Obama-gs UN 1У говору пред Генралном скупштином УН, Барак Обама је Русију и Кину назвао „потенцијалним изазовима САД“.

Учинио је то у овом контексту: „Наша економија расте, наше трупе су се углавном повукле из Ирака и Авганистана, али видимо да се воде дебате о улози Америке у свету. О томе шта значи сила коју опредељује опозиција свих непријатеља и претпостављених противник, наспрам које су Кина која расте и Русија која се уздиже. Као председник САД, свестан сам опасности са којима се суочавамо“.

Обама је нагласио да не жели хладни рат у односима са Русијом. Притом је присаједињење Крима Русији назвао „анексијом“ и оптужио Москву за „агресију на истоку Украјине“

Истовремено је подвукао да су санкције које су САД увеле Русији изазване „курсом Москве према Украјини“:

„Америка има мало економских интереса у Украјини. Ми схватамо дубину и сложеност историје између Русије и Украјине, али ми не можемо стајати по страни када се суверенитет и територијална целовитост газе на начин који не може остати без одговора. Ако то остане без одговора у Украјини – то се онда може догодити свакој земљу која има представника на овом заседању. Отуда санкције које су САД и њихови партнери увели Русији. О томе се ради, а не о жељи да се вратимо хладном рату“.

Амерички лидер је устврдио да руски медији који су под контролом државе то могу описивати и као „доказ препорода Русије“. Па наставио:

„Али, погледајте резултате: Украјинци су, више него икада, заинтересовани за успостављање савеза са Европом, а не са Русијом. Санкције су довеле до бекства капитала из Русије, до смањења њене економије, пада рубље и емиграције великог броја образованих Руса“.

Обама је истакао да Вашингтон наводно жели само једно: да суверена и демократска Украјна сама одређује своју будућност и контролише своју територију.

Obama-gs UN

„Ово желимо не зато што жлимо да изолујемо Русију, јер ми то не желимо. Напротив, ми желимо да Русија буде јака и да заједно са нама јача међународни систем у целини“.

Обама је подвукао да су САД свесне да нису у стању да саме решавају светске проблеме.

У том делу говора, поновио је да САД сматрају да сиријски председник Башар Асад мора напустити своју функцију јер „наставља рат против сопственог народа“. Додао је да САД нису сагласне са логиком да Асад треба да остане на власти „јер би алтернатива била гора“.

Објавио је, додуше, и да су САД спремне да поводом Сирије сарађују са Русијом и Ираном. Нагласивши: „Сви, међутим, треба да будемо свесни да после оволиког крвопролића не може бити повратка на предратни статус кво“.

Обама је оценио да се мигрантса криза тиче и америчке и колективне безбедности.

Председник спољнополитичког комитета Државне Думе РФ, Алексеј Пушков, овако је оценио Обамин наступ у Њујорку:

„Сада је јасно да се Обамина позиција поводом Украјине није изменила ни за јоту и да он има намеру да се држи досадашње линије“.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Обама у УН – Кина и Русија потенцијални изазови

* Обавезна поља