vucic-nuland-beigradБЕОГРАД – Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да Србија има добре односе са САД, али да жели да их и даље развија, а на посвећености том циљу посебно је захвалио и помоћници државног секретара САД Викторији Нуланд, која је данас била у службеној посети Београду.

Како је на заједничкој прес конференцији рекао премијер, разговарало се на четири нивоа и о важним темама, пре свега о билатералним односима, политичким и економским, а у оквиру тога Србија је изразила интересовање за већим присуством инвеститора из САД.

„Мислимо да можемо да привучемо још инвеститора у Србију, урадићемо све да у оквиру владавине права побољшамо правну сигурност и привучемо још инвеститора“, нагласио је Вучић, оценивши да су политичцки односи две земље врло добри и да могу бити још бољи.

Други ниво разговора односио се на захвалност Србије САД за подршку коју нашој земљи пружају на европском путу, па је Вучић најавио да ће Влада Србије бити представљена на највишем нивоу 18. јула у Бриселу, када поглавља 23 и 24 буду и званично отворена.

„То отварање поглавља дугујемо и пријатељима из САД који су то увек подржавали“, истакао је Вучић.

Важна тема за Србију је регионална стабилност, оценио је Вучић, додајући да је и о томе разговарао са Нуландовом.

„За нас је важна пуна регионална стабилност, пуна политичка стабиност, а ја сам рекао да ће Србија инвестирати много енергије, труда и напора да сачува мир и стабилност у региону, јер се не пласимо тешких реформи“, рекао је Вучић, а с обзиром на амбиционе планове о привредном расту у овој и наредној години приметио је да је за то регионална стабилност неопходна.

Коначно, како је навео,Србија жели добре односе са САД, јер као мала земља, а чувјајући своју независност и сувереност увек водимо рачуна да имамо још боље односе са САД.

Захвалио се Нуланд на личним напорима, која, како је рекао, неретко долази у Србију и увек има времена за нас и која је много напора и енергије уложила да би побољшала односе са Срибјом и да бисмо унапредили економске односе.

Вучић се захвалио и амбасадору САД у Београду Кајлу Скоту, а посебно због прве авио линије ка Њујорку, наводећи да је до данас попуњеност тог лета 84,1 одсто, иако је пројекција била 65-66 одсто.

Србија ће још много да улаже у стабилност

Србија ће наставити да улаже много напора у побољшање односа Срба и Бошњака, јер је за нас стабилност БиХ и целог региона од кључног значаја, поручио је председник Владе.

„Пред нама је тежак период везан за годишњицу Олује, јер Хрвати славе, а Срби жале… То се није променило и неће у деценијама пред нама, али мислим да се мозе променити однос према будуцности“, истакао је Вучић.

Рекао је да са њом вечерас није посебно разговарао о годишњицама злочина у Сребреници и акције „Олуја“, а да једино што може да каже у име Србије јесте да ћемо и даље наставити да улажемо много у регионалну стабилност, те додао да су у том смислу разговори са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић од великог значаја за оба народа.

„Верујем да ћемо те разговоре наставити, јер је то важно за стабилност“, истакао је Вучић.

Каже и да је Србија данас поштовала одлуку Бошњака да нико од њених званичника није добродошао у Сребреници и да нам је зато жао.

Србија ће наставити улогу партнера

Председник Владе поручио је да се Србија понаша као партнер у многим мировним операцијама широм света и да је у том смислу и пружила помоћ у релокацији два затвореника из америчког војног затвора Гвантанамо.

Вучић је подсетио да су ту помоћ већ пружиле Немачка и многе земље у региону, те да је та пракса уобичајена.

„Ми се понашамо као партнери и у многим операцијама широм света. Са таквом улогом партнера Србија ће наставити. То говори добро о нашој земљи и то је добар сигнал за неко будуће заједничко деловање“, рекао је Вучић и захвалио  америчком председнику Бараку Обами на порукама везано за двојицу затвореника.

Нуланд је премијеру Србије захвалила и у име председника САД Барака Обаме на одлуци да Србија помогне да се релоцирају два некадашња затвореника из америчког војног затвора Гвантанамо Беј, и што се тиме, како је рекла, придружила осталим европским земљама које помажу да се та казнена установа затвори.

„Ми разумемо да Србија има традиционално чврсте везе са Русијом. Не видимо контрадикцију у томе да Србија има добре односе и са Русијом и са САД. Од партнера не тражимо да бира страну“, истакла је Нуланд.

Она је додала да су САД поносне јер могу да имају Србију за партнера.

„Увек ћемо бити ту и подржати вас на вашем европском путу“, навела је Нуланд.

Како је рекла, њена данашња посета је правовремена, јер су у Србији били избори, па се могло разговарати о томе куда се Србија креће.

