gvantanamo-mucenje-zatvorenici02Стејт департмент је саопштио да су двојица притвореника америчког војног затвора Гвантанамо на Куби, пребачени у Србију, преноси Ројтерс.

Министарство одбране САД најавило је трансфер држављанина Јемена Мансур Ахмеда Сада ел Дајфија и Таџикистанца Мухамадија Давлатова, рекао је неименовани званичник Стејт департмента.Ово је први пут да се затворнивици из Гвантанама пребацују у Србију, наводи Стејт департмент.

Двојица притвореника америчког војног затвора Гвантанамо на Куби биће пребачени у Србију, преноси Ројтерс. Државни секретар Џон Кери истакао је у свом саопштењу да САД цене великодушну помоћ Србије у напорима Вашингтона да затвори Гвантанамо.

Министарство одбране САД објавило је трансфер држављанина Јемена Мансур Ахмеда Сада ел Дајфија и Таџикистанца Мухамадија Давлатова.

Пентагон је истакао да су САД координирале са Владом Србије како би трансфер био у складу са безбедносним мерама и хуманим третманом затвореника.

„Ово је први пут да се затвореници из Гвантанама пребацују у Србију“, рекао је специјални изасланик Стејт департмента за затварање Гвантанама, Ли Волоски.

Држави секретар Џон Кери истакао је у саопштењу да САД цене великодушну помоћ Србије у напорима Вашингтона да затвори Гвантанамо.

„Овај значајни хуманитарни гест у складу је са лидерством Србије на глобалном плану“, навео је Кери у свом саопштењу.

Како наводи Ројтерс, Давлатов је био спреман за трансфер још пре скоро шест година, док је Ел Дајфију трансфер одобрен у октобру прошле године.

Стејт департмент је напоменуо да су сваки трансфер једногласно одобрила министарства и агенције америчке владе, а да се Србија придружила групи од 30 земаља које су од 2009. године пружиле могућност премештаја за више од 100 притвореника.

Волоски је додао да је Обамина администрација обавестила Конгрес о трансферу двојице притвореника.

Обама се још током свог првог мандата, 2009. године, надао да ће затворити Гвантанамо, али су то осујетили републикански законодавци, као и неки из редова демократа.

Већина од 76 притвореника у Гвантанаму, колико их је остало, још нису дочекали подизање оптужнице ни суђење, подсећа британска агенција.

Крајем јануара, двојица притвореника Гвантанама пребачени су у Црну Гору и БиХ, како би, према наводима Пентагона, почели нове животе. Тројица мушкараца је тада требало да напусте Гвантанамо, међутим, један је одбио да се укрца на авион.

У БиХ је отишао Тарик Махмуд Ахмед ел Савах (58), који је и држављанин Босне и Херцеговине и Египта. Био је оптужен је да је био Ал Каидин експерт за експлозиве.

Абдул Азиз Абдулах Али ел Сауди (41) отишао је у Црну Гору. Његов адвокат тада је рекао да је то идеално место за њега и да ће се добро уклопити.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија прихватила затворенике Гвантанама

* Обавезна поља