asanzАмеричка Национална безбедносна агенција је током шест година прислушкивала три француска председника, Жака Ширака, Николу Саркозија и Франсоа Оланда, наводи се у документима које је објавио „Викиликс“.

Како је пренео француски лист Либерасион, Национална безбедносна агенција (НСА) од 2006. до маја 2012. прислушкивала француске председнике, када је Франсоа Оланд преузео функцију од Николе Саркозија, наводи Ројтерс.

Лист се позива на документа која су вођена као „највећа тајна“ и међу њима је пет извештаја НСА који су урађени на основу пресретнутих комуникација.

Викиликс истиче да њихови налази диретно потичу од података до којих је НСА дошла прислушкивањем комуникација Ширака, Саркозија и Оланда, као и француских министара и амбасадора у Вашингтону.

Документа до којих је дошао Викиликс укључују сажетке разговора између француских званичника о грчкој дужничкој и глобалној финансијској кризи и односима између Франсоа Оланда и немачке канцеларке Ангеле Меркел, преноси Ројтерс.

Канцеларија француског председника још се није огласила.

Из Викилкса поручују да француски читаоци у блиској будућности „могу да очекују још важних открића“.

Прошле недеље, Викиликс је објавио више од 60.000 дипломатских депеша из Саудијске Арбије, најавивши објављивање још пола милиона докумената.

 

Оланд сазвао хитан састанак због навода Викиликса о прислушкивању француских председника

ПАРИЗ – Француски предсједник Франсоа Оланд сазвао је за данас хитан састанак националног савета безбедности, након што је „Викиликс“ саопштио да су САД шпијунирале француске председнике и министре.

 

Америчка Агенција за националну безбедност /НСА/ шпијунирала је председнике Жака Ширака, Николу Саркозија и Франсоа Оланда, наводи „Викиликс“ позивајући се на поверљиве извештаје обавештајних служби и техничке документе.

Ове информације синоћ су први објавили француски лист „Либерасион“ и медијски портал „Медијапарт“. У извјештајима је речено да су председници били шпијунирани у периоду од 2006. до маја 2012. године, када је Оланд преузео дужност од Саркозија.

„Француски народ има право да зна да су његове изабране власти изложене непријатељској шпијунажи од наводног савезника“, саопштио је оснивач „Викиликса“ Џулијан Асанж.

У документима се наводи да је Оланд био мета шпијунског програма, укључујући прислушкивање и снимање његових телефонских позива, као и комуникација француских министара и француског амбасадора у САД.

НСА је одбацила све ове оптужбе.

„Нећемо коментарисати конкретне обавјештајне наводе. Генерално, ми се не бавимо обавјештајним надзором у иностранству осим ако је у питању национална безбједност. То се односи на обичне грађане и на сјетске лидере“, изјавио је портпарол НСА Нед Прајс.

Медији преносе да за сада није познато да ли је ове документе „Викиликсу“ доставио бивши службеник НСА Едвард Сноуден.

Документи садрже сажетке разговора француских званичника о мировном процесу на Блиском истоку, глобалној финансијској кризи, будућности ЕУ, односу Оландове администрације и владе њемачког канцелара Ангеле Меркел те о спору између САД и Француске због америчког шпијунирања свог француског савезника.

Асанж је у саопштењу рекао да ће ускоро бити објављено још важних инфорамција.


Извор: РТС, Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на НСА шпијунирала три француска председника

* Обавезна поља