Одавно је примећено да се неким људима, када угледају председника Вучића, јављају чудни симптоми: добијају осип по кожи, копривњачу, свраб, повишену темперетауру, оток, гушење, сузење очију, анафилактички шок, ексфолијативни дерматитис и токсичну епидермалну некрозу.

Медицина дуго није успевала да утврди зашто долази до ових симптома типичних, рецимо, за алергију на пеницилин.

– Ваша дијагноза је једноставна! Алергични сте на пеницинилин! – говорили су доктори бројним пацијентима који су окупирали чекаонице по домовима здравља.

Међутим, пацијенти су имали сасвим логичну недоумицу.

– Али докторе, како бих вам рекао, ја нисам ни узимао пеницилин! Како може да ми се јави алергија на пеницилин без пеницилина? – распитивали су се пацијенти, забринути за опште стање у српском здравству.

– То је немогуће – били су доследни доктори: “Ово је типичан пример алергије на пеницилин” – објашњавали су армији пацијената са истим симптомима.

– Ма докторе, бре, какав пеницилин? – били су упорни пацијенти.

И доктори би онда испочетка правили анамнезу:

– Када сте први пут приметили симптоме и шта сте пре тога радили? Морате бити прецизни за ваше добро!

– Осип по кожи и сузење очију добио сам одмах по завршетку конференције за штампу председника Вучића коју сам интегрално одгледао на телевизији? После сам гледао вести, то је отприлике 25 минута председника Вучића у крупном плану, па ми се јавила и копривњача, ексфолијативни дерматитис и токсична епидермална некроза… – описивали су пацијенти детаљно.

 

И доктори су изнова у картон уписивали: “Алергија на пеницилин”.

А пацијенти су изнова почињали да се деру: “Аман, човече, па нисам имао додира са пеницилином последњих 20 година”, све док их обезбеђење није принудно удаљило из здравствене установе.

Таква је некаква ситуација у Србији – пацијенти често помисле да су доктори, док доктори често делују ко пацијенти.

– Само још фали да ми се појави неки који мисли да је пеницилин, лично – рекао је један доктор, коме се додуше у животу дешавало да му на врата ординације бану особе убеђене да су Наполеон, али никада му се, срећом, на вратима ординације није појавио неко ко је убеђен да је пеницилин.

И тако је Србијом харала алергија на пеницилин, пре свега међу онима који нису примали пеницилин већ 20 година, ту мистериозну појаву није успела да одгонетне ни Светска здравствена организација све док пре неки дан председник Вучић није отишао у Аранђеловац да са ђацима ћаска о вршњачком насиљу.

После је, ко што је и ред, ћаскао и са новинарима о вршњачком насиљу, иако са већином новинара није вршњак, али је сваки тај сусрет на ивици вршњачког насиља, и том приликом је разрешио дилему – откуд алергија на пеницилин међу особама које никакве везе са пеницилином нису имале деценијама.

– Ја сам пеницилин за све који се грче – објавио је Информер наслов са тог ћаскања, где је председник признао да је директан потомак пеницилина, те је у српске домове здравља стигло ванредно упуство за дијагностиковања свих особа које се појаве са већ препознатљивим симптомима: осип по кожи, копривњача, свраб, повишена темперетаура, оток, гушење, сузење очију, анафилактички шок, ексфолијативни дерматитис и токсична епидермална некроза.

– Није вам ништа! Само сте мало алергични на пеницилин!

– Али, докторе, ја нисам имао додир са пеницилином годинама…

– Знам! – смешкао би се доктор: “Али сте сигурно имали додир са председником?”

– Откуд знате!? Баш синоћ сам гледао директан пренос отварања ове нове фабрике! И тада је све почело, најпре копривњача, па онда све редом – били су одушевљени пацијенти најновијим дометима српског здравства у савременој дијагностици.

– Ви сте, дакле, алергични на председника, али то вам је исто што и алергија на пеницилин!

– Али, што ми онда не упишете: “Алергичан на председника!”, него упорно уписујете: “Алергичан на пеницинилин!” – бунили су се пацијенти, који су у томе видели прилику да и написмено добију историју своје болести баш у овом свакако историјском тренутку где се све дешава први пут у историји, а оно што се није десило први пут историји, сигурно ће се десити први пут историји за две, најкасније три године.

 

Србија је, наиме, једина земља на свету где и историја има загарантовано светлу будућност.

– Зашто вам не уписујем да сте алергични на председника? – одговарали би доктори: “Па ваљда вам је јасно: ви сте у ствари алергични на пеницилин! То вам је силогизам. Знате оно: “Човек је умом обдарена животиња. Сократ је човек. Сократ је, дакле, умом обдарена животиња”. Исто је и овде: Председник је пеницилин. Ви сте алергични на председника. Ви сте дакле, алергични на пеницилин!”

И после кажите да само у новинарству има аутоцензуре. Има и у здравству!


Извор: Н - 1

Оставите коментар

Оставите коментар на Да ли сте алергични на председника?

* Обавезна поља