погинулих, убијених, мучених и несталих и изразила жаљење што, како је рекла, није одговарао и за злочине почињене у Хрватској.

„Знам да не може вратити изгубљене животе, хиљаде људи који су на тако бруталан начин убијени у Сребреници и другде у БиХ, али и у Републици Хрватској. Жао ми је да није одговарао за злочине почињене у Хрватској, посебно Шкабрњу и друге”, рекла је хрватска председница у изјави новинарима у Ријеци.

Китаровићева је изразила наду да ће ова пресуда доживотног затвора бити барем деломично сатисфакција породицама свих који су погинули, убијени, мучени и нестали у то време кад је Младић, како је казала, био „један од симбола рата, бруталности и геноцидности”, пренела је ХИНА.

Звиздић: Пресуда Младићу дугорочно важна за будућност региона

САРАЈЕВО – Пресуда Хашког трибунала ратном команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу још је једна потврда да се ратни злочин никада и никоме не може исплатити, ма колико се злочинци скривали и бежали од своје одговорности, саопштио је председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић.

„Казна коју је Хашки трибунал изрекао ратном команданту Војске РС неће вратити на хиљаде страдалих недужних цивила, неће, засигурно, ни њиховим породицама донети коначни смирај, али је важност те судске пресуде далекосежна за будућност целог региона”, наводи се у саопштењу.

Према његовим речима, ратна историја бивше Југославије писаће се на основу доказа и чињеница које су недвосмислено утврђене у хашким судницама, а све остало су дневно-политичке реакције, с циљем да се повесни значај данашњег догађаја умањи или релативизује.

„Ратко Младић је у рату командовао војним јединицама које су починиле неке од најгорих злочина у новијој историји, његова одговорност је утврђена изван сваке разумне сумње и он ће остати упамћен само по својим злоделима”, оценио је Звиздић.

Он је изразио наду да ће пресуду Младићу „пажљиво прочитати сви они који још призивају нове поделе и сукобе, ако већ нису спремни да се суоче са својом прошлошћу”.

У Сребреници  и Братунцу постери са Младићевим ликом

У Сребреници и Братунцу данас су се, у време када је у току изрицање пресуде хашком оптуженику Ратку Младићу, појавили плакати подршке.

Чланови Удружење „Источна алтернатива“ РС-а јутрос су у овим градовима полепили плакате са натписом „Ти си наш херој“…

Преживеле жртве геноцида у Сребреници данас у Меморијалном центру у Поточарима прате изрицање пресуде Ратку Младићу који је оптужен за ратне злочине.

Младић је у Хагу оптужен за геноцид, злочине против човечности и кршења закона или обичаја ратовања у Босни и Херцеговини од 1992. до пред крај 1995. године.

У завршној речи тужилаштва у децембру 2016. године за њега је затражена казна доживотног затвора док је обрана предложила да буде ослобођен свих оптужби.

 


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Нова хашка фарса – Младићу доживотни затвор

* Обавезна поља