nikolic-3.pngБЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић данас је поводом Дана државности открио спомен-обележје „Око соколово – на бранику отаџбине 1914-2014”, које је посвећено српском ратнику – извиђачу Драгутину Матићу.

Николић је спомен-обележје које се налази на згради Дома Војске Србије у центру Београду открио уз војне и државне поцасти.

Аутор спомен-облежја са ликом српског ратника и извођача Драгутина Матића је ликовни уметник Мирко Мркић Острошки.

Спомен облежје – рељеф у бронзи и теракоти са ликом Матића, аутор је урадио према најславнијој фотографији из Првог светског рата коју је, негде на Дрини снимио руски ратни репортер Самсон Чернов. Та фотографија је обишла свет и постала, уз низ других и један од симбола херојске борбе српске војске.

Острошки је и аутор јубиларног дивот издања „На бранику отаџбине” чији је примерак, после откривања спомен плоче, поклонио председнику Србије.

Откивању спомен-обележја присуствовали су и министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић.

У Дому Војске Србије потом је промовисаано јубиларно дивот издање „На бранику отзаџбине”, које обухвата и јединствену поему „Око свевидеће” аутора Милована Витезовића. Та поема написана је у поводом обележавања стоте годишњице Првог светског рата а у славу српског ратника извиђача Матића.

У склопу јубиларног дивот издања је и посебан склоп српских родољубивих песама које је композитор Раде Радивојевић укомпоновао у посебну целину смештену на аудио диску.

Николић положио венац на Споменик незнаном јунаку

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић положио је данас, поводом Дана државности, венац на Споменик незнаном јунаку на Авали.

Уз химну Републике Србије, председник Николић положио је венац и након тога се уписао у спомен књигу.

„Када би свако од нас, и своју и туђу децу васпитавао у складу са вашим аманетом, отворили бисмо Србију на понос својих предака. Напредну Србију чији би се сваки грађанин градио и бранио”, уписао је председник Србије.

Церемонија полагања венца, којој су присуствовали министар одбране Братислав Гашић и начелникк Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, одржана је уз Почасну јединицу и оркестар Гарде Војске Србије.

Србија данас, низом манифестација, обележава Дан државности, у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године подигнут Први српски устанак, и дан када је у Крагујевцу 1835. године донет Сретењски устав.

Вучић положио венац на споменик Димитрију Давидовићу

БЕОГРАД – Премијер Александар Вучић положио је данас венац Владе Србије на споменик Димитрију Давидовићу, творцу Сретењског устава, и поручио да је уверен да је Србија на веома добром путу.

Церемонија полагања обављена је уз највише државне и војне почасти, уз почасну јединицу Гарде Војске Србије и Репрезентативни оркестар Гарде, а присуствовати су и министри Небојша Стефановић, Братислав Гашић, Александар Вулин и Никола Селаковић.

Вучић је обраћању новинарима након церемоније рекао да из многих Сретења можемо много тога да научимо.

„Уверен сам да на дане када смо успостављали темеље своје државности али и своје модерности, данас могу да кажем да не постоји већа и важнија вредност и већа радост од борбе за модерну и успешну Србију”, рекао је премијер.

Како је додао поносан је и на чињеницу што можемо бар мало да учинимо за своју земљу, да она буде још боља, а да истовремено покажемо да смо научили нешто од наших предака какав је био и Давдовић и Вожд Карађорђе и какви су били и многи други који су дошли после њих.

„Уверен сам да се Србија налази на таквом веома добром путу и потпуно сигуран да они који долазе и који ће доћи после нас у будућности неће се стидети наших дела”, нагласио је Вучић.

Гојковић положила венац на саркофаг вожда Карађорђа

ОПЛЕНАЦ – Председница Скупштине Србије Маја Гојковић данас је, поводом Дана државности, положила ловоров венац на саркофаг вожда Карађорђа у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

Церемонија полагања ловоровог венца обављена је уз највише државне и војне почасти, након чега је Гојковић честитала грађанима Дан државности нагласивши значај посвећеног рада на изградњи модерне и европске Србије.

Гојковић је подсетила да 15. фебруар – Дан државност један од највећих празника и датума у Србији и „дан када је Србија добила први европски и модеран устав”.

Председница парламента је нагласила и да је тај устав „уградио вредности које данашња модеррна Србија настоји да примењује у свакодевном зивоту”.

„Најважније је да свако од нас који је изабран од грађана и представља Србију посвећено ради на изградњи модерне и европске државе и нове позитивне слике Србије у региону, Европи и свету”, истакла је Гојковић.

Церемонија полагања венца обављена уз највише државне и војне почасти Гарде Војске Србије и Репрезентативног оркестра Гарде Војске Србије.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Обележавање Дана државности

* Обавезна поља