Dodik_Interviju10_Politika_FOTO_Borislav_ZDRINJA.gifБАЊА ЛУКА – Председник РС Милорад Додик оштро против идеје Венецијанске комисије да се укине обележавање 9. јануара: Не могу нам то узети, ко неће не мора да слави тај празник.

Председник Српске Милорад Додик изјавио је у среду да ће се Дан и крсна слава Републике 9. јануар славити док год Српска постоји.

Коментаришући извештај Венецијанске комисије Савета Европе, у којем се оцењује да је тај празник дискриминаторски у односу на друге нације које живе у РС, Додик је истакао да они који се осећају угрожени због обележавања тог празника не морају ни да га славе.

Он је додао да ће се 9. јануар славити шта год да Уставни суд БиХ одлучи и да на дневни ред Скупштине РС неће доћи измене закона које би укинуле овај празник:

– Не могу нам то узети! Нећемо ништа променити!

Према његовим речима, нетачност процене Венецијанске комисије потврђује и чињеница да годинама на прославу Дана Републике долазе представници хрватског народа и да то нико не брани ни Бошњацима:

– Чак бисмо били почаствовани да дођу представници бошњачког народа, а ако они неће сигурно их нећемо ничим повредити. Али ако желе да нам узму Дан Републике, нека рачунају да то не могу.

Крстан Симић: Брисање 9. јануара руши уставну позицију Српске и води у озбиљну кризу

Правни експерти упозоравају да би стављање ван снаге закона о празницима Српске довело до озбиљне политичке кризе. Кунић: Нема говора о дискриминацији, народи имају право да одлуче који датум ће да славе.

Ако би Уставни суд БиХ, у складу са мишљењем Венецијанске комисије да 9. јануар – Дан и слава Српске дискриминише Бошњаке и Хрвате – одлучио да поништи овај празник, то би довело до озбиљне политичке и институционалне кризе у земљи са несагледивим последицама!

Ово, за „Новости“, каже, правни експерт и бивши судија Уставног суда БиХ Крстан Симић, који тврди да је став Венецијанске комисије правно неутемељен.

– Реч је о систематској бошњачкој борби за рушење уставне позиције Српске. Поништавање Дана РС је први корак за остварење тог подмуклог плана. Сарајево упороно настоји да докаже да су Српска и њене институције нелегално утемељене и због чега се нападају њена суштинска обележја – истакао је Симић.

Европска комисија за демократију кроз право, познатија као Венецијанска, оценила је да је 9. јануар – Дан и слава Српске – значајан за само један народ, док га други сматрају болном успоменом, те да је без обзира на то наметнут свим грађанима у Републици. Закључује се да наставак обележавања овог датума може довести до дискриминације.

Мишљење Венецијанске комисије о овом питању затражио је Уставни суд БиХ по апелацији бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, који је у јуну пред овим судом оспорио Дан РС. Он је навео да је 9. јануар 1992. године датум када је „Скупштина српског народа у БиХ“ усвојила „Декларацију о проглашењу Републике српског народа БиХ“, што је, по његовим речима, довело до „агресије на БиХ и стварање етнички чистог простора“.

Симић каже да је Венецијанска комисија састављена од еминентних правника, али да њихово мишљење и став не одражавају правну утемељеност.

– Донели су тако важан и опасан закључак на сувише лак и брзоплет начин – тврди Симић.

Он тврди да је 9. јануар празник који означава настанак Српске вољом српског народа у БиХ.

– Народна скупштина је прогласила 9. јануар Даном Српске легитимном, демократском процедуром. Тај празник не вређа никога, једноставно нема ниједног елемента дискриминације. Такође, све је урађено у складу са уставним принципима, а европске институције су оцениле да Устав РС није у колизији са Уставом БиХ – појашњава Симић.

Зато би, сматра он, евентуална одлука Уставног суда БиХ о стављању ван снаге Закона о празницима РС, којом би практично било забрањено обележавање 9. јануара, могла да представља највећи удар и на саму дејтонску структуру БиХ, чији је незаобилазан део РС.

– Ако знамо колики је утицај бошњачке политике на Уставни суд БиХ може се очекивати да таква одлука буде донесена прегласавањем српских судија. Заправо, мишљење Венецијанске комисије би могао да буде алиби за такву деструктивну одлуку – рекао је Симић и додао да су одлуке Уставног суда БиХ обавезујуће и коначне.

Симић се, ипак, нада да ће судије Уставног суда рационално анализирати овај проблем и сагледати могуће негативне последице одлуке која би подржала Изетбеговићев став – казао је Симић.

Професор уставног права Петар Кунић каже, за „Новости“, да је мишљење Венецијанске комисије апсурдно.

– Такво мишљење је хипокризија људског ума. Нема говора о дискриминацији. Свако ко живи у Српској може, али и не мора славити 9. јануар. Није ми јасно шта они тумаче. Основно људско право јесте ваљда да се народ определи који ће датум обележавати као Дан Републике. Сви у Српској могу то славити, и то није дан само за Србе, већ за све грађане – нагласио је Кунић.

Он је закључио да се став Венецијанске комисије коси са темељним колективним правима народа.

– Колективитети поред појединца имају своја права, као што имају и националне мањине и народи, а то је да самостално одређују шта ће славити и нико то не може забранити нити рећи да је то дискриминишући чин – закључио је Кунић.

У случају да Уставни суд БиХ овај датум прогласи дискриминишућим, Венецијанска комисија препоручује да за Дан Републике буде одабран неки други датум, или да у Закону о празницима РС буде смањена листа „контроверзних“ празника.

НАЗИВ БиХ СПОРАН ЗА СРБЕ

Симић каже да бошњачка политичка елита упорно „цепидлачи када је реч о правима Бошњака у РС“.

– Ако бисмо наставили да цепидлачимо, можемо слободно поставити питање зашто назив земље – Босна и Херцеговина ниједним елементом не представља Србе. Да ли тај назив говори било чиме да су у тој земљи равноправни Срби као историјски народ. Наравно да не говори, нити Срби могу да се идентификују са тим називом – сматра Симић.

СПОРНЕ ОДЛУКЕ СУДА

Председник Народне скупштине РС Игор Радојичић рекао је да оспоравање 9. јануара и могућности да Српска прославља тај дан није уставно утемељено: – Ако би одлука Уставног суда БиХ била оспоравајућа и ишла против Закона о празницима РС, који је већ једном прошао процедуру уставних судова БиХ и Српске, онда би се нашли у озбиљним политичким расправама и примедбама на карактер и начин функционисања тог суда који је већ доносио одлуке прилично спорне и проблематичне по Српску.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Нови удар на Републику Српску

* Обавезна поља