lavrov i putinЊУЈОРК — Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да ће председник Русије Владимир Путин ускоро посетити Србију како би учврстио везу између две државе.

Он је на маргинама 69. редовног заседања Генералне скупштине Уједињених нација одржао конференцију за медије на којој је истакао да ће долазак у Београд Путин искористити и за разговоре са државним врхом Србије о питањима од заједничког интереса.

Како преносе извештачи Руссиа Тодаy са лица места, Лавров је истакао да криза у Украјини мора да се решава систематски и навео да спољни утицаји не воде ка решавању.

“Имамо пример Југославије где је међународни закон прекршен, а држава уништена… То не би смело да се догоди са Сиријом“, рекао је Лавров, очигледно обраћајући пажњу на војно ангажовање Сједињених Америчких Држава у Сирији у оквиру борбе против терориста Исламске државе.

Такође, прокоментарисао је ескалацију тероризма у свету, истакавши да тероризам прети свима и да је за борбу против тога неопходна заједничка акција и коришћење међународних механизама.

„Русија има пријатеље у Европи“

Лавров је навео да ће Русија наставити разговоре са украјинским председником Петром Порошенком, те истакао да званична Москва неће уводити никакве санкције Кијеву, нити “мере кажњавања“.

“Уклањање тешке артиљерије, присуство ОЕБС, то су кораци који морају да се догоде да би се успоставио ред у Украјини. Невероватно је да је Украјина сама себи постала талац, јурећи своје амбиције ка чланству у Европској унији. Ситуација са отварањем тржишта је иста као и пре догађаја на Мајдану, али са много мртвих“, истакао је Лавров.

Он је напоменуо да се нада да ће се успоставити контрола у Украјини, али да је за то потребна истрајност и време.

“Поједини чланови украјинског парламента као да не желе да подрже мировни процес и то никако не помаже у оваквој ситуацији“, истакао је Лавров, мислећи на недавну изјаву премијера Украјине Арсенија Јацењука да нема поверења у намере председника Русије Владимира Путина.

Лавров је рекао и да је експанзија НАТО погрешна и у неку руку провокативна, али и подвукао да Русија у Европи има пријатељске земље, упркос ставу западних лидера да је проруска оријентација лоша.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин у Србији да учврсти пријатељство

* Обавезна поља