САД цене улогу Србије у помирењу у региону

Нуландова је рекла да је ово четврти пут у последње три године да је у Београду.

„Ово је трећа година заредом да обилазимо Балкан у јулу. Увек дођемо у Београд. Посета је поготово ове године правовремена јер су били избори. Честитамо Вучићу на новом мандату“, рекла је Нуландова.

Истиче да су Сједињене Државе поносне јер могу да имају Србију за партнера.

 

Каже да је заједничко интересовање две државе да се поспеши трговинска размене и да додатно порасту инвестиције у Србији које су у сталном порасту.

Нуландова је рекла и да САД цене улогу Србије у регионалним иницијативама, као и помирењу у региону.

„Сваке године расте допринос који Србија даје на регионалном и глобалном нивоу у поспешењу мира и стабилности“, рекла је помоћница државног секретара САД.

vucic-nuland-beigrad

Захвалност Обаме због релоцирања затвореника Гвантанама

„И пошто је то сада јавно питање, искористила бих ову прилику да се захвалим Србији, у име председника Обаме, што су помогли релоцирање два бивша затвореника Гвантанама, и придружила се десетак других европских држави које тиме доприносе затварању Гвантанама“, навела је.

Сваке године допринос који Србија даје глобалном и регионалном миру расте и ми смо вам захвални на томе, казала је Нуланд.

Упитана да ли ће САД тражити да Србија призна независност Косова, Нуланд је одговорила: „Ми снажно подржавамо дијалог с Косовом, видимо да се тај однос побољшава… То је један процес који ће трајати, а ми смо итекако вољни да му помогнемо и поспешимо га“.

БЕОГРАД – Председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић састала се данас са помоћником државног секретара САД Викторијом Нуланд, која се налази у посети Србији.

Гојковић је упознала Нуланд са активностима Народне скупштине у погледу завршетка процеса конституисања Парламента и као приоритете рада у предстојећем периоду истакла наставак реформских процеса, усаглашавање домаћег законодавства са ЕУ и јачање регионалне сарадње, саопштено је из Скупштине.

Гојковић је истакла да Србија посебно цени подршку САД у процесима евроинтеграција и указала да је европска оријентација наше земље јасна, те да ће Србија наставити да спроводи реформе како би достигла европске стандарде за своје грађане, посебно имајући у виду да су грађани на протеклим изборима потврдили опредељење за европски пут.

Нуланд је рекла да САД подржавају отварање поглавља 23 и 24 и процес евроинтеграција Србије, указујући да отварање поглавља представља повољне инструменте дрштвених реформи.

Нуланд је указала и да је позитиван напредак који је направљен у економији, као и да је за америчке инвеститоре важна предвидљивост.

 

Председница Народне скупштине је нагласила и да се Србија залаже за регионалну стабилност и да има конструктивну улогу у регионалној сарадњи, као и да ће парламент на том пољу наставити да даје свој допринос.

Нуландова са представницима цивилног друштва

Нуланд је са представницима цивилног друштва у Србији разговарала о владавини права, о поштовању људских права и о значају законитог рада свих институција у држави. Како је објављено на сајту заштитника грађана, Нуландова, која се налази у званичној посети Србији, разговарала је са омбудсманом Сашом Јанковићем. Истом састанку, како се наводи, пристуствовали су и повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић, потпредседник Савета за борбу против корупције Мирослав Милићевић и извршна директорка Хелсиншког одбора за људска права у Србији Изабела Кисић.

БЕОГРАД – Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са помоћником државног секретара Сједињених Америчких Држава за Европу и Евроазију Викторијом Нуланд, која у оквиру шире регионалне турнеје борави и у Србији. 

 

Саговорници су изразили обострано задовољство због унапређења укупних билатералних односа, а нарочито због присуства развијеног политичког дијалога, којем сведочи и ова посета, саопстио је МСП.

Министар Дачић изразио је захвалност америчкој страни због досадашње подршке процесу европских интеграција Србије, што је резултирало отварањем поглавља 23 и 24 и наду да ће се подршка наставити и током даљег европског пута Србије.

Викторија Нуланд високо је оценила конструктивну улогу Србије у очувању стабилности у региону Западног Балкана и нагласила да је то питање којем САД придају изузетну важност.

На састанку је истакнут значај безбедносне сарадње, нарочито у области борбе против тероризма и насилног екстремизма, као тренутно највећих глобалних изазова.

Са америчке стране састанку су присуствовали заменик помоћника секретара одбране Мајкл Карпентер и амбасадор САД у Србији Кајл Скат, каже се у саопштењу.


Извор: Танјуг, Н - 1, РТС

Оставите коментар

Оставите коментар на Нуландова у Србији

* Обавезна поља