tadic-djilas 2БЕОГРАД – Врачарски и земунски одбори Демократске странке први су одлучили да затраже од Драгана Ђиласа да се до 18. јануара повуче са позиције лидера странке. Према таквој идеји требало би данас да се одреди још петнаестак локалних огранака ДС-а, а отприлике толико их је и синоћ заседало (Суботица, Алексинац, Рача, Прокупље, Власотинце, Ариље, Коцељева…). Онда би до краја следеће недеље то требало да учини већина преосталих општинских одбора, сазнаје „Политика” у редовима оних који заговарају Ђиласов одлазак са челне функције као једини начин да се странка опорави. Један од ових саговорника „Политике” истиче да управо то што је матични одбор Драгана Ђиласа, Врачар, први повукао овакав потез, симболички најбоље говори о томе колико је незадовољство у странци актуелним лидером.

Ђиласови људи су, међутим, за сада прилично мирни. Кажу да су овакав сценарио очекивали, али и да су се његови протагонисти – прерачунали.

Општински одбор ДС-а Врачара предлаже да Ђилас оде, а да странку преузме било заменик председника Бојан Пајтић, било почасни председник Борис Тадић. Онда би се Главном одбору ДС-а, на седници 18. јануара у Новом Саду препоручило формирање централног изборног штаба који би водио Пајтић, али и мораторијум на страначке изборе до после републичких, за које се рачуна да би могли бити одржани истовремено са локалним изборима у Београду, најкасније 16. марта.

Одлука земунског одбора је слична, али мало радикалнија. Тај одбор тражи да се распише ванредна изборна скупштина странке у року од 30 дана, а да се до 2. фебруара одржи нова седница ГО како би се направила листа кандидата за изборе унутар странке.

Све се своди на то да Ђилас оде што пре, а ако он то не уради да му чланови ГО не прихвате извештај о раду странке у претходном периоду. То аутоматски значи да му је изгласано неповерење и да је неминовно заказивање ванредне изборне скупштине. У том случају би се на ГО одмах договорили и детаљи о тој скупштини.

Наш саговорник, који заговара повратак Бориса Тадића на чело странке, очекује да ће иза иницијатива Врачара и Земуна стати велики број одбора, што ће приморати Ђиласа да пре 18. јануара „споразумно” оде са чела странке.

„Њему треба подршка за Београд, али не може у исто време да ’трчи’ Београд и да буде шеф странке. Наша је намера да републичку листу води неко други. То ми покушавамо да урадимо, да свако има своју улогу у будућности, а не да буде ’само ја и нико други’ чему су, руку на срце, склони и Ђилас и Тадић”, тврди овај извор „Политике”, који се очигледно приклања Тадићу као „мањем злу”.

Они који су лојални Ђиласу тврде да Борис Тадић већ дуже време лобира по општинским одборима за повратак на чело странке. Једино што је извесно, како сазнајемо, јесте да се почасни председник ДС-а заиста у последње време често виђа са представницима појединих локалних одбора, онима који мисле да је он спасоносно решење за странку и који у својим матичним одборима раде на повратку Тадића. У среду је, рецимо, одржан један такав састанак у Београду, у седишту нове невладине организације Центар за развој научне политике, чији је Тадић саветник.

Саговорник „Политике” близак Ђиласу тврди да се већ зна који ће се све одбори изјаснити за његову смену (на пример, Савски венац, који ће одлуку донети у уторак), али, како додаје, далеко је то од онога што су Тадићеви људи очекивали.

„Поента је у томе што ће они уз подршку режима и појединих таблоида сваког дана до краја следеће недеље да граде перцепцију како се одбори у таласима приклањају тој иницијативи. Многи људи, нажалост, нису спремни да буду опозиција и толико им прија обећање о брзом уласку у власт са напредњацима да без проблема гутају и чињеницу да режимски таблоиди пружају подршку некој од струја ДС-а, иако су то исти они таблоиди који су велики број наших чланова провлачили кроз блато”, истиче наш саговорник.

Према његовим речима, Тадић „купује” људе по локалним одборима причом о томе како је коалиција са Српском напредном странком већ готова ствар (што из супротног табора категорички негирају), па чак да ће у новој влади добити ресоре спољних послова и евроинтеграција. С тим у вези је, тврди, и информација која је управо објављена, а за коју се зна већ неко време – да би Јелена Триван, некадашња портпаролка ДС-а, могла да постане директор владине Канцеларије за европске интеграције.

„То је, као, доказ да ће Александар Вучић испунити свој део договора о будућој коалицији. Али, то је само лажна нада коју је лидер напредњака већ опробао и на другим странкама”, уверен је овај функционер ДС-а.

У све комбинације укључено је и име Бојана Пајтића. Међутим, још се не зна коме ће се председник војвођанске владе приклонити. Покрајински одбор ДС-а Војводине пред Нову годину је препоручио војвођанским општинским одборима да се све унутарстраначке кадрирања одложе до одржавања избора у Београду. Све информације, међутим, говоре да суботички одбор не жели да се повинује овој препоруци.

„Суботички одбор је највећи одбор у Војводини, а ми смо увек били аутономни, као и Врачар. Наша два одбора су увек креирала климу у ДС-у. Оно што ми одлучимо, претпостављам, биће став и већине у странци”, каже саговорник нашег листа.

Уз подсећање на препоруку покрајинског одбора, његов председник Милош Васин је за Танјуг јуче рекао да се не може искључити могућност да неки од општинских одбора у Војводини изађе у јавност и изнесе свој став према унутарстраначким кадровским решењима. На питање како коментарише честе ставове у јавности да би Пајтић требало да преузме лидерску позицију у странци, јер има велику подршку међу чланством и успео је да одржи власт у Војводини, Васин је рекао да такви ставови свакако пријају покрајинском одбору, јер представљају признање за рад војвођанских демократа.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Нова рунда Тадић-Ђилас

* Обавезна поља