margeticБЕОГРАД – На конференцији за штампу, коју је сазвала Антикорупцијска лига, јавности су презентовани нови подаци и документи који, по речима организатора, показују да је Млађан Динкић био умешан у многе случајеве високе корупције у Србији од петооктобарских промена 2000. године.

Славица Ђукић, бивша запослена у служби трезора Беобанке, је потврдила да су из те банке, пре њеног одласка у стечај, изнесена „значајна средства“ у иностранство, као и да све домаће банке које су престале са радом у том периоду, нису заправо угашене, већ да се заправо од тад налазе у стечају.

– Банке су престале са својим радом 3. јануара 2002, у време празника, па је то прошло поприлично непримећено. Тог дана је 10.000 људи остало без посла, без икаквог разлога јер су све те банке биле позитивне. Ми, из трезора, смо пре 5. октобра паковали новац за изношење из земље, и све то податке смо предали Млађану Динкићу. Лично сам се постарала за то, јер сам претпоставила да нешто није у реду када се толика средства износе у толикој мери, а не враћају се назад – рекла је Ђукићева, додавши да, иако је њен део посла био обављан потпуно легално, не може да зна где је тај новац завршавао након што би био предат служби на аеродрому.

– Докле су те паре стигле, до Кипра или негде другде, то заиста не знам. После 5. октобра томе је могло да се уђе у траг, не могу да тврдим да су Млађан Динкић и Радован Јелашић ушли у траг том новцу, али јесу имали правац и смер 5. октобра – напоменула је она, додавши да се, по њеном сећању, радило о цифри од око пола милијарде тадашњих немачких марака.

Новинар Домагој Маргетић је, напоменувши да Млађан Динкић задњих недеља води медијску кампању против Антикорупцијске лиге, рекао да га не занимају политичке приче већ само цифре о опљачканом новцу, након чега је презентовао нови документ који, по његовим речима, доказује Динкићеву умешаност у сумњиву приватизацију компаније „Моби 63“.

– 4. априла 2006. године, Динкић је са оф-шор холдингом Мартина Шлафа уговара оснивање заједничког подузећа, `Моби 63 доо`. Уговором о оснивању Динкић и кипарски Шлафов холдинг утврђују да је вредност новог подузећа 132 милиона еура, а истог дана (овде можете видети цео тај спис, који је проглашен строго поверљивим) Млађан Динкић потписује са Шлафовим холдингом други, купопродајни уговор, према којем 30% те компаније Влада републике Србије откупљује за скоро пола милијарде еура – рекао је Маргетић, додавши да је Шлафов фонд у том предузећу био власник 30% капитала, односно капиталом од 39, 6 милиона евра.

– Овде видите документ Министарства финансија, Управе за трезор (јасно се види број под којим се води), којим то министарство издаје упуте Народној банци Србије, да се из средстава похрањених на иноземном рачуну, на рачун Шлауфовог кипарског фонда исплати више од 357 милиона евра – рекао је Маргетић, одговарајући на тврдњу Млађана Динкића да не постоји доказ да је Влада Србије исплатила више него што је била вредност Шлауфовог удела у компанији „Моби 63“, додавши да би било који државни службеник кривично одговарао за овакве малверзације, будући да се ради о новцу којем је место у буџету Републике Србије.

– Занима нас на који начин су неки тајкуни постали богати, како су стекли први милион, и чије све дугове грађани ове земље плаћају. Верујемо да ће нас траг кипарског новца довести до сазнања да се ради о транс-националној организована криминална група купила део дуга, за шта још немамо доказе, али на то сумњамо – рекао је Дарко Трифуновић, после чега је упутио апел званичницима Републике Србије да јавности доставе податке о величини унутрашњег и спољашњег дуга Србије, као и ко су њихови дужници и потражиоци.

Динкић куповином удела у фирми Моби63 оштетио Србију за више од 300 милиона евра

БЕОГРАД — Антикорупцијска лига Балкана каже да има доказе да је Србија уговором који је потписао Динкић о куповини удела у фирми Моби63, оштећена за више од 300 милиона евра.

Тај уговор је, ако истичу из те невладине организације, потписан 2006.

Према тим документима које је Антикорупцијска лига Балкана приказала у електронској форми, Србија је компанији Аустријанца Мартина Шлафа за 30 одсто удела у фирми Моби63 исплатила 357 милиона евра иако је вредност Шлафовог дела процењена на 39,6 милиона евра.

Упитан да ли може да докаже веродостојност тих докумената, представник те лиге новинар Домагој Маргетић је на конфернцији за новинаре рекао да њих до сада није оспорила ни Влада Србије нити бивши министар финансија Млађан Динкић.

Маргетић је у електронској форми показао и наводни документ по коме је Динкић наложио да компанија Теленор која је купила Моби63 новац у износу од милијарду и 500 милиона евра уплати на један рачун у Дојче банци.

Како тврди Маргетић, потом је од тог новца Мартину Шлафу исплаћено 357 милиона евра за 30 одсто удела у Моби63 иако је вредност Шлафовог удела била процењена на 39,6 милиона евра.

Маргетић је раније рекао да је након што је компанија Мобтел одузета породици Карић, Млађан Динкић оф-шор компанији Мартина Шлафа признао 30 одсто удела у том предузећу, а да је одмах потом основана компанија Моби63.

Антикорупцијска лига Балкана је своје наводне доказе о исплати фирми Мартина Шлафа далеко веће суме од вредности његовог удела у компанији Моби63 доставила тужилаштву и полицији.

Уједињени региони Србије су 5. децембра одбацили оптужбе против свог председника Млађана Динкића које је изнела Антикорупцијска лига Балкана. УРС је тада навео да та невладина организација и новинар Домагој Маргетић угрожавају углед и инвестиционе пројекте Србије, позивајући се на подршку саветника председника Србије Оливера Антића.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Нови докази о умешаности Динкића у корупцију

* Обавезна поља