Obama 2ЊУЈОРК – Барак Обама разочаран је одлуком Русије да Едварду Сноудену да привремени азил. Москва повремено показује хладноратовски менталитет, рекао Обама.

Амерички председник Барак Обама критиковао је Русију због давања азила одбеглом сараднику ЦИА Едварду Сноудену и мера против геј популације, истакавши да Москва повремено показује хладноратовски менталитет.

Обама је рекао да је Москва и даље од помоћи у Авганистану и у борби против тероризма, али да је у последње време са Русијом дошло до, како је рекао амерички председник, изазова у односима, пренела је агенција АФП.

„У одређеним моментима они се враћају на хладноратовско размишљање и менталитет“, рекао је Обама гостујући синоћ у популарном телевизијском шоу програму Џеја Леноа на телевизијској мрежи НБЦ.

„Оно што им стално говорим и што кажем председнику Владимиру Путину је да је то прошлост и да треба да мислимо на будућност. Нема разлога да не сарађујемо много ефикасније него што то радимо“, истакао је Обама.

Амерички председник је рекао да ће идућег месеца учествовати на самиту земаља Г20 у Санкт Петербургу, али није рекао да ли ће се састати насамо са Путином.

Обама је рекао да је разочаран одлуком Русије да Сноудену да једногодишњи привремени азил.

Обама је критиковао Русију и због закона којим се забрањује ширење информација малолетницима о хомосексуалцима, што је, према мишљењу критичара, озакоњивање ширења дискриминације.

„Немам стрпљења за земље које покушавају да третирају гејеве или транссексуалце на начин да буду заплашени или повређени“, рекао је Обама, указујући да Русија није усамљен случај у доношењу таквих закона.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Обама разочаран Русијом

* Обавезна поља