Апелациони суд у француском граду Колмару је за 27. април одложио доношење одлуке о захтеву Србије за изручење лидера Алијансе за Косово Рамуша Харадинаја, осумњиченог да је починио ратне злочине на Косову и Метохији током 1999. године. Доношење одлуке до сада је одлагано три пута, а данас је то учињено ради „даљег разматрања испуњености услова за изручење”.

На седници истражног већа Апелационог суда, која је трајала дуже од два сата, разматране су оптужбе којим српско Тужилаштво за ратне злочине терети Харадинаја, а његова одбрана покушала је да оспори доказе које је Србија доставила француском суду.

Приштински портал „Индексонлајн”, који је извештавао директно из суднице, пренео је да је на седници поводом захтева за изручење Харадинаја, први пут присуствовао представник Србије, односно српске амбасаде у Француској.

Током седнице, како су пренели приштински медији, Харадинај је тврдио да француско судство верује српској пропаганди. Некадањи премијер Косова тврдио је и да су Срби починили злочине на Косову и Метохији и да је главни кривац за то некадашњи председник СРЈ Слободан Милошевић.

Износећи пред странкама у поступку доказе које је француском суду доставило српско министарство правде, тужилац је навео да је Харадинај оптужен и за убиства Рома на Косову и Метохији током ратних сукоба, те је прочитао неколико ромских имена. Тужилац је казао и да је Харадинај предводио људе у извршавању тих злочина.

Након завршетка рочишта, Харадинај је рекао новинарима да не признаје правосуђе Србије и да је истина потврђена 2012. године, алудирајући на пресуду Хашког трибунала којом је због недостатка доказа ослобођен оптужби.

Апелациони суд у Колмару треба да утврди да ли су испуњени услови за изручење које предвиђа Европска конвенција о екстрадицији. Поступак одлучивања пред овим судом води се по процесним законима Француске, а Европска конвенција не прописује рок за доношење одлуке.

Харадинај је, подсетимо, ухапшен 4. јануара на аеродрому у Базелу, на француској страни, на основу међународне потернице коју је за њим 2004. расписала Србија због злочина почињених на Косову и Метохији током 1999. године.

Одлуком суда у Колмару, бивши косовски премијер, пуштен је на слободу седам дана по хапшењу, уз одузимање пасоша и забрану напуштања Француске. Наредбом о спровођењу истраге српско тужилаштво Харадинаја терети за злочине из јуна 1999. године.

Према том документу Тужилаштва за ратне злочине, Харадинај се сумњичи за најмање 76 убистава. Међу убијенима је било и деце, а неку од њих је, према наводима тужилаштва, Харадинај лично усмртио. Бивши косовски премијер терети се и за брутална силовања и мучења.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на О Харединајевом изручењу 27. априла

* Обавезна поља