novi-pazar-hadzetБЕОГРАД – Ретко је која изборна трка вођена речником који председник СДА Сулејман Угљанин и његови партијски саборци ових дана користе у надметању за савете националних мањина. А, у својим наступима они опет призивају – прекрајање Србије.

Последњи у низу је наступ посланика СДА Ениса Имамовића који је у изјави за „Политику“ предложио да се на Санџак примени модел Јужног Тирола у Италији.

Овим је само наставио да говори у стилу Угљанина који позива на територијалну и политичку аутономију Санџака, тражи иста права за Србе на окупираним територијама и Бошњаке у Санџаку…

Први потпредседник Владе Ивица Дачића каже за „Новости“ да „нико не сме да се игра за државом и са границама и да то користи у сврху личне и политичке промоције“.

„Треба сви да радимо на смиривању тензија којих већ довољно има на нашем подручју, а не да их, беспотребним изјавама додатно распирујемо“, тврди Дачић.

Посланик СДА Енис Имамовић који је и ишао у Јужни Тирол објашњава за наш лист да је „аутономија уставно право грађана, вид територијалног организовања целовите земље и никако се не може тумачити као позив или корак ка отцепљењу“:

„Таква замена теза је злонамерна. Не желим да верујем да постоје они који имају право на аутономију и они који не смеју ни да мисле о томе. Спремни смо да изнесемо све објективне аргументе за аутономију, али и да чујемо и оне против“.

Имамовић додаје да је „референдум за аутономију, који је одржан октобра 1991. једна од највећих политичких тековина Санџака“.

„Док су други оружаном силом и етничким чишћењем отимали туђе територије, грађани Санџака су се на цивилизован начин изјаснили какву будућност желе“.

Мехо Омеровић, председник скупштинског одбора за људска и мањинска права сматра да је бесмислено поредити богати Тирол и сиромашни Санџак, а и да је поређене са Косовом неумесно:

„Имамовић плива на таласу национализма и повратка у деведесете, настоји да радикализује стање у Санџаку. Ово је још један у низу провидних трикова, додворавања гласачима и опасан покушај спиновања пред изборе за БНВ. Бојим се да ће оваквим изјавама узнемирити становнике Санџака и читаве Србије и нанети штету сопственом народу“.

Иначе, последњи наступи лидера СДА и његових партијских другова драстично су другачији од онога што је Угљанин говорио када је био министар. Тада је причао да је Влада послала јасну поруку Бошњацима да ће обезбедити њихово социјално укључивање и да такве одлуке враћају поверење Бошњака у државу.

Удружење “Рас“: Чист сепаратизам

Председник Удружења „Рас“ у Новом Пазару Добросав Никодиновић каже да су захтеви за аутономију Санџака чист сепаратизам и да озбиљно узнемиравају Србе у Рашкој области:

„Срби су одлучно против сваке аутономије и без нас нико, па ни држава, не може одлучивати о овом делу Србије. Референдум из 1991, на који се СДА позива био је обична фарса“.

Аустријанци из Јужног Тирола суверени

Јужни Тирол је после Првог светског рата одвојен од Аустрије и припојен Италији. Већина становништва је аустријско-баварског порекла и говори немачким језиком. Имају широку аутномију у оквиру Италије, поготову у култури и образовању. Власти Тирола практично су суверене, али имају и обавезу да поштују италијанску мањину.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Ново цртање граница из Пазара

* Обавезна поља