Jorgovanka-TabakovicНОВИ САД – Текст под насловом „Протекције за ћерку Јоргованке Табаковић у РФЗО“, новинара Миодрага Совиља, објављен на сајту новосадског радија 021.рс, који открива да је новосадска филијала Републичког завода за здравствено осигурање уступила службени ауто и возача за путовања Милене Табаковић и Лидије Бјеловук до Београда на предавања, јуче је после мање од три сата без објашњења скинут са сајта.

Као материјални доказ у прилог овим наводима, аутор текста је приложио факсимил Инструкције о коришћењу службених возила, упућене директорима филијале и вршиоцу дужности директора Покрајинског фонда, коју је потписао директор РФЗО проф. др Момчило Бабић (факсимил на слици испод).

И поред тога што је текст изазвао велику пажњу, нестао је и са портала таблоида Ало, који га је пренео. Одмах после тога, управо због мистериозног уклањања, Совиљева прича је постала хит на друштвеним мрежама, а пренета је и на неколико других портала.

Реаговали су и директор Фонда Момчило Бабић и гувернерка Јоргованка Табаковић (видети испод). Штавише, гувернеркина претња тужбом свим медијима који су објавили ову вест, открива доста о позадини овог случаја.

Уредник сајта аутономија.инфо, Недим Сејдиновић, рекао је за ЦИНС да је од тренутка када је јуче пренео вест са 021, његов сајт неколико пута обаран, као и да је у једном тренутку, када је сајт прорадио, приметио да је са њега скинута вест о ћерки гувернерке.

„Немам доказа да нам је сајт неко намерно хаковао због објављивања ове вести, али је све ово веома чудно и питам се да ли треба да будем параноичан“, каже Сејдиновић.

ЦИНС је, такође, од тренутка када је на сајту објавио ову причу почео да има техничке проблеме током рада на сајту, да би у среду око 9:15 хакерским упадом неко избрисао текст са сајта. Твитером и Фејсбуком су кренуле да се шире прве верзије нашег текста, који су читаоци сами спашавали из Гоогле кеша.

Линк који води ка тексту скинутом са сајта 021 јуче је преплавио Фејсбук и Твитер, али они који су неколико сати касније на сајтовима 021 и Ало покушали да причу прочитају – нису успели. После нестанка текста са ових портала уследио је нови, још масовнији талас реаговања на друштвеним мрежама, који су ширили блогери и грађани огорчени цензуром на овим медијима.

У потрази за одговором на питање шта се догодило са текстом, ЦИНС је контактирао Миодрага Совиља, члана редакције 021.рс, који нам је кратко рекао:

„Ја сам новинар и нисам адреса за коментарисање уређивачке политике“.

Малтене истовремено, дан пошто је његова прича избачена са сајта, Совиљ постаје један од добитника годишње награде Независног друштва новинара Војводине поводом међународног Дана људских права.

Да је у овом случају уређивачка политика била, у најмању руку, необична, потврдио нам је и одговор главног и одговорног уредника 021.рс Слободана Крајновића, који смо добили после неколико телефонских позива, размењених порука и неколико сати одлагања да одговори зашто је 021 скинуо са сајта овај текст.

„Информације из текста који је био објављен су у потпуности тачне и проверене, такође и документоване. Текст је стајао три сата на сајту пре него што је скинут. Жао нам је што је уреднички колегијум одлучио да се текст у одређеном тренутку повуче са сајта и тиме узнемири део јавности, али то је била наша одлука у том моменту“, написао нам је Крајновић у електронском писму ЦИНС-у.

Јоргованка Табаковић: Тужићу све медије који су пренели вест

Директор РФЗО Момчило Бабић изјавио је данас да је 22 људи послао на усавршавање, укључујући и ћерку Јоргованке Табаковић и да они ина имају право на коришћење службеног возила или на преноћиште у Београду, преносе РТ Војводина и Тањуг.

„Фонд је одлучио да они користе службено јер је јефтиније. Они долазе на стручна усавршавају, али истовремено обављају и разне координационе послове, доносе документацију у РФЗО. Службеним аутом долазе из Пирота, Новог Пазара, Краљева, зашто не би и из Новог Сада”, нагласио је Бабић.

Он је казао да РФЗО стално шаље на усавршавање своје запослене на мастер или докторске студије из менаџмента у здравству и да половину школарине плаћају полазници, а другу половину РФЗО, а да на терет здравственог фонда иду и трошкови пута или смештаја у Београду.

Директор РФЗО појашњава да се настава одржава петком и суботом на Медицинском факултету и Факултету организационих наука и да је управа РФЗО проценила да утрошак бензина службених возила представља уштеду у односу на евентуално плаћање смештаја и хране.

Како је накнадно саопштено из РФЗО, право на коришћење службеног возила за одлазак на предавања у Београд имају они чије је место становања мање од 200 километара, ту спадају Нови Сад и Пожаревац, док запосленима који долазе са удаљености веће од 200 км, као што су Ниш или Нови Пазар плаћају преноћиште.

“Милена Табаковић из Новог сада једна је од 22 запослених који су упуени од стране РФЗО на стручно усавршавање и има једнака права као и сви остали полазници. Она на предавања путује са још једом колегиницом из Новог Сада”, наводи се у саопштењу.

Отвореним писмом свим медијима данас се обратила и Јоргованка Табаковић, која каже да њену ћерку нападају као ћерку гувернера, али да је она брани као мајка. Она каже да само тражи да њена деца имају једнаку шансу као и сва друга.

Она је затражила да РФЗО медијима достави све податке о стручном усавршавању запослених, а од медија који су пренели неистине да вест хитно повуку, јер не жели да, како каже, њена деца црвене због лажи којима се удара на њу. Гувернрка је нагласила да ће против медија који су пренели ову вест поднети тужбу и замилила Савет за медије да реагује, преноси Радио телевизија Војводине.

НУНС и НДНВ: Аутоцензура је гора од цензуре

Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) веома су ‘забринути због чињенице да је без икаквог образложења, скоро истовремено, са информативних портала скинута вест у којој се наводи да је кћерка Јоргованке Табаковић, гувернерке НБС, користила службени аутомобил у приватне сврхе’.

У заједничком саопштењу, НУНС и НДНВ сматрају да је у питању политички притисак који је неприхватљив и за сваку осуду, као што је неприхватљиво и да медији пристају на притиске и уцене. ‘Овакав поступак је непрофесионалан и своди се на аутоцензуру која је је увек гора од цензуре јер опстаје на страху новинара и уредника’, каже се у саопштењу.

У време Твитера, Фејсбука, блогова, очигледно да овај нови облик цензуре има контра-ефекат. Вест је на крају прочитало много више људи него што би се то догодило да није било овакве реакције уредништва.

Најбољи пример за то је недавно скидање отвореног писма новинара Душана Машића новинарки Курира после њене серије сензационалистичких текстова о судбини новца који је уплаћен на рачун потом преминуле девојчице Тијане Огњановић, објављеног у рубрици Мој угао на сајту Б92.

Главни и одговорни уредник информативних садржаја Б92, Веран Матић, јавно се извинио „због непромишљеног скидања са сајта текста“, али није објаснио ко је и зашто скинуо Машићев текст.

За разлику од Машићевог отвореног писма које је, уз извињење, Матић изнова објавио на сајту Б92, заједно са одговором новинарке којој је упућен, текста о протекцијама за ћерку Јоргованке Табаковић ни дан касније нема на сајту 021.рс.


Извор: ЦИНС-РТС-021

Оставите коментар

Оставите коментар на О гувернерки боље да се ћути

* Обавезна поља