У Београд је, на позив Александра Вучића, допутовао председник Турске Реџеп Таип Ердоган, а са њим и бројна политичко-привредна делегација ове земље у дводневну посету, која треба да означи нормализацију односа након затегнусти изазване Ердогановом изјавом датом приликом његове посете Косову, крајем октобра 2013. године у Призрену пред неколико десетина хиљада људи:

„Драга браћо и пријатељи, имамо заједничку историју културе и цивилизације. Немојте заборавити, Турска је Косово и Косово је Турска, ми смо толико блиски тако да је и аутор турске химне Мехмет Акиф Ерсој са Косова, из Пећи…”(1) – рекао је тада Ердоган, након чега је уследио демарш Владе Србије и захтев за извињењем, на који се тадашњи министар спољних послова Турске Ахмет Даватоглу слатко насмејао, а влади Србије упутио “појашњење” у коме је истакнуто да не види разлоге за извињење, с обзиром да Турска која је признала Косово не сматра да је оно део српске територије. 

Његова изазивачка искреност била је свакако добра за Србију, јер је довела до захлађења односа које је означило крај пројекта тзв. “Балканске Трилатерале” коју су требали да чине Турска, Србија и БиХ, а у чијој позадини је заправо била легализација успостављања тзв. “зелене трансферзале”  (Анкара-Приштина-Нови Пазар-Сарајево), под контролом и заштитом Турске. 

Нема сумње да Ердоганова империјална нарав није заборавила тај циљ, без обзира што га можда неће директно помињати у садашњој посети Београду. Да је тако, најбоље потврђује намера Ердогана да други дан посете Србији, 11.10.2017. године, посети Нови Пазар и понуди конкретне регионалне пројекте који ће ову српску област што чвршће везати уз Турску. Друштво ће му правити, како је и ред, Александар Вучић, кога су Бошњаци масовно подржали као председничког кандидата, након чега је један од њихових лидера, Муарем Зукорлић, отворено рекао: 

“Да поједноставним, Бошњаци су урадили свој део посла и сада очекују од изабраног председника Вучића и његове политике да одради други део посла”(2). 

Нема сумње, време је да муслиманска (бошњачка) инвестиција у Вучића почне да се отплаћује и бошњачком народу, не само његовим лидерима, удобно позиционираним у Вучићевој власти. Зато ће сутрашња Ердоганова посета тзв. “српском Санџаку” (име осмислио Расим Љајић) бити за Србију, али и за Вучића, тренутак истине. 

Ово је, иначе, друга посета Ердогана Новом Пазару. Први пут тамо је боравио 2011. када је са тадашњим председником борисом Тадићем отворио Турски културни центар. Еуфорични дочек који је тамо имао сигурно ће дуго памтити и он и Тадић. Јер, тога дана Пазар није био Србија већ Турска. Десетине хиљада људи, хиљаде турских застава и транспарената, забрађене жене, клицање Бошњака свом “лидеру”, а звиждање изгубљеном Борису Тадићу, госту у сопственој земљи. За илустрацију две фотографије: 

Нови Пазар 2011 – На транспаренту пише: „Добро Дошао Освајачу Санџачких Срца – Бошњачки студенти турских универзитета“. 

 

Нови Пазар 2011 – Долазак Ердогана

Готово исту слику на улицама Новог Пазара имаћемо и сутра. Град је већ окићен бројним турским заставама и понеком српском, свуда се виде натписи добродошлице, а са бројних билборда у граду, Новопазарце, већ данима, поздравља турски председник. Локални медији шире атмосферу националне еуфорије и ишчекивања да је Ердоганова посета за њих некаква прекретница и листом подсећају да су у време неуспелог покушаја државног удара у Турској, становници Новог Пазара први у региону одржали скуп масовне подршке Ердогану у центру града. Атмосферу подгревају и мајнстрим медији муслиманског света попут Ал Џазире, чији репортери већ данима емитују репортаже из Новог Пазара и про-турске изјаве његових становника.

“Кроз историју смо увијек били везани за Турску, у Пазару нема породице која нема некога у Турској. С обзиром на то да често путујемо тамо, било пословно, било приватно, ми можемо лако направити поређење развоја те земље кроз последњих 20 година. Ми најбоље можемо да посведочимо колики је прогрес Турска направила сада, када је Ердоган на власти. Ми ценимо позитивне промене и то је вероватно најупечатљивији разлог што народ овде подржава Ердогана”(3)“ – каже један од саговорника Ал Џазире из Новог Пазара, Есад Лотинац.

Нови Пазар 2017 – пред долазак Ердогана 

Све у свему, сутра ће бити занимљиво у Новом Пазару. И еуфорично. За разлику од Вучића, који када оде у Сребреницу „заборави“ да постоји Братунац, Ердоган није заборавио оне који у њему виде свог лидера, а „Санџак“ сматрају само привремено српском територијом. Доћи ће и рећи им шта има.

А ти ћути, Србијо! И чекај. Зар ти Вучић већ није наговестио да нам после Косова предстоји још „Санџак“, па ћемо остало „лако“ …?!

 

_________________________________

 


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Нови Пазар чека Ердогана

* Обавезна поља