vucic-helikopter 2Премијер Србије Александар Вучић оценио је, у писму послатом свим чланицама Унеска, да је захтев Косова да постане чланица те организације неутемељен са становишта међународног права. Због тога, али и с политичког и моралног аспекта, за Србију је такав захтев апсолутно неприхватљив.

Вучић је подсетио на правно обавезујућу Резолуцију Савета безбедности (СБ) УН 1244 и на друге документе који наводе на закључак да је питање КиМ и даље на дневном реду СБ. То потврђују редовне седнице овог тела на ту тему, као и чињеница да на КиМ и даље делује привремена администрација УН, на челу са специјалним представником генералног секретара УН, пренеле су агенције дајући шире изводе из писма премијера Вучића.

„Будући да се Косово не може сматрати државом као субјектом међународног права, евидентно је да нису испуњени елементарни услови за разматрање било ког питања у вези с пријемом Косова у пуноправно чланство Унеска. То је де факто признала и сама Приштина, покушавајући да издејствује достављање захтева Унеску посредством Унмика, што је од те Мисије УН одбијено, с обзиром на њено доследно поштовање резолуције СБ УН 1244”, подсетио је Вучић.

Према његовим речима, Унеско као специјализована агенција УН има обавезу да се придржава међународног права, посебно резолуција СБ УН, тако да би разматрање захтева за пријем Косова представљало грубо кршење правних правила насталих под окриљем УН и било би у супротности са чланом 25. Повеље УН. У том члану наводи се да су „чланови УН сагласни да прихвате и извршавају одлуке СБ у сагласности с овом Повељом”, пренела је Бета, наводећи садржај Вучићевог писма.

„Тиме би се створио опасан преседан”, констатује премијер Србије и указује да је Влада на чијем је челу у пуној мери посвећена дијалогу Београда и Приштине који се води под покровитељством ЕУ. У том дијалогу споразуми су неретко постизани само захваљујући доброј вољи српске стране, иако су ти политички потези наилазили на веома негативне реакције јавности у Србији, указао је Вучић.

„Ипак, о заштити споменика културе и имовини Српске православне цркве на КиМ се, до сада, у Бриселу није разговарало. У том смислу, једнострани покушаји, попут захтева за чланство тзв. Косова у Унеску враћају нас у прошлост и нарушавају атмосферу подстицајну за дијалог који се налази у врло деликатној фази. Тиме би се фактички онемогућило да се и о овом питању постигне обострано прихватљиво решење за ово, за нашу страну, једно од најосетљивијих питања”, упозорио је Вучић.

Он је оценио да Приштина нема ни морално право да тражи чланство у Унеску, јер је својим чињењем у претходном периоду недвосмислено демонстрирала да нема ни способност ни вољу да испуни обавезе које произлазе из чланства у тој организацији.

UNESCO_0_0_468X10000

„Са циљевима Унеска несумњиво су неспојиви намерно, систематско, вандалско уништавање културних и историјских споменика својих суграђана, који датирају још из 11. века. Од завршетка сукоба 1999. и распоређивања међународних снага, у миру, укупно 141 српски православни хришћански објекат потпуно је уништен или значајно оштећен, а сам Унеско је четири бисера светске баштине – манастир Дечане, Пећку патријаршију, Грачаницу и Цркву Богородице Љевишке – ставио на Листу светске баштине у опасности. На многим уништеним објектима још се могу видети пароле тзв. Ослободилачке војске Косова и претње Србима, а у новије време и графити у славу организације Исламске државе, чији су методи рушења културних и верских објеката, нажалост, одавно на делу на простору Косова и Метохије”, навео је Вучић и подсетио да се из Приштине не чују речи осуде таквих „срамних злочина недостојних 21. века”, нити да има спремности да се починиоци пронађу и казне.

„Уништавање српског хришћанског и културног наслеђа никада није подробно истражено, нити је ико за ове злочине изведен пред лице правде. Утолико, или нарочито због тога, лицемерно звучи објашњење свих који кажу да ће пријемом Косова у Унеско српска културна баштина бити боље заштићена, јер нико ни из једне од српских цркава или манастира није тражио ни такву заштиту, ни такву подршку. Напротив”, додао је Вучић.

Премијер Вучић указао је да се деловање Српске православна цркве у покрајини одвија у изузетно тешким условима, а поред организованог, етнички и верски мотивисаног насиља и уништавања српског православног наслеђа, бројни су и примери драстичног угрожавања људских и верских права, слободе кретања и рада православног свештенства и православног становништва на Косову и Метохији.

