IVICA DACICБЕОГРАД – Треба да будемо свесни да не живимо у идеалном свету већ у оном у ком су правила наметнута и ако ишта запне око односа с КиМ, запеће и преговори, каже Дачић.

Он је, гостујући у „Кажипрсту“ Б92 казао да треба да будемо свесни да преговори са ЕУ не почињу зато што је Србија направила фрапантне реформе, већ управо због напретка у вези са односима са Приштином. Такође, истакао је он, сутрашњи почетак преговора је историјски моменат по много чему.

На питање да ли га брину бројна отворена питања која заокупљају јавност пред његов одлазак у Брисел, попут тога да ли ће бити ванредних парламентарних избора, премијер Србије је рекао да су сва унутарполитичка питања слабијег интензитета од онога о чему се данас разговара а то је почетак преговора са ЕУ.

„Делегација Србије иде данас у Брисел и сутра је за нас историјски дан јер ћемо први пут моћи да да кажемо да ће се нешто десити, а не да само најављујемо да ће се десити. Успели смо да дођемо до једног краја тешког почетка, да се изборимо за тај датум почетка преговора“, истакао је Дачић.

Према његовим речима, сутра је прва међувладина конференција, која означава почетак преговора. Она се, како каже, састоји у томе да Европска унија и Србија изнесу свој преговарачки оквир. „Као што сам најавио, наша делегација биће на највишем нивоу. Бићу тамо ја, први потпредседник Владе Александар Вучић, а с друге стране биће министар спољних послова Грчке, а у име ЕУ Штефан Филе“, рекао је Дачић.

На питање да ли ће у делегацији Србије бити и министар без портфеља задужен за ЕУ Бранко Ружић, он је рекао да хоће, као што ће у нашем тиму бити и министар спољних послова Иван Мркић, Тања Мишчевић, као и сви остали који су учествовали до сада у преговорима са ЕУ.

„Оно што је битно да је Влада усвојила документ, а то је уводна изјава Србије и он ће бити сутра представљен. Тај документ садржи став Србије о преговарачком оквиру Србије и наш поглед на целокупан ток прегововра“, истакао је премијер.

На питање какав је наш став, Дачић каже да то није документ који се не тиче само Косова, јер се не разговара само о томе, већ се тиче изградње целокупног концепта нашег друштва. Ми ЕУ сматрамо крајњим циљем, али и средством уз помоћ ког ми треба да изградимо наш цео систем, демократију, тржишну привреду, социјалну правду, права…, истакао је премијер и подсетио да је цео процес приближавања ЕУ започео ’70. године потписивањем споразума о трговини СФРЈ и Европе.

„Ево, после колико година, после каскања за суседима, почињемо нову еру. И у том смислу је ово историјски дан“, додаје он. „Ја сам поносан, без лажне скромности, на резултат који смо постигли. А сва она питања с почетка разговора су унутарполитичка којима сада не треба да се оптерећујемо“, рекао је Дачић.

Према његовим речима, наш циљ је да Србија до 2018. буде спремна да буде чланица ЕУ, а да 2020. са новим буџетским периодом будемо стварно у Европској унији.

Боље да завршимо шта смо почели него избори

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да се више залаже за наставак започетих послова и реформи у земљи, него за ванредне парламентарне изборе.

– Не можемо да чекамо. Ја сам више за наставак посла и за реформе него за изборе. Мислим да је превише посла пред нама – казао је Дачић за Телевизију Б92.

Он је казао да се избори расписују када чланови владе не могу више заједно да раде, али да мисли да то сада није случај.

Премијер је навео да ће сутра, после прве међувладине конференције у Бриселу, којом ће почети преговори Србије и ЕУ, следећа конференција бити одржана 25. јуна, а у међувремену ће бити обављани скрининзи поглавља која се тичу нормализације односа Србије и Косова, као и правосуђа.

– Скрининг неће бити замена за дијалог са Приштином у Бриселу. И Србија неће прихватити нешто што није прихватила у дијалогу – казао је Дачић.

Према његовим речима, дијалог с Приштином и спровођење бриселског споразума важни су и за наставак европских интеграција.

– Србија може да буде боговска земља демократије, а не би добила почетак преговора са ЕУ да није постигла споразум с Приштином. Ако први пут застанемо на томе, прекинуће се преговори и тога морамо да будемо свесни – рекао је Дачић.

Влада неће крити истину о убиству у „Панди“

Премијер Србије каже да влада неће крити сазнања о убиству шесторице српских младића у кафићу „Панда“ у Пећи 1998. године, али да је рано доносити закључке о том случају.

– Где год постоје било какве информације, нећемо их крити, али веома је рано говорити о закључцима – казао је Дачић за телевизију Б92 коментаришући поједине наводе о томе да су службе државне безбедности и полиције учествовале у том нападу.

Поводом изјаве лидера Српског покрета обнове Вука Драшковића, који је изнео такве сумње, Дачић је рекао да такве изјаве могу имати велике политичке последице и да их се треба чувати.

Премијер је навео да не треба ометати истрагу о убиству у Пећи 1998. године, али да до сада није вођена посебна истрага о свему томе, већ да се трагајући за неким другим дешавањима пре 2000. дошло и до неких сазнања у том случају.

Премијер Србије је оценио да је почетак преговора о чланству у ЕУ историјски дан у Србији и нагласио да је стратешки циљ земље чланство у ЕУ, а европске интеграције су средство да се модернизује српско друштво. Преговори почињемо сутра и поносан сам, јер смо постигли историјски резултат, рекао је Дачић у Кажипрсту Б92 и поновио да је циљ Србије да 2018. године буде спремна за чланство, а да 2020. године постане чланица ЕУ.


Извор: Б-92, ФоНет

Оставите коментар

Оставите коментар на Нови Дачићев „историјски дан“

* Обавезна поља