obama-zmajeviВАШИНГТОН– Руска војна операција у Сирији није била велико изненађење за САД, јер су оне пажљиво пратиле пребацивање наоружања на име помоћи сиријском председнику Башару ел-Асаду, изјавио је амерички председник Барак Обама.

„Имамо прилично добру обавештајну службу. Знали смо да (руски председник Владимир Путин) планира да пружи војну помоћ потребну Асаду, јер су били нервозни због могућности неизбежног краха тог (Асадовог) режима”, рекао је Обама за ТВ „Си-Би-Ес” (ЦБС) а преноси „Би-Би-Си” (ББЦ).

Председник САД је, притом, рекао да сматра погрешном руску стратегију у Сирији.

„Ако сматрате да је лидерство спуштање ваше привреде до дна и слање војске ради подупирања јединог савезника, онда имамо различиту дефиницију о лидерству”, рекао је Обама.

Председник САД сматра погрешном стратегију Москве, између осталог и са аспекта борбе против „Исламске државе” (ИС), пренела је агенција ТАСС.

„Док се Асад налази на власти, тешко ће бити преоријентисати снаге умерене сиријске опозиције на борбу против ИС”, рекао је Обама, изражавајући наду да ће пре или касније исламисти у Ираку и Сирији бити ликвидирани.

Међутим, како је рекао, да би се то десило потребне су одређене околности а „сунитско становништво тих земаља треба да се прикључи борби против ИС”.

Обама је казао и да се проблем Сирије не може решити војним средствима, већ једино политичким путем уз учешће „свих кључних играча”.

Према његовим речима, Вашингтон је спреман да на томе ради са другим земљама, а очекује да ће „Русија и Иран извршити утицај на Асада”.

Обама је рекао и да САД не планирају да упућују у Сирију и Ирак њихове копнене снаге, али да ће наставити са ваздушном операцијом против ИС.

Истичући да је Сирија „тежак проблем за читаву међународну заједницу” и народ те земље, Обама је у интервјуу говорио и о неуспешном програму САД у припреми и јачању сиријских побуњеника, који ће бити обустављен у петак.

Амерички председник је рекао да је од почетка био скептичан према том програму, али да треба пробати све могућности.

„Мој циљ био је покушај да се провери претпоставка, можемо ли да обучавамо и ојачамо умерену опозицију која жели да се бори против ИС. И разјаснило се да док Асад остаје на власти те људе је врло компликовано приморати да се усредсреде на ИС”, казао је Обама.

Истичући да се не слаже са мишљењем да САД губе позицију на Блиском истоку, Обама је рекао да и у том региону и у самим Сједињеним Државама има људи који предлажу да се тамо упути стотине хиљада америчких војника, што би резултирало даљим погибијама у америчкој војсци и новим великим трошковима.

„Тада би наш циљ био, на неки начин, не да будемо само полиција, већ управници тог региона”, рекао је Обама и додао да би то била лоша стратегија и поновна грешка, због које би се требало стидети.

Америчка авијација почела је да бомбардује позиције ИС у Ираку 8. августа а у Сирији 23. септембра прошле године и предводи коалицију у којој су активне и Аустралија, Велика Британија, Јордан, Канада, Холандија, Француска, Бахреин, Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија и Турска.

Руско ваздухопловство почело је са ваздушним ударима по објектима терориста у Сирији 30. септембра ове године, а осим авијације применила је и крстареће ракете далеког домета са бродова Каспијске флоте.

„Контра”:Европа треба да буде захвална Путину

asad putin 3МОСКВА– Руске акције у Сирији важан су сигнал свету да криза не може да се разреши без Москве, објавио је аустријски магазин „Контра”, наводећи да САД полако губе утицај и позицију доминантне снаге у свету.

САД морају званично да одустану од доминантне позиције пошто се показало да су њихове операције у Сирији неефикасне, чак и контрапродуктивне, наводи аустријски магазин.

Магазин оцењује да амерички „пропагандни рат против Русије нема везе са реалношћу јер је Русија једина земља која тражи мир и стабилност у региону”, пренео је Спутњик.

„САД верују да ће им њихова политика, која је усмерена ка слабљењу целог региона и држава путем „обојених револуција”, невладиних организација и других снага, помоћи да постигну циљ и сврхну владу (сиријског председника Башара) Асада”, пише „Контра”.

Лист додаје да је необична чињеница да САД, која је удаљена од Сирије и није јој сусед, желе да шеф друге државе, са којом нису биле у директном сукобу, поднесе оставку.

„Оно што противуречи међународном праву је америчка хегемонија. САД се понашају као да имају права на веће привилегије од било које друге земље”, додаје аустријски магазин.

Истовремено, руски председник Владимир Путин је јасно показао да је „частан политичар који поштује међународно право и који је заинтересован за мир и суверенитет. Европа би требало да буде захвална Путину јер је показао неутралност и јер поштује суверенитет земаља разорених у сукобу”, закључује магазин „Контра”.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Обама – Знали смо за руске планове у Сирији

* Обавезна поља