cikoladaМОСКВА– Русија је припремила нове мере као одговор на продужетак европских санкција, које поред осталог забрањују увоз чоколаде и цвећа, због чега би Европа могла да изгуби стотине милиона евра.

Руски одговор на продужење антируских санкције због ситуације у Украјини није требало дуго чекати. Задатак који је дао премијер Дмитриј Медведев да се припреме узвратне мере испуњен је у најкраћем року, буквално истог дана, пише Газета.ру.

Конкретно, прехрамбени ембарго, како је најавио Медведев, биће продужен за пола године, исто на колико су продужене санкције Европске уније.

Међутим, руске контрасанкције које су, према песимистичким проценама аустријских економиста, коштале Европу сто милијарди евра, промениће не само рок важења, него и области примене.

О томе да би са списка могли да се скину неки производи, као што се раније дешавало, више нема ни говора. Напротив, листа ће се проширити, пише Газета.

Контрасанкције Русије против пољопривредних произвођача Европе, САД, Канаде и Аустралије, према мишљењу руских званичника, помажу развој домаћег бизниса. Због тога ће се под забраном наћи они западни производи који су озбиљна конкуренција руским, као што су цвеће или чоколада.

Према речима заменика директора руске Федералне агенције за ветеринарски и фитосанитарни надзор (Росељхознадзор) Алексеја Алексејенка од домаћих произвођача стигли су предлози да се под ограничења ставе испоруке цвећа и чоколаде из земаља ЕУ.

„На рафовима руских продавница налазе се елитне врсте чоколада из Белгије, Француске, Немачке. И управо је то сегмент тржишта који наши произвођачи желе да преузму. На крају крајева имамо могућност да производимо врхунске врсте чоколаде”, тврди Алексејенко.

Ограничење испорука чоколаде или цвећа задаће озбиљан финансијски ударац земљама Европске уније, нарочито Француској, Белгији и Холандији, додаје се у тексту.

Из Холандије у Русију стиже незамислива количина цвећа пореклом из Европе и Латинске Америке, јер је та земља погодан транспортни центар. Према подацима царине, у 2014. години Русија је увезла 14.700 тона цветних луковица, кртола, корења и ризома за садњу, вредности 38 милиона долара. Увоз осталих живих биљака (садница, дрвећа, жбуња) износио је 58,3 милиона долара, а тежио је 26.500 тона.

Испоруке резаног цвећа и пупољака за букете биле су још веће. Прошле године у Русију је стигло 30.700 тона тих биљака, вредности 225,4 милиона долара. Још 2.100 тона, или 8,2 милиона долара, чинио је увоз различитог растиња без цветова, трава, маховина, лишајева.

Истовремено, Француска и Белгија које су међу највећим светским испоручиоцима чокаладе, нису на дну лествице укупног увоза робе у Русију.

Према статистичким подацима, прошле године је обим увоза из Француске само у категорији „чоколада и остали прехрамбени производи који садрже какао”, значи, чоколада у различитим облицима – блоковима, плочицама, течном стању, пастама, прашку, гранулама, бомбонама – достигао 37,5 милиона долара, или 5.600 тона.

Из Белгије је у том периоду увезено прозвода исте категорије за 47,3 милиона долара, наводи Газета.ру.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на „Слатки“ одговор Русије на санкције

* Обавезна поља