sebastijan-kurc(2)БЕЧ – Европска унија (ЕУ) би требало да убрза процес приступања Србије и њених суседа, јер то стабилизује и реформише те земље, оцењује данас аустријски дневник Курир уочи сутрашње прве приступне конференције Србија-ЕУ у Бриселу.

Лист сматра да је „Србија испит за (новог аустријског министра иностраних послова) Себастијана Курца (Себастиан Курз)“ који, „стављајући Балкан међу своје приоритете, наставља оно што су почели његови претходници Бенита Фереро-Валднер, Урзула Пласник и Михаел Шпинделегер“.

„Курц није измислио спољну политику према Балкану. Дугорочно реторика неће бити довољна, од њега се очекују дела“, пише коментатор Курира.

Лист оцењује да је сутрашње отпочињање преговора са Србијом о приступању ЕУ за шефа аустријске дипломатије „добар повод да помогне Србији у инвестицијама и понуди јој бољи ‘know-how’ за сузбијање пошасти зване корупција“.

„Курц би могао да Србији у изглед стави и датум уласка повезан са строгим условима. То није сасвим у духу ЕУ, али би било храбро и далековидо“ оцењује бечки дневник и додаје да је Србија „дипломатски испит“ за новог аустријског министра .

Лист сматра да је ЕУ, „после исхитреног пријема Румуније и Бугарске, научила да за приступне преговоре мора да одреди строге критеријуме“.

„Србија то зна и већ преустројава своје друштво. У најужим београдским политичким круговима су се већ одавно помирили с тим да Косово више није покрајина, већ држава“, сматра Курир.

Бечки дневник цитира у коментару и речи, како наводи, „великог аустријског публицисте“ Хуга Портиша (Портисцх), из интервјуа за новинску агенцију АПА поводом 100. годишњице почетка Првог светског рата: „Права ствар била би сада управо оно што Аустријанци не желе:

да Србија уђе у ЕУ и да се стави тачка на све балканске метеже и балканске ратове који се протежу скоро све до данас“.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Бечки Курир о улози Аустрије у преговорима

* Обавезна поља