„У условима континуираних покушаја да се уништи и украде идентитет и културна баштина српског народа на Косову и Метохији, чланство Косова у Унеску представљало би награду и давање улоге лажног заштитника српског и хришћанског културног наслеђа оним политичким структурама у Приштини које у периоду од 1999. до данас нису учиниле ништа да спрече уништавање хришћанског духовног и културног идентитета једног европског народа и насилно брисање трагова векова његовог постојања на простору Косова и Метохије”, оценио је Вучић.

Он је закључио да је Србија мала земља, територијално и по броју становника, и да нема политичку моћ којом може да се супротстави онима који спонзоришу улазак Косова у Унеско, али да је њена обавеза да целокупно човечанство упозна с противправним и неморалним мерама које се против ње предузимају.

Танасковић: Нисмо сасвим без шансе

darko-tanaskovicСрбија нема разлога за велики оптимизам, али нисмо сасвим без шансе да се избегне стављање на дневни ред заседања Извршног савета Унеска захтева Косова за чланство у тој међународној организацији, изјавио је јуче амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић, пред данашње заседање Извршног савета ове организације у Паризу, пренео је Танјуг, уз подсећање да би на прелиминарној агенди на дневном реду могао да се нађе и захтев за чланство који је у име Косова поднела Албанија.

Према Танасковићевим речима, јуче је у Паризу обављено много билатералних и мултилатералних консултација, чиме је потврђено да постоји „грозничава активност представника Косова у убеђивању чланица тог савета у своју ствар”.

„Немамо разлога за велики оптимизам, али нисмо сасвим без шансе, јер је помало ’чудан’ систем гласања у Унеску, пошто се у коначном скору гласања не узимају у обзир гласови уздржаних земља, којих ће вероватно бити много”, објаснио је Танасковић за Радио Београд.

Од 58 земаља чланица Извршног савета Унеска, 32 су признале Косово, те се очекује да и гласају за пријем, али Танасковић указује да расте број држава којима је „нелагодно да се определе између за и против”. Ако међу њима буде и држава које су признале независност Косова, отвара се простор за проналажење неког „трећег пута” којим би се ова ситуација могла разрешити.

Дачић: Истина на нашој страни, али не и бројке у УНЕСКО

ivica-dacic-foto-trojkars_f_0БЕОГРАД – Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је Србија у неповољној ситуацији када је реч о захтеву КиМ за пријем у УНЕСКО, јер је већина чланица Извршног савета те организације признала њену независност, али је поручио да ће Србија урадити све што може и да је став да до гласања не би требало ни да дође.

Он је, гостујући у Вестима Б92, нагласио да постоје земље чланице УНЕСКО, које нису признале КиМ, а трпе огроман притисак да буду уздржане или да не учествују у гласањи, као и земље које су признале КиМ, али ће бити уздржане, јер сматрају да је преурањен захтев за чланство КиМ у УНЕСКО.

„У Извршном савету УНЕСКО, од 58 чланица, 32 су признале КиМ и то нас доводи у неповољну ситуацију на самој седници. Покушаћемо да урадимо све што можемо, брокје нису на нашој страни, кад је реч о Извршном савету, без обзира што су правда и истина на нашој страни, што понекад није довољно”, рекао је Дачић.

Он је поновио да је став Србије да до галсања не би требало ни да дође, већ да би дијалог у Бриселу требало да буде приоритет.

Када је реч о састанку у Бриселу, најављеном за уторак, 13. октобар, Дачић је рекао да не зна да ли је премијер Александар Вучић одлучио да ли ће отпутовати у Брисел.

„То је његова одлука, ми сваког дана комуницирамо и договарамо се око свих питања”, рекао је Дачић.

Говорећи о Поглављу 35, министар је рекао да за Србију неце бити прихватљиво ништа што је изнад статусне неутралности.

„Ништа што је изнад статусне неутралности ми нећемо прихватити. То значи да не можемо да прихватимо да КиМ склапа међудржавне споразуме, да постоји граница…„, рекао је Дачић.

Дачић сматра и да нацрт Поглавља 35 о којем се спекулише у јавности неће опстати и да о њему тек треба да се изјасне и друге чланице ЕУ.

Упитан како је сигуран да тај нацрт неће опстати, министар је подсетио да пет чланица ЕУ нису признале независност КиМ, а које су посебно осетиљеве на таква питања, попут Шпаније, и које морају да воде рачуна како се КиМ представља.

„То је за нас веома значајна позиција што ЕУ нема јединствен став”, рекао је Дачић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија и УНЕСКО – нови дипломатски пораз

* Обавезна поља