barack-obama-1ВАШИНГТОН – Амерички председник Барак Обама изјавио је данас да не жели да остави затвор Гвантанамо свом наследнику и поновио да овај притворски центар подрива националну безбедност и да га треба затворити, преносе агенције.

У обраћању из Беле куће, Обама је рекао да је затвор у Гвантанамо беју контрапродуктиван у борби против тероризма, јер се користи као антиамеричка пропаганада за регрутовање терориста и троши војне ресурсе, јавио је АП, преноси ТАнјуг.

Затварање Гвантанама уједно је и „затварање једног поглавља у историји” САД и одражава лекције научене из терористичких напада 11. септембра 2001, истакао је амерички председник.

Он је представио план у коме се наводи да би САД требало да наставе да шаљу нискоризичне притворенике у друге земље и објаснио како би затвори који би потенцијално заменили Гвантанамо донели уштеде од више милиона долара у буџету.

У Гвантанаму, који је некада имао 700 притвореника и постао синоним за тортуру, неограничени притвор и наранџасте комбинезоне, данас се налази укупно 91 џихадиста, преноси АФП.

Амерички председнк се залагао за затварање ове притворске јединице од када је ступио на дужност, али те напоре су осујетили републикански посланици који сматрају да је Гвантанамо користан у борби против тероризма.

Обама је данас позвао Конгрес да одржи фер седницу о његовом плану, рекавши да не жели да остави то питање свом наследнику у Белој кући, преноси Ројтерс.

obama-bajden 1

Планом је предвиђен трансфер преосталих притвореника у САД, а од Конгреса се тражи да одобри 475 милиона долара за изградњу или оспособљавање затвора који би га заменили, што би на крају било надокнађено уштедом од 180 милиона долара трошених у раду притворских јединица.

План о затварању Гвантанама не даје много детаља о томе где би у САД могли бити смештени његови притвореници, али помињани су војни затвори Форт Ливеворт у Канзасу или затвор морнарице у Чарлстону, што је наишло на отпор локалних власти.

Амерички министар одбрае Ештон Картер је протеклих недеља потписао низ одлука о трансферу, а број притвореника је први пут пао испод 100. Данас се у њему налази 91 притвореник, од којих је за 35 одређено пуштање, а остали су суочени са даљим, неограниченим притвором.

Обама сматра да многи притвореници из Гвантанама треба да буду премештени у друге земље, а да некима треба да буде суђено пред војним судом. Мањи број оних, који се сматрају сувише опасним за пуштање али чије је процесуирање исувише тешко, био би задржан у САД.

Конгрес је, међутим, донео забрану трансфера притвореника у САД што додатно продубљује правне тешкоће.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Обама жели затварање Гватанама

* Обавезна поља