brisel_odlazak_pok_0606БРИСЕЛ – Преговарачки тимови Београда и Приштине размотрили су у Бриселу више питања везаних за интегрисано управљање прелазима на Косову која се углавном тичу прелазака и објеката на административној линији између централне Србије и Косова, речено је агенцији Бета у изворима са састанка.

На састанку који је завршен касно синоћ размењене су информације око промета робе и преласка путника на прелазима на северу Косова.

Узајамно је констатовано да царине и полиција на прелазима раде нормално, а разговарало се и о случајевима када косовске царинске службе одбијају да прихвате робу на прелазима на северу Косова.

Према изворима са састанка, такође је речено да ЕУ настоји да помогне косовској страни да изгради објекте на прелазима које је Србија већ добрим делом изградила на својој страни у шта је уложено неколико милиона евра.

У синоћњој рунди техничких преговора било је речи и о начинима фитосанитарног надзора промета на прелазима, при чему је српска страна инсистирала да се тај поступак одвија потпуно статусно неутрално.

Једна од тема био је и систем електронске размене информација у чему конкретну помоћ пружа Италија.

Технички преговори тимова Београда и Приштине у Бриселу трајали су два дана. Првог дана разговарало се о припреми локалних избора на Косову.

Преговори о интегрисаном управљању прелазима између централне Србије и Косова треба да се наставе у септембру.

Веома штуре информације о делу разговора који се односи на предстојеће изборе, као и састав српског тима јасно указују да се са шиптарском страном углавном разговара о модалитетима придобијања српских бирача да на њих изађу, као и о организационим проблемима.


Извор: Бета, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Штуре информације о разговорима у Бриселу

* Обавезна поља