Podgorica-protestДемонстранти на протестном скупу ДФ-а, испред Скупштине Црне Горе, скандирали су вечерас: „Бој се бије, бије, застава се вије, вије – за слободу Србије“. На скупу су се могле видети заставе Србије, Црне Горе али и страначке заставе ДНП-а и СНП-а.

Црна Гора испратила је акцију Демократског фронта (ДФ) и тај савез је више него задовољан развојем ситуације, саопштили су организатори протеста, према чијим процјенама је у недјељу испред Скупштине било између седам и десет хиљада грађана.

Функционер ДФ-а Андрија Мандић саопштио је да је митинг био величанствен и да су радосни што је Црна Гора испратила акцију ДФ-а и демократске опозиције Црне Горе.

„Наша намјера да пробудимо Црну Гору и освојимо слободу већ даје прве резултате„, казао је он.

Мандић је оцијенио да је протест у недјељу био највећи политички скуп од одржавања референдум 2006. године.

„И ти људи су нам синоћ дали снагу, а посебну снагу су нам дали они који су остали заједно са нама овдје да истрајемо и да ненасилном борбом и провјереним методом ову акцију доведемо до краја„, рекао је Мандић.

Он је казао да ниједан скуп није био овако обезбјеђиван.

„Режим то не ради због тога што је моћан, него баш зато што је слаб. Никада мања снага његова није била и никад нијесу више били пољуљани они који би требало да данас да буду злоупотребљени од шаке људи који су узурпирали власт у Црној Гри крађом на изборима 2012. године„, додао је он.

Мандић је казао и да ће се вечерас опет окупити и да се неће разилазити.

„Посланици и они који су у прилици и могућности да остану у шаторима како би у потпуности могли да контролишемо и управљамо ненасилном борбом коју водимо против овог режима„, казао је он.

Мандић је рекао да су више него задовољни развојем ситуације и да се све поклапа и иде по плану.

„Драго нам је што режим није реализово један од сценарија који је постојао, да из наших редова преко људи из организованог криминала или провокатора из Агенције за националну безбједност почне сукоб између „нас“ и људи са друге стране ограде, наших суграђана у униформама„, навео је Мандић, оцјењујући да су припадници полиције синоћ коректно одрадили свој посао и одао им признање.

Према ријечима Мандића, побједа је сигурна.

„Синоћ је остало више стотина људи да сава у шаторима. Шатори се монтирају сваког часа, јер је све већи број људи заинтересован да вечерас преспава у њима. Ово је прва слободна територија у Црној Гори, ово је ослобођени дио Црне Горе и он ће се само ширити„, казао је он.

Упитан да прокоментарише наводе из ДПС-а да је протест доживио фијаско, Мандић је казао да је то напредак у поређењу са оним што је недавно најавио њихов замјеник предсједника да ће, како је рекао, бомбе летјети на све стране.

„Од категорије да ће бити жртава прешло се на категорију да смо наводно доживјели фијаско. Наш скуп је доживио потпуни успјех, настављамо и сигурни смо да ћемо ову борбу довести до краја и остварити зацртане политичке циљеве формулисане у захтјевима које смо саопштили„, рекао је Мандић.

Упитан колико је људи синоћ било на протесту, Функционер ДФ-а Небојша Медојевић казао је да је било између седам и десет хиљада.

„Било је сигурно око седам до десет хиљада људи, не можемо тачно да процијењено али оно што смо видјели са бине јесте да је плато био потпуно попуњен„, прецизирао је Медојевић.

Протести су, како је навео, мирни, достојанствени и ненасилни са јасним захтјевима.

„Ми смо врло задовољни бројем људи који је дисао и ово су први протести који се наставља до испуњења захтјева„, казао је Медојевић оцјењујући да су пале у воду све приче да у Црној Гори нема опозиције.

Он је додао да је једини извор нестабилности у држави режим Мила Ђукановића.

„Ми желимо да тај режим побиједимо ма првим фер и демократским изборима„.

Функционер ДФ-а Милан Кнежевић казао је да су захтјеве саопштили и да су на потезу они којима су они упућени – предсједницима владе и скупштине и лидерима опозиционих парламентарних субјеката.

„Ми са протеста нијесмо позвали Ђукановића да се одмах изјасни већ смо му послали јасну поруку да се нећемо разилазити до реализације захтјева и остварења политичког циља„, поручио је Кнежевић.


Извор: ИН4С

Оставите коментар

Оставите коментар на Протест у Подгорици – Други дан

* Обавезна поља