ferguson03ЊУЈОРК – Демонстрације због одлуке велике пороте у Њујорку да не буде оптужен полицајац који је приликом хапшења угушио ненаоружаног Афроамериканца настављене су широм САД, а у Калифорнији је избило насиље када су маскирани демонстранти почели да разбијају прозоре и излоге и гађају полицију разним предметима.

Портпаролка полиције у Берклију Џен Коутс је изјавила да је један полицајац лакше повређен у суботу увече када су неки демонстранти гађали полицајце каменицама и другим објектима.

Она је рекла да су просторије неколико фирми опљачкане и оштећене. Полиција је употребила сузавац и димне бомбе да растера демонстранте, јавио је радио КЦБС.

Хиљаде демонстраната мирно протестују у Њујорку и другим местима од када је велика порота у среду објавила да неће подићи оптужницу против белог полицајца који је одговоран за смрт Афроамериканца Ерика Гарнера који се угушио приликом хапшења када га је полицајац „држао у крагни”.

Гарнер је био астматичар и последње речи које је изговорио гласиле су: „Не могу да дишем”. Његово хапшење због продаје шверцованих цигарета снимљено је камером.

Остали протести су почели раније након што је велика порота у Мисурију одлучила да не оптужи белог полицајца који је убио ненаоружаног црног 18-годишњег младића Мајкла Брауна.

Гарнерова мајка и удовица јуче су рекле да су их размере демонстрација и то што на њима нема насиља заиста дирнуле.

„Толико је дивно видети људе који су изашли на улице. Била сам толико поносна на њих. Било ми је топло око срца”, казала је Гарнерова мајка Гвен Кар, додајући да је остала заробљена у аутомобилу када су демонстранти блокирали саобраћај, преноси АП.

Гарнерова удовица Исо Гарнер је испричла да је видела демонстранте са прозора свог стана и рекла сину: „Види колико воле твог оца”.

Полицајци кажу да се због реакције Американаца на одлуку велике пороте осећају изневерено и демонизовано.

Протести у Њујорку су одржани четврти дан за редом. На њима су људи легли на земљу на Гранд сентрал терминалу и одшетали су у продавнице на Тајмс скверу. Није било извештаја о хапшењима.

У Сијетлу је јуче неколико стотина људи прошетало центром града до седишта полиције. Једна група се одвојила од осталих демонстраната и покушала је да сиђе са тротоара на улицу.

Полиција је саопштила да су неки демонстранти гађали каменицама полицајце који су им блокирали улаз у полицијску станицу. Седам особа је ухапшено том приликом.

Мадуро: Расизам се погоршао за време Обаме

Расизам у САД се, по свему судећи, погоршао за време администрације првог црног америчког председника Барака Обаме, изјавио је председник Венецуеле Николас Мадуро.

Мадуро, кога је америчка администрација протеклих недеља оштро критиковала због опхођења према политичким противницима у земљи, рекао је да је разочаран због недавних случајева убистава Афроамериканаца које су починили полицајци на дужности у САД.

„То је стварно драматично”, рекао је он у интервјуу за тв мрежу Телесур, истичући да је посебно „брутална” смрт Ерика Гарнера који се угушио док га је полицајац „држао у крагни” приликом хапшења, што је снмљено камером.

„Стиче се утисак да се расизам у САД појачао са доласком Обаме”, казао је Мадуро, пренео је Ројтерс.

Широм САД се одржавају протести због нечега што се доживљава као образац злоупотребе смртоносне силе према мањинама.

„Жао ми је зато што лично поштујем Обаму у одређеној мери. Али мислим да је он талац праве моћи у САД и одлучио је да се не бори. Он је уморан, исцрпљен”, додао је Мадуро.

 

Оптужнице против полицајаца у САД ретке

У инцидентима са полицијом сваке године у САД бива убијено најмање 400 људи, а иако се околности сваког случаја разликују, једна ствар је константна – само у неколицини случајева велика порота донесе оптужницу, односно закључи да полицајац треба да буде изведен пред суд.

Полицајци који су оптужени најчешће су они који су лагали о ономе што су учинили, покушали да прикрију своја дела или користили прекомерну силу, пренео је АП.

„Ако се полицајац одметне…или делује из личних побуда, а не као представник закона, тада ћете видети оптужницу”, рекла је Кендис Мекој, професорка на Колеџу за кривично право Џон Џеј у Њујорку.

Професор Филип Метју Стинсон са Боулинг грин стејт универзитета у Охају, који је проучавао базу података од 10.000 полицијских хапшења за различите врсте прекршаја, изјавио је да је порота склонија да оптужи полицајца, ако је учинио нешто што излази изван оквира његових дужности, попут пљачакања дилера или коришћења значке да реши неки лични спор.

Велика порота у Јужној Каролини гласала је прошле седмице да подигне оптужницу против Ричарда Комбса, шефа полиције једног градића, који је пуцао и убио ненаоружаног човека који је дошао у градску скупштину да се побуни против саобраћајне казне.

Други полицајац оптужен је у августу у истој држави јер је пуцао у 68-годишњег мушкарца који на саобраћајни знак није зауставио кола.

Преиспитивање одлуке полицајца да употреби ватрено оружје, може да буде теже за пороту, када постоје контрадикторни извештаји о томе шта се десило.

То је био случај са Мајклом Брауном, ненаоружаним 18-годишњим Афромериканцем, кога је убио бели полицајац, Дарен Вилсон, у Фергусону у Мисурију.

Сведоци се нису слагали око тога да ли је Браун насрнуо на официра када је убијен или је покушао да се преда.

Одлука велике пороте да се не подигне оптужница против полицајца Вилсона, изазвала је насилне протесте у Фергусону, а протеста је било и у другим градовима САД.

Прошле седмице, велика порота у Стетен Ајланду у Њујорку донела је одлуку да ослободи полицајца белца, који је руком „придавио” ненаоружаног Афромериканца Ерика Гарнера, приликом његовог хапшења због нелегалне продаје цигарета.

Одлука велике пороте у случају Гарнера, изазвала је уличне протесте у Њујорку и другим градовима.

Уколико је доношцење оптужнице тешко, добијање пресуде је још теже, посебно у случајевима када је осумњичени убијен из ватреног оружја.

Током протеклих 15 година у Њујорку, девет полицајаца је оптужено за четири убиства, а само један је осуђен и то на условну казну.

Полицајац Брајан Конрој је осуђен условно и на 500 сати добротворног рада 2005. због убиства западноафричког имигранта Усмана Зонга, током рације у једном складишту на Менгетну.

У другом случају, поротници су ослободили четири полицајаца 1999. за убиство ненаоружаног западноафичког имигранта Амандуа Дијала.

Полицијаци су ослобођени јер су донели брзу одлуку да пуцају пошто су мислили да су видели оружје.

Пресуде у случају убистава иза којих стоји полиција су ретке, али има изузетака. У Окланду у Калифорнији, полицајац је осуђен за убиство из нехата 2010. јер је убио ненаоружаног мушкарца који је приведен на платформи железничке станице. Полицајац је рекао да је хтео да употреби омамљивач на осумњиченом Оскару Гранту, али је грешком извукао оружје.

Професорка Мекој сматра да уколико политичари желе да учине нешто како би се овакви случајеви спречили, оптужбе против већег броја полицајаца нису решење.

У САД се већ дуже времена води жестока дебата о односу снага безбедности према Афроамериканцима, као и о претерано агресивним акцијама полиције.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Нови немири у САД

* Обавезна поља