dodik-vucic 2БЕОГРАД – Председник Републике Српске Милорад Додик изразио је захвалност премијеру Србије Александру Вучићу због доследности државне политике Србије да се не меша у унутрашње ствари РС, да подржава Дејтонски споразум и територијални интегритет БиХ.

„Није га (предстојећи референдум о Дану РС) ни оспорио, ни подржао. Мислим да је то доследно од Вучића, рекао је да се неће мешати у унутрашње ствари РС, и то је знак немешања. Очекивао сам да се на састанку државног врха чује аргумента, а то се није десило“, рекао је Додик у интервјуу за данашњи београдски Курир.

Он је оценио важним то што су релевантни политички чиниоци у РС, после става државног врха Србије о немешању, рекли „Да, идемо на референдум“.

Додик је објаснио да у одлуци о референдуму нема „ни трунке ината“, већ „постоји веома јасна и видљива одговорност у настојању да се чује мишљење народа по питању Дана републике“.

Говорећи о спекулацијама да ће бити притисака из Србије да РС одустане од референдума, Додик је казао да неће бити притисака, да је Србија све рекла и да нема потребе да ико притиска РС.

dodik-vucic1„А ми у РС навикли смо на притиске, не можемо да живимо без њих“, наводи он и оцењује да ће 26. септембар, дан после референдума, изгледати „дивно“, јер ће народ у РС осетити „велико достојанство“ које му је враћено.

Референдум о Дану РС је заказан за 25. септембар. Председник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић нису подржали најављени референдум у РС, али, како је у четвртак саопштено, „ни на који начин нису желели да утичу на промену политичких ставова“ поводом његовог одржавања.

Босић напада Додика

Лидер СДС, Младен Босић  је рекао да председник РС, Милорад Додик не води политику на основу процене последица референдума у РС, већ да су његови потези усмерени само на предстојеће локалне изборе.

– Чињеница да је референдум заказан 25. септембар, седам дана пре локалних избора, јасно доказује шта је био Додиков циљ – дизање тензија и подизање сопственог рејтинга који би му омогућио добар изборни резултат-  истакао је Босић у интевјуу за ТВ1.
Након састанка политичких представника Срба из БиХ са премијером Србије, Александром Вучићем у Београду, председник СДС каже да је постало јасно да одлука о референдуму није договорена ни са ким, него да је Додику једно јутро пало на памет да због предстојећих локалних избора употреби причу око референдума, без икакве анализе последица и тока корака.

У Београду је јасно речено да Србија не жели да стоји иза референдума, али да прихвата одлуку власти РС, ма каква она била.

Додик је остао при свом ставу, без обзира на могуће последице. Дакле, нико, а посебно не Додик, не говори о могућим последицама било какве политике.

Овде се политика не води на основу процене шта ће се десити после месец, два или шест месеци, већ су Додикови потези у складу са политиком шта ће се десити за непуних мјесец дана на локалним изборима – констатовао је председник СДС.

Имајући у виду чињеницу да се термин састанка у Београду усклађивао са његовим обавезама, Босић је прокоментарисао и медијске наводе да је управо он нови фаворит премијера Србије, истичући како то није тачно.

– Тачно је да је термин састанка коригован, јер сам се враћао из посете Пољској. Но, да сам Вучићев фаворит, то није тачно. Не бих имао ништа против тога, али не желим да манипулишемо тиме – категоричан је лидер највеће опозиционе странке у РС.

Говорећи о усијаној атмосфери на политичкој сцени због одлуке о референдуму, Босић сликовито појашњава да је на делу тениски меч између Бакира Изетбеговића и Милорада Додика, упозоравајући да се због политичких поена играју са опасним стварима.

– Код Изетбеговића је рекет марке ‘Уставни суд БиХ’, а код Додика је марке ‘референдум’. У овом тренутку, Додик је референдумом вратио лоптицу у двориште Изетбеговића. Публика је подељена и свако навија за свог, а њима расте рејтинг пред локалне изборе – наводи Босић.

– У инат је и Изетбеговићева апелација. Од ове ситуације и од апелације нико у РС, а посебно Бошњаци, неће боље и сигурније живјети, нити ће укидање Дана РС некоме у РС, а поготово не Бошњацима, донијети бољи живот. Кориштење Уставног суда БиХ за ствари као што је поништавање Дана РС или било којег празника, забадање је прста у око Србима. Замислите када би неко донио одлуку да 1. март не може бити слављен у ФБиХ, зато што Срби који живе у том ентитету не схватају тај датум као свој национални празник! Нажалост, у игру су укључени и странци са својим неразумним одлукама- истакао је он.

Бакир Изетбеговић – Грађани Српске имају право на Дан Републике

СAРAJEВO – Председаваjући Председништва Босне и Херцеговине, Бакир Изетбеговић изjавио jе да грађани Републике Српске имаjу право на референдум, али да тим референдумом не могу доводити у питање коначне и обавезуjуће одлуке Уставног суда БиХ.

У интервjуу за регионалну TВ Н1, Изетбеговић jе истакао да српски народ у Републици Српскоj има право да слави Дан Републике, али да таj дан не треба да вређа друге људе.

Говорећи о подршци коjу jе у вези са референдумом у Српскоj дао Драган Човић, члан Председништва БиХ из реда хрватског народа, Изетбеговић jе оценио да jе политика његовог хрватског колеге „на моменте двосмислена“.

Oн веруjе да ће Уставни суд остати при своjоj одлуци да се референдум не може одржати, што ће подржати и Високи представник Валентин Инцко.

Додик – Инцко је у служби муслиманске политике у БиХ

Председник Републике Српске, Милорад Додик је рекао вечерас да је високи представник у БиХ, Валентин Инцко у служби муслиманске политике у БиХ и да никоме није изненађење шта год рекао.


– Ако има имало поштења и коректности и ако ико овде жели да буде правичан онда би морао рећи да је играње ватром ово што је урађено путем притисака на Уставни суд и одлуке странаца, а не нешто друго – рекао је Додик коментаришући Инцкову тврдњу да се председник Српске “игра ватром” уколико не намерава да одустане од референдума о Дану Републике.
Коментаришући последње изјаве бошњачког члана Председништва БиХ, Бакира Изетбеговића о референдуму, председник Српске је поручио да нема средњег пута.

– Република Српска је светиња и за 9. јануар, нема компромиса – поручио је Додик.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на О референдуму у Српској

* Обавезна поља