referendum-dodik-vucic-nikolicПредседник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић нису пружили подршку одржавању најављеног референдума у Српској, али ни на који начин нису желели да утичу на промену политичких ставова легитимно изабраних политичара у том ентитету, саопштено је у Београду.

У заједничкој изјави председника и премијера Србије, која је након састанка са најзначајнијим представницима политичког живота Републике Српске подељена новинарима, истиче се да је основна тема била очување стабилности и мира у региону.

Николић и Вучић су истакли да је политика Србије поштовање територијалног интегритета БиХ, као и и интегритета ентитета Републике Српске.

Председник и премијер осудили су организоване нападе, који из појединих земаља региона стижу против Републике Србије и српског народа, као и лицемерно ћутање и прављење лажних симетрија и равнотежа од стране значајног дела међународне заједнице.

„Србија ће, без обзира на одређене разлике у виђењима ситуације у региону, увек подржати српски народ, грађане РС и њене институције”, закључује се у заједничкој изјави председника Николића и премијера Вучића.

Председник Србије Томислав Николић и премијер Алексанар Вучић разговарали су са чланом Председништва БиХ Младеном Иванићем, председником РС Милорадом Додиком, премијерком Српске Жељком Цвијановић и председником СДС РС Младеном Босићем.

Иначе, референдум је најављен за 25. септембар.

Премијер Србије, раније данас, казао је да не види сврху данашњег састанка пошто су политичари из РС већ објавили своје одлуке, иако је постојао договор да се не износе ставови.

Додик је најавио да неће одустати од одржавања референдума о Дану РС.

Додик – одбранићемо Српску

Председник РС Милорад Додик изјавио је да у Српској постоји јединство у намери да се одбрани Дан РС, те поручио да се у том погледу настављају активности.

Он је након састанка с државним врхом Србије захвалио председнику Томиславу Николићу и премијеру Александру Вучићу на томе што су представници Срба из БиХ били у прилици да се упознају са ставовима државног руководства Србије.

„Став Републике Србије је да се неће мешати, ни подржавати, али ни оспоравати одлуку коју доносимо у РС, а да је на нама да оценимо све опасности и све проблеме које евентуалне одлуке које доносимо у РС могу изазвати”, поручио је Додик.

Власт РС одговорна је за све одлуке које се доносе у Српској, поновио је Додик, додајући да РС сматра да је све што чини у складу са законима, али да исто тако сматра да постоји одређена спекулација у вези с правом и оним што је Дан РС.

„РС је јединствена у намери да се одбрани Дан РС и у том погледу ће наставити даље активности”, закључио је Додик.

Dodik-predsednistvo

И премијерка РС Жељка Цвијановић поновила је да су одлуку о референдуму донела руководства свих политичких партија у РС, те да је она донета у скупштини, уз изражену свест о важности одржавања референдума, због чега, како је навела, „не видимо никаквих разлога за било какву галаму која се подигла ових седмица око тога у БиХ”.

„У БиХ се галама прави и ‘када се неком не свиђа у ком правцу лете птице’, због чега на неки начин разумем и ову актуелну”, приметила је Цвијановић.

Указујући на читав низ опструкција између осталог и са бирачким списковима које институције неће да доставе, иако су обавезне по закону, она је нагласила да је РС опредељена да иде на начин који је договорен.

За члана Председништва БиХ Младена Иванића 9. јануар је био и остаће национални празник РС, који, додао је, жели сасвим сигурно и даље да обележава.

Очекује да ће и наредних дана бити сложених ситуација и прилика у вези с тим питањем, али верује такође да се неком врстом разума, који би се огледао у томе да Сарајево да прихвати чињеницу да је Србима стало до 9. јануара, може наћи начин како да се цела ствар спроведе преко Уставног суда, са тиме сачува дигнитет српског народа у БиХ.

„Нама је свима стало да се вратимо политици компромиса, али богами то не могу само Срби, већ морају то да схвате и представници посебно бошњачког народа, који треба да престану да изазивају ствари до којих је нама јако стало и да схвате да је време осионости прошло, те да оно никоме ништа није добро донело”, објаснио је он.

Иванић је захвалио на данашњем разговору додајући да би требало таквих састанака да буде више и чешће, а што се референдума тиче поручио је да не зна да ли ће га бити, да одлуку о томе доносе надлежне институције у РС, а да је он само члан Председништва БиХ.

Лидер СДС РС Младен Босић изразио је забринутост због ситуације не само у БиХ него и у читавом региону, поручивши да једино може да апелује на све учеснике у политичком животу да зауставе даље заоштравање које би, сматра, измакло контроли и вратило нас 20 година уназад.

Он је новинарима рекао и да га тренутно многе ствари подсећају на 1991. годину, а упитан да ли верује у референдум рекао је да с обзиром да у скупштини РС нема иницијативе за одустајање, види да ће референдум бити одржан – преноси Танјуг.

Човић: Створене су претеране тензије око референдума

Хрватски члан Председништва БИХ Драган Човић оценио је вечерас, поводом одлуке представника РС да одрже референдум о Дану РС, да су о том питању створене претеране тензије, а да њега лицно одлука није изненадила, те да очекује да референдум буде одржан.

Он је, међутим, приметио да се 26. септембреа ништа неће променити, а на конференцији за штампу после разговора са премијером Александром Вучићем додао је и да га одлука о одржавању референдума није изненадила те да очекује да ће бити одржан.

„Створли смо претеране тензије. И до сада сам имао став да власт у РС мозе у складу са захтевом грађана доносити одлуке, али да оне морају бити сагласне са одлукама Уставног суда и Уставом”, нагласио је он.

Predsednisstvo-Srbije-3

Чини му се ипак, како је рекао, да је превише пажње посвећено једном питању, сто је довео везу с локалним изборима.

„Код нас су локални избори, и читава та тема стављена је у њихов контект да би се створила нека атмосфера. Верујем да неко спекуише да би на томе могао добити гласове”, приметио је Човић.

Посебно је захвалио премијеру Вучићу на времену које је одвојио и пријатељском разговору у циљу заустављања негативне атмосфере која се осећа у БиХ, али и региону.

Према његовим речима, неопходна је комуникација са окружењем, али је додао и да БиХ унутар себе мора пронаћи решење.

Такође је казао да је неопходан напредак на европском путу, на којем се Србија већ увелико налази.

Човић сматра да је време да се БиХ бави правим ставрима као што су социјалноекономски проблеми, а не прошлошћу.

„Бојим се да нико нема разумевање ако ћемо се бавити самим собом”, упозорио је, подсетивши да је ово већ четврти или пети састанак са Вучићем, са којим је у пријатељском амбијенту разговарао о стабилности у региону и о томе како из наших земаља људи не одлазе, већ ту остају, преноси Танјуг.

Вучић: Без суштинских препрека за значајно боље односе

Премијер Александар Вучић изјавио је након разговора са хрватским чланом Председништва БиХ Драганом Човићем да су заједнички изразили наду и уверење да ће српско-хрватски односи бити убудуће значајно бољи, те да суштинске препреке за такав развој ситуације на Балкану не постоје.

„Истина је да ми имамо различите погледе на догађаје из прошлости и тешко ћемо их мењати, али управо је зато важно да говоримо о односима у будућности”, рекао је Вучић, додајући да се то постиже пре свега искреним разговором, али и добром економском сарадњом.

Та је сарадња и до сада била коректна, навео је премијер, поменувши суфицит који Србија има у ти односима, али и раст извоза за 7,9 одсто у првих пет месеци ове године.

„Желимо добре односе између Срба и Хрвата”, поновио је Вучић, приметивши да су такви односи „увек лековити”.

Нагласивши да ће се добра сарадња Срба и Хрвата у БиХ наставити, Вучић је приметио да је то нешто „добро и важно у време не баш завидне стабилности”.

Вучић је нагласио да се нада и да ће чинити све да се не понови ситуација у региону из 1991. године.

„Чинићемо све да очувамо мир и регионалну стабилност”, рекао је Вучић новинарима и додао да су Србија и Република Српска у најбољим могућим односима и тако ће бити и убудуће, као и да Србија поштује интегритет БиХ, преноси Танјуг.

Босић: Додик није консултовао Србију пре одлуке о референдуму

Председник Српске демократске странке (СДС) Младен Босиц изјавио је вечерас да председник Републике Српске Милорад Додик није консултовао Србију пре расписивања референдума.

„Невероватно је да председник РС Милорад Додик уопште није консултовао Србију пре расписивања референдума. Такође, још није познато шта након одржавања референдума у РС”, рекао је Босић за „Еуроблиц” објашњавајући, како се наводи, изјаву после састанка у Београду да је „чуо доста информација које није знао”.

Он је новинарима рекао и да га тренутно многе ствари подсећају на 1991. годину, а упитан да ли верује у референдум рекао је да, с обзиром да у скупштини РС нема иницијативе за одустајање, види да ће референдум бити одржан, преноси Танјуг.

Вучић: Није време Милошевића и Тадића, мислимо најбоље о Додику

Премијер Александар Вучић поручио је вечерас да су у заблуди сви који став Србије према референдуму у РС желе да тумаче као израз српског нејединства и нагласио да је Србија била и биће уз РС, да је то њена обавеза и право

На питање новинара зашто Србија није подржала референдум, Вучић је поручио да се заборави на приче о српском нејединству „којем би се многи обрадовали”.

„Није време у којем је Милошевић уводио санкције Караџићу преко Дрине, Тадић писао негативне текстове о Додику. Ми мислимо најбоље о Додику и не морамо у свему тактички да се слажемо, Србија је била и биће уз РС и то је наша обавеза и право”, поручио је Вучић.

Vucic-predsednistvo

Додао је да се тиме дичимо и поручио да свако ко помисли да може да гаси РС мора да зна да је то немогуће.

„Није ово време подела на хушкаче и издајнике” међу Србима и њиховим политичким лидерима, истакао је.

На питање шта је са захтевом Тужилаштва БиХ у вези с истрагом против Додика, Вучић је кратко одговорио:

„Србија поштује председника Милорада Додика”.

Вучић је указао да смо, у садашњој фази регионалне нестабилности и несугласица, себе довели у невероватно дефанзивну ситуацију, уместо да целом свету покажемо шта смо радили, какве резулате имамо.

Због тога како су нас лоше третирали други, али и међународна заједница, ми смо дошли у ситуацију да се бранимо од јутра до мрака – и Србија и Српска, изјавио је Вучић

„Када се браните онда је позиција тешка, тежа и другачија. Ма колико била тежа ситуација данас него јуче ми ћемо заједно изаћи из те ситуације и РС ни једног секунда нећемо оставити на цедилу”, поручио је Вучић.

Додао је да мисли како нам је понекад потребно више координације и мудрости, памети и лукавства, свега оног што други народи имају на претек, али нам зато, тврди, не мањка јединство и „заједно ћемо сачувати све сто је наше”, рпеноси Танјуг.

Вучић и Човић прошетали Сава променадом

Премијер Србије Александар Вучић и хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић, прошетали су вечерас Сава променадом и на кратко сели у башту једног тамошњег ресторана.

Вучић и Човић су, у друштву градоначелника Београда Синише Малог, обишли и радове на изградњи „Београда на води”.

Вучић и Човић претходно су разговарали у Влади Србије.

Бакир Изетбеговић хвали Вучића и Николића

Bakir-Izetbegovic-1Председавајући Председништва БиХ и лидер СДА, Бакир Изетбеговић је рекао да је Одлука власти Србије да не подрже РС у намери да се одржи референдум, одговоран потез и знак добре воље и зрелости политике Београда у критичном тренутку.

– Уверен сам да очување поретка успостављеног Дејтонским мировним споразумом представља заједнички интерес БиХ и Србије, односно реалан основ за очување регионалне стабилности и мира, који је свима неопходан оквир за напредак – рекао је Изетбеговић.

Коментаришући констатацију да Србија ипак није ни зауставила Милорада Додика у намери да одржи референдум, Изетбеговић је рекао да Србија има обавезу подржавати имплементацију Дејтонског мировног споразума, односно супротстављати се антидејтонским активностима.

Ипак, он сматра да изостанак снажнијег притиска Србије на РС да одустане од референдума није неочекиван потез, јер властима РС на челу са СНСД и Милорадом Додиком, очигледно желе препустити пуну одговорност за одлуке и поступке, и за све што из тих одлука и поступака може произићи.

СДА – Србија начинала добар потез

САРАЈЕВО – Сарајево није задовољно данашњим ставом државног врха Србије о референдуму у Републици Српској и очекује да Београд „јасно затражи неодржавање референдума“.

Сви медији у БиХ на ударним местима пренели су вест да Србија није подржзала референдум у РС, али не спомињу део из заједничке изјаве председника и премијера Томислава Николића и Александра Вучића да исто тако Србија неће ни на који начин утицати на легитимне политичке представнике Срба да промене свој став.

Из Странке демократске акције Бакира Изетбеговића свеједно поручују да је Србија начинила добар потез, али не и довољан.

Потребно је, сматрају, да Србија од РС јасно затражи неодржавање референдума, који је у РС заказан за 25. септембар.

„Нужно је да власти Србије јасно кажу да су против референдума и да затраже његово неодржавање“, истичу из СДА, пенео је Клиx.ба.

Наводе да је Република Србија као наследник Савезне Републике Југославије, која је потписала Дејтонски мировни споразум дужна да штити и подржава споразум и да својим деловањем, не мешањући се у унутрашње ствари БиХ, уклања „антидејтонске активности“.

„СДА поново позива међународну заједнцу да испуни своје обавезе из Дејтонског мировног споразума и одлуку о референдуму стави ван снаге. Такођер, позивамо институције државе Босне и Херцеговине, прије свега Уставни суд БиХ те правосудне органе, да на адекватан начин заштите суверенитет и територијални интегритет БиХ“, наводи се у саопштењу СДА.

Према извештају специјалног извештача сарајевског Дневног аваза, председник РС Милорад Додик изјавио је након састанка са српским државним врхом да се Србија неће мешати, нити оспоравати најављени референдум.

“На нама је да оценимо све опасности и проблеме које могу да изазову одлуке које доносимо ми у Републици Српској”, рекао је Додик новинарима, те додао:

“На нама је одговорност, наравно, у вези са свим одлукама у Републици Српској. Република Српска сматра да све што чини, чини у складу са законима и да постоји одређена спекулација везано за права и оно што остаје Дан Репбулике Српске”.

Медији у БиХ преносе иИ изјаву српског члана Председнуштва БиХ Младена Иванића који је рекао да је 9. јануар био И остаће један од кључних датума за српски народ у БиХ.

Босански медији истичу Иванићеву изјаву да он није надлежан за одлуку о одржавању референдума, већ да је то у надлежности институција РС.

БиХ међи преносе и да је опозициони лидер Младен Босић забринут могућим „заоштравањем стања, које би измакло контроли и које би нас, практично, вратило двадесет година уназад”.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић и Николић нису подржали референдум Српске

* Обавезна поља