skopljeСукоб између бившег скопског муфтије Ибрахима Шабанија и реиса Исламске верске заједнице Сулејмана Реџепија око пара кулминирао је упадом Шабанијевих наоружаних присталица у седиште те верске заједнице.

Шабани, кога је Реџепи на недавном тајном састанку сменио са те позиције, преузео је руковођење исламском верском заједницом након што је 50 његових присталица најпре блокирало, а потом и упало у седиште ИВЗ.

Медији су јавили и да није познато где се налази реис Сулејман Реџепи, а у међувремену на његовом фејсбук профилу је објављена информација да је он практично отет од наоружаних особа које га држе на непознатој локацији.

Министарство унутрашњих послова Македоније, које је задужено да обезбеђује и штити државне и верске институције, још се није званично огласило овим поводом.

Медији на албанском језику јављају да је у просторије ИВЗ већ ушла група од 30-так особа међу којима је и Шабан, који је до прошле недеље био на позциији скопског муфтије, а са њима је, кажу, и генерални секретар ИВЗ. Њих је разрешио реис ИВЗ Реџепи.

Исламска верска заједница је, како се тврди, тренутно без поглавара а руководство више није легитимно. Македонски портал Плусинфо.мк јавио је да ће од данас том верском заједницом руководити разрешени скопски муфтија Шабани до, како се наводи, враћања мира и права у ИВЗ.

Шабани је након упада у седиште ИВЗ рекао да ће се он постарати да убрзо врати мир међу вернике, те да ће ангажовати ревизорску компанију која ће истражити како је трошен новац верника.

Шабани је одбио да одговори да ли је јутрос заиста било инцидената пред ИВЗ при којима је једно лице повређено.

Иначе, нетрпељивости између реиса и скопског муфтије и његових присталица траје већ дуже време а ескалирала је на свечаности „Читање Курана“ када је поглавар Исламсек версек заједнице пред свима псовкама и увредама напао муфтију, а медији су известили и да су се физички обрачунали.

Позадина ове нетрпељивости је, према изворима блишким ИВЗ, спор око пара.

Део медија, међутим, наводи да наоружана група људи која је упала у седиште ИВЗ који од Реџепија очекују објашњење због чега је Шабанија разрешио на тајном заседању у Кондову на коме је истовремено себе реизабрао на највишу верску функцију.

Према последњим непотврђеним информацијама у овом инциденту је употребљено и оружје, а две особе су претучене.

На лицу места се налази и велики број полиције.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Нове напетости у Македонији

* Обавезна поља