ruske bespilotne leteliceМОСКВА – Најновији извиђачко-ударни оперативни комплекс Русије биће изграђен на бази беспилотне летелице Ту-300, конструисане од стране компаније Тупољев.

Током недавно одржане изложбе роботизованих комплекса и комплекса са беспилотним летећим апаратима у Подмосковљу, војна лица су показала велико интересовање управо за природни образац Ту-300. Модернизована варијанта комплекса би требала да поседује побољшане летачке карактеристике долета при брзини од 950 километара на час. Узлетна маса летелице износи више од 3 тоне, од чега на терет отпада 1 тона. У модернизованој варијанти авиона планира се да буде искоришћен мотор серијског Јак-40. Читав терет – радио-електронска апаратура или ракетно-бомбашко наоружање биће размештено у трупу и на спољним тачкама за подвешавање. У својству ударних средстава на Ту-300 могу се искористити малогабаритне високо-експлозивне авионске бомбе и друга управљачка и неуправљачка авионска муниција. Компанија Тупољ је позната по изради целог низа беспилотних система. Златни период компаније односи се на 70-те године прошлог века, када су били изграђени такви системи као што су Рејс и Стриж. Беспилотни комплекси Ту-300 Коршун изграђен је 90-их година и није имао себи сличног у свету. Ипак, из више разлога, финансијских и организационих, пројекат није био реализован, али у потпуности може послужити прототипом за даљи развој, наглашава главни уредник сајта UAV.RU Денис Федутинов:

Ако се жели, не модернизовати совјетски комплекс, а искористити радови специјалиста компаније Тупољ у области беспилотне авијације, у томе има рационалног смисла. Приликом наставка радова у области беспилотне технике које изводи Обједињена авијациона корпорација, то искуство ће, вероватно, бити од користи.

Паралелно са пројектом Ту-300 компанија Транзас из Петербурга наставља са радом на беспилотним авиону масе од око 1 тоне. На машини масе од око 5 тона ради казањска фирма КБ „Симонов“. Повећање дужине лета тих беспилотника може достићи 20-30 часова. Ипак, не може се рећи да ће 5-тона машина бити само ударна – то ће бити извиђачко-ударна летилица, подвлачи Денис Федутинов:

На изради прилично тешког беспилотника ради компанија Сухој – то је апарат масе од 20 тона. Радови на њему ће вероватно још дуго трајати и овде може бити од користи искуство специјалиста из Тупоља.

Први лет овог ударног беспилотног авиона може бити изведен 2018. године. Рад на комплексу иде по плану. Предност тешког руског беспилотника ће, вероватно, бити његова слаба видљивост за радаре противника, као и то што ће радити при прилично високој брзини и имати велику носивост.

Руководство Министарства одбране РФ донело је одлуку о формирању јединице беспилотних летелица у саставу оружаних снага Русије. У овом тренутку, у копненим снагама већ пристижу беспилотни комплекси Гранат, Елерон, Тахион и Застава. Мали беспилотник Гранат за рачун смањења времена на откривању циљева повећава два пута ефикасност гађања артиљеријских дивизија. Беспилотна летелица Елерон – специјално извиђачко средство кратког домета, у зависности од задатка, може окачити на летелицу фотоапарат, камеру, ермовизор или средства за радио-електронска извиђања.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Нови беспилотни комплекси Русије

* Обавезна